System nie rozpoznaje grafiki, nie odswieża, aczkolwiek rezolucja jest ok.
Pogrzebałam w specyfikacjach, wydłubałam, że ten model używa gma 500.
Wujek google był niezmiernie pomocny i wypluł mi kilkanaście sensownych rezulatatów, m.in. http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org ... ?t=1229345.
Grzecznie wykonałam wszystko, jak kazali w powyższym linku, po czym zrebootowałam - nie było żadnych błędów, problemów w trakcie.
W tej chwili system ładuje się, po czym wypluwa trzykrotnie bardzo szybko kilkanaście linijek (nie udaje mi się zatrzymać, żeby doczytać, jednak widzę, że to ta sama informacja - głównei w oczy rzuca się 'no resume image') zakończonych linią logowania do konsoli - nie udaje się jednak nic wpisać, bo po trzecim błyśnięciu przechodzi do informacji, że ubuntu pracuje na niskiej rezolucji.
Przeglądając log z xservera widzę, że system widzi sterowniki psb i usiłuje je załadować, jednak jest ostrzeżenie 'failing back to old probe method for psb'.
Dużo poniżej mam: Fatal server error: xf86MapVidMem: Could not mmap framebuffer. Operation not permitted.
Zależy mi na tym, aby grafika działała troszku bardziej niż znośnie - w końcu to netbook wyjątkowo podróżny

Jakieś pomysły?