jak sprawdzić szczegóły matrycy...?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

jak sprawdzić szczegóły matrycy...?

Post autor: Zielosz »

Witam

Sprawa wygląda następująco:
Moja niespełna 2 roczna córa już potrafi otwierać pokrywę lapka, pewnego razu otworzyła i położyła na klawiaturze coś po czym usiłowała zamknąć. W w yniku tego popękał wyświetlacz.

i w tym miejscu moje pytanie czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się z kompa jaki to typ czy model, jego parametry itp rzeczy potrzebne przy zakupie nowego...?
szukałem ale nie znalazłem nic w rodzaju menadźera urządzeń a intuicja podpowiada mi że na bank jest jakieś magiczne polecenie dla terminala który może mi udzielić potrzebnych informacji... :D
Awatar użytkownika
Ricoh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Odp: jak sprawdzić szczegóły matrycy...?

Post autor: Ricoh »

Jeżeli chodzi o aż tak szczegółowe info na temat matrycy to raczej się nie dowiesz. Najprostszym rozwiązaniem będzie info o producencie i modelu lapka, a jeszcze lepiej zabawa w "małego majsterkowicza" i odczyt naklejki informacyjnej z tylnej strony matrycy.
Niestety ale sama wielkość, przekątna i cale to nie wszystko. Trzeba wiedzieć ile pinowe łącze ona posiada i czy w tym łączu występuje 1LVDS czy też 2LVDS tzn. czy np. w przypadku łącza 30-pin jest ono wykorzystywane w całości czy nie. Oprócz tego czy jedna, czy dwie świetlówki CCFL - co zależne jest od inwertera w danym modelu laptopa.

Najprościej - co to za sprzęt?

Pozdrawiam,
Ricoh
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

asus X50GLseries

myślałem nad rozmontowaniem klapy bo właściwie nie da się bardziej jej popsuć...chyba że w ogóle padnie...bo teraz pół obrazu prawie mam...

to czyli jak nie ma magicznego zaklęcia to najłatwiej będzie chyba porozkręcać z leksza...
Awatar użytkownika
Ricoh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No to ja już się dowiedziałem :)

Pasuje tam matryca WXGA czyli panorama o rozdzielczości 1280x800 (bo więcej mogą być problemy z kartą graficzną), z jedną świetlówką (bo ten laptop posiada inwerter z zasilaniem jednej) o przekątnej 15.4" i łączu 30-pinowym.

Teraz to już do wyboru - mat czy błyszcząca. A co do firmy to AU Optronics lub może Philips, ale ta pierwsza wydaję się lepsza ze względu choćby na to, że specjalizuje się właśnie w produkcji matryc. Cena nowej to ok. 300 zł.
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

podziękować dobry człowieku...

właśnie takie mniej więcej szukałem na alegro...

a gdzie takich rzeczy się dowiadujesz...?
Awatar użytkownika
Ricoh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jakaś tam wiedza z doświadczenia, a ta większa z internetu (google) :wink:
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

na googlach szukałem trochę ale nie znalazłem jakiejś takiej specyfikacji co by mi te info podała... :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”