Jak przywrocic stary sterownik nvidii?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
[solved] Jak przywrocic stary sterownik nvidii?
Zainstalowalem ze strony nvidii nowy sterownik i niestety, cos sie sypnelo i mam teraz rozdzialke 640x480 a uzywany sterownika to VESA czy jakos tak. Chcialbym jakos wrocic do starego sterownika ale nie bardzo wiem jak. Bylbym wdzieczny za wskazowki.
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Jak przywrocic stary sterownik nvidii?
O wszechwiedząca forumowa szklana kulo, powiedz nam, zwykłym śmiertelnikom, jaką kartę graficzną posiada autor wątku i wskaż nam do jakich driverów chciałby on powrócić...
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Czy to jaka mam karte ma az takie znaczenie? Liczylem na to ze w jakis automagiczny sposob bede mogl sobie zainstalowac poprzednie sterowniki (oficjalne) jakims sudo apt-get install'em, tak jak zrobilem to wczesniej.
A wiec odpowiedz szklanej kuli: karta to GF8400M, drivery najnowsze z ubuntu'owego repo.
A wiec odpowiedz szklanej kuli: karta to GF8400M, drivery najnowsze z ubuntu'owego repo.
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Wbrew pozorom rodzaj karty ma znaczenie, bo inne drivery są dla starych GF, a inne dla tych nowszych (i najnowszych - które nie zawsze w pełni dobrze działają na driverach serii np 190).
Nie napisałeś numerka driverów które próbowałeś zainstalować i do których chcesz wrócić, więc przyjmijmy, że z 190 chcesz wrócić na 185 (a ja jakoś nie pamiętam jakie są konkretnie w ubuntowym repo)
przypuszczam że masz dkms więc nie dodawałem go do listy tego co powinno być zainstalowane
jeśli nadal będzie chciał się uruchomić w low graphic możliwe że będziesz musiał jeszcze dodać sudo nvidia-xconfig, lub sam wyedytować xorga i zmienić drivery z vesy na nvidie
____
edit:
jeśli instalowałeś drivery nvidii z pliku run to w trybie konsolowym po zabiciu gdm napisz - to tak zamiast tego apt-get remove nvidia-190 itd 
Nie napisałeś numerka driverów które próbowałeś zainstalować i do których chcesz wrócić, więc przyjmijmy, że z 190 chcesz wrócić na 185 (a ja jakoś nie pamiętam jakie są konkretnie w ubuntowym repo)
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge nvidia-190-kernel-source nvidia-glx-190 nvidia-190-libvdpau nvidia-190-modaliases
sudo apt-get install nvidia-185-kernel-source nvidia-glx-185 nvidia-185-libvdpau nvidia-185-modaliases
jeśli nadal będzie chciał się uruchomić w low graphic możliwe że będziesz musiał jeszcze dodać sudo nvidia-xconfig, lub sam wyedytować xorga i zmienić drivery z vesy na nvidie
____
edit:
jeśli instalowałeś drivery nvidii z pliku run to w trybie konsolowym po zabiciu gdm napisz
sudo sh __plik_z_driverami__ --uninstall

|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nic nie pomaga. Probuje teraz sciagnac jakos sterownik przez apt-get install nividia-glx, albo przez wlaczenie sterownika z menu Sterowniki i dostaje
Nie można pobrać http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/poo ... 3_i386.deb
404 Not Found
co mnie troche dziwi...
EDIT:
Dobra. Udalo sie zainstalowac sterownik. Zaktualizowalem system i juz nie bylo problemu ze sciezkami do nvidia-glx. Teraz problem jest taki ze nie moge wyskoczyc poza rozdzielczosc 640x480. Probuje cos edytowac xorg.conf ale nie bardzo mi to wychodzi
Nie można pobrać http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/poo ... 3_i386.deb
404 Not Found
co mnie troche dziwi...
EDIT:
Dobra. Udalo sie zainstalowac sterownik. Zaktualizowalem system i juz nie bylo problemu ze sciezkami do nvidia-glx. Teraz problem jest taki ze nie moge wyskoczyc poza rozdzielczosc 640x480. Probuje cos edytowac xorg.conf ale nie bardzo mi to wychodzi
To, że próbujesz "coś" edytować nie jest odpowiednim określeniem. Zainstalowałeś sterowniki własnościowe, tak więc powinieneś mieć możliwość zmiany rozdzielczości za pomocą panelu kontrolnego Nvidii. Jeżeli nie masz możliwości zmiany rozdzieloczości z jego użyciem, ręcznie edytuj xorg.conf stosując się do wskazówek zawartych w tym artykule. Warto zrobić kopię zapasową xorg.conf, a edycję pliku konfiguracyjnego wykonaj w powłoce tekstowej po zatrzymaniu display managera.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Usuń pozostałości po nvidii:maxest pisze:Zainstalowalem ze strony nvidii nowy sterownik i niestety, cos sie sypnelo i mam teraz rozdzialke 640x480 a uzywany sterownika to VESA czy jakos tak. Chcialbym jakos wrocic do starego sterownika ale nie bardzo wiem jak. Bylbym wdzieczny za wskazowki.
sudo apt-get purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-glx-185 nvidia-185-libvdpau nvidia-settings
sudo killall gdm
sudo X -configure
sudo cp ~/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
-
- Sędziwy Jeż
Też miałem problem ze strerownikami Nvidi.
W Synaptic wywaliłem wszystkie sterowniki z nvidi które miałem zainstalowane (pomyślałem raz kosie śmierć) i po resecie wszystko wróciło do normy (wszystko jest ok).
W Synaptic wywaliłem wszystkie sterowniki z nvidi które miałem zainstalowane (pomyślałem raz kosie śmierć) i po resecie wszystko wróciło do normy (wszystko jest ok).
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Juz dziala. Mialem kilka xorg.conf'ow w X11 i uzylem takiego ktory wygladaj "najblizej" sprzetowego
.
Dzieki za pomoc

Dzieki za pomoc