Jak przywrocic stary sterownik nvidii?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
maxest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[solved] Jak przywrocic stary sterownik nvidii?

Post autor: maxest »

Zainstalowalem ze strony nvidii nowy sterownik i niestety, cos sie sypnelo i mam teraz rozdzialke 640x480 a uzywany sterownika to VESA czy jakos tak. Chcialbym jakos wrocic do starego sterownika ale nie bardzo wiem jak. Bylbym wdzieczny za wskazowki.
Awatar użytkownika
smogg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Jak przywrocic stary sterownik nvidii?

Post autor: smogg »

O wszechwiedząca forumowa szklana kulo, powiedz nam, zwykłym śmiertelnikom, jaką kartę graficzną posiada autor wątku i wskaż nam do jakich driverów chciałby on powrócić...
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
maxest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Czy to jaka mam karte ma az takie znaczenie? Liczylem na to ze w jakis automagiczny sposob bede mogl sobie zainstalowac poprzednie sterowniki (oficjalne) jakims sudo apt-get install'em, tak jak zrobilem to wczesniej.
A wiec odpowiedz szklanej kuli: karta to GF8400M, drivery najnowsze z ubuntu'owego repo.
Awatar użytkownika
smogg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: smogg »

Wbrew pozorom rodzaj karty ma znaczenie, bo inne drivery są dla starych GF, a inne dla tych nowszych (i najnowszych - które nie zawsze w pełni dobrze działają na driverach serii np 190).
Nie napisałeś numerka driverów które próbowałeś zainstalować i do których chcesz wrócić, więc przyjmijmy, że z 190 chcesz wrócić na 185 (a ja jakoś nie pamiętam jakie są konkretnie w ubuntowym repo)

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove --purge nvidia-190-kernel-source nvidia-glx-190 nvidia-190-libvdpau nvidia-190-modaliases

sudo apt-get install nvidia-185-kernel-source nvidia-glx-185 nvidia-185-libvdpau nvidia-185-modaliases
przypuszczam że masz dkms więc nie dodawałem go do listy tego co powinno być zainstalowane
jeśli nadal będzie chciał się uruchomić w low graphic możliwe że będziesz musiał jeszcze dodać sudo nvidia-xconfig, lub sam wyedytować xorga i zmienić drivery z vesy na nvidie

____
edit:
jeśli instalowałeś drivery nvidii z pliku run to w trybie konsolowym po zabiciu gdm napisz

sudo sh __plik_z_driverami__ --uninstall
- to tak zamiast tego apt-get remove nvidia-190 itd ;)
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
maxest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nic nie pomaga. Probuje teraz sciagnac jakos sterownik przez apt-get install nividia-glx, albo przez wlaczenie sterownika z menu Sterowniki i dostaje
Nie można pobrać http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/poo ... 3_i386.deb
404 Not Found

co mnie troche dziwi...

EDIT:
Dobra. Udalo sie zainstalowac sterownik. Zaktualizowalem system i juz nie bylo problemu ze sciezkami do nvidia-glx. Teraz problem jest taki ze nie moge wyskoczyc poza rozdzielczosc 640x480. Probuje cos edytowac xorg.conf ale nie bardzo mi to wychodzi
adrikux

Post autor: adrikux »

To, że próbujesz "coś" edytować nie jest odpowiednim określeniem. Zainstalowałeś sterowniki własnościowe, tak więc powinieneś mieć możliwość zmiany rozdzielczości za pomocą panelu kontrolnego Nvidii. Jeżeli nie masz możliwości zmiany rozdzieloczości z jego użyciem, ręcznie edytuj xorg.conf stosując się do wskazówek zawartych w tym artykule. Warto zrobić kopię zapasową xorg.conf, a edycję pliku konfiguracyjnego wykonaj w powłoce tekstowej po zatrzymaniu display managera.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

maxest pisze:Zainstalowalem ze strony nvidii nowy sterownik i niestety, cos sie sypnelo i mam teraz rozdzialke 640x480 a uzywany sterownika to VESA czy jakos tak. Chcialbym jakos wrocic do starego sterownika ale nie bardzo wiem jak. Bylbym wdzieczny za wskazowki.
Usuń pozostałości po nvidii:

sudo apt-get purge nvidia*
Zainstaluj sterowniki:

sudo apt-get install nvidia-glx-185 nvidia-185-libvdpau nvidia-settings
Skonfiguruj xorg.conf:

sudo killall gdm
Alt+F2, zaloguj się

sudo X -configure
sudo cp ~/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
reset
oriong
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: oriong »

Też miałem problem ze strerownikami Nvidi.
W Synaptic wywaliłem wszystkie sterowniki z nvidi które miałem zainstalowane (pomyślałem raz kosie śmierć) i po resecie wszystko wróciło do normy (wszystko jest ok).
maxest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Juz dziala. Mialem kilka xorg.conf'ow w X11 i uzylem takiego ktory wygladaj "najblizej" sprzetowego :).
Dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”