9.10 a rozdzielczość 1400x1050 SXGA+ System się zawiesza.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
9.10 a rozdzielczość 1400x1050 SXGA+ System się zawiesza.
Siemka
Mam problem. Instaluje Ubuntu w wersji 9.10 i jest lipa. Instalacja przebiega całkowicie sprawnie, bez jakiegokolwiek zgrzytu, natomiast gdy pokazuje się pulpit i wczytują się ikonki, pasek itp. system zamarza, wisi (czasami da się coś kliknąć myszką, normalnie sekundy). Dodam ze problem dotyczy tylko laptopów wyposażonych w matryce o rozdzielczości 1400x10500 SXGA+ (testowane na kilku laptopach o takiej rozdziałce) Wystarczy zamienić matryce na taką 1024x768 i system śmiga OK. Ubuntu działa tylko do wersji 8.10 wyżej nie:( Kto jeszcze spotkał się z takim problemem i czy ktoś sobie z nim poradził? Wiem że ta rozdzielczość jest niezbyt często spotykana, ale proszę mi wierzyć, praca na takiej matrycy to czysta przyjemność, pole widzialne jest ogromne, nie to co na panoramie czy 1024x768.
Pozdrawiam.
Mam problem. Instaluje Ubuntu w wersji 9.10 i jest lipa. Instalacja przebiega całkowicie sprawnie, bez jakiegokolwiek zgrzytu, natomiast gdy pokazuje się pulpit i wczytują się ikonki, pasek itp. system zamarza, wisi (czasami da się coś kliknąć myszką, normalnie sekundy). Dodam ze problem dotyczy tylko laptopów wyposażonych w matryce o rozdzielczości 1400x10500 SXGA+ (testowane na kilku laptopach o takiej rozdziałce) Wystarczy zamienić matryce na taką 1024x768 i system śmiga OK. Ubuntu działa tylko do wersji 8.10 wyżej nie:( Kto jeszcze spotkał się z takim problemem i czy ktoś sobie z nim poradził? Wiem że ta rozdzielczość jest niezbyt często spotykana, ale proszę mi wierzyć, praca na takiej matrycy to czysta przyjemność, pole widzialne jest ogromne, nie to co na panoramie czy 1024x768.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: 9.10 a rozdzielczość 1400x1050 SXGA+ System się zawiesza.
Witam wszystkich.
Szukam rozwiązania tego samego problemu. Mam dwa bardzo podobne laptopy, Compaq evo n610c z matryca 1024x768 i evo n620c z matryca 1400x1050. Na tym z mniejszą rozdzielczoscią bezbłędnie działa każda wersja Ubuntu a na tym z większą rozdzielczoscią tylko Ubuntu do wersji 8.10 . Początkowo myślałem, że jest to wina może karty graficznej(niby w obu laptopach jest ta sama) ale zamieniłem matryce i okazało sie, że na laptopie w ktorym Ubuntu 9.10 działało normalnie, po podłączeniu matrycy z rozdzielczością 1400x1050 system zaczął zamarzać zaraz po wyświetleniu pulpitu lub najpóźniej po otwarciu jakiegokolwiek okna itp. W laptopie w którym była wyższa rozdzielczość i 9.10 nie działało, po podłączeniu matrycy z rozdzielczością 1024x768 dzała normalnie.
Na tym przykładzie widać ewidentnie, ze Ubuntu w wersjach 9.04(też sprawdzałem) i 9.10 nie działaja z rozdzielczością 1400x1050.
Jest jakis sposób na rozwiązanie tego problemu?
A może trzeba to gdzieś zgłosić i napiszą jakąś poprawkę?
Szukam rozwiązania tego samego problemu. Mam dwa bardzo podobne laptopy, Compaq evo n610c z matryca 1024x768 i evo n620c z matryca 1400x1050. Na tym z mniejszą rozdzielczoscią bezbłędnie działa każda wersja Ubuntu a na tym z większą rozdzielczoscią tylko Ubuntu do wersji 8.10 . Początkowo myślałem, że jest to wina może karty graficznej(niby w obu laptopach jest ta sama) ale zamieniłem matryce i okazało sie, że na laptopie w ktorym Ubuntu 9.10 działało normalnie, po podłączeniu matrycy z rozdzielczością 1400x1050 system zaczął zamarzać zaraz po wyświetleniu pulpitu lub najpóźniej po otwarciu jakiegokolwiek okna itp. W laptopie w którym była wyższa rozdzielczość i 9.10 nie działało, po podłączeniu matrycy z rozdzielczością 1024x768 dzała normalnie.
Na tym przykładzie widać ewidentnie, ze Ubuntu w wersjach 9.04(też sprawdzałem) i 9.10 nie działaja z rozdzielczością 1400x1050.
Jest jakis sposób na rozwiązanie tego problemu?
A może trzeba to gdzieś zgłosić i napiszą jakąś poprawkę?
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
sterowniki do karty graficznej zainstalowane ?.Pokaż xorg.conf albo wygeneruj i
Kod: Zaznacz cały
lspci -k | grep -i 'vga' -A2
-
- Piegowaty Guziec
Sterowniki zainstalowane. Na mniejszej rozdzielczości lata jak trzeba.
xorg.conf
lspci -k | grep -i 'vga' -A2
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
Kernel modules: radeonfb
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
-
- Piegowaty Guziec
U mnie tak samo:
[banan@localhost ~]$ lspci -k | grep -i 'vga' -A2
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
Zamieniam dysk z jednego laptopa do drugiego i system działa na 100% nie wiesza się. Faktycznie może trzeba napisać do producenta http://www.canonical.com/ być może coś z tym zrobią.
[banan@localhost ~]$ lspci -k | grep -i 'vga' -A2
Zamieniam dysk z jednego laptopa do drugiego i system działa na 100% nie wiesza się. Faktycznie może trzeba napisać do producenta http://www.canonical.com/ być może coś z tym zrobią.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Dajcie wyniki komendy:
glxinfo |grep direct
-
- Piegowaty Guziec
direct rendering: Yes
-
- Piegowaty Guziec
Dokładnie tak samo jak u kolegi:luk1don pisze:Dajcie wyniki komendy:Kod: Zaznacz cały
glxinfo |grep direct
direct rendering: Yes
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
glxinfo |grep version
-
- Piegowaty Guziec
glxinfo |grep version
server glx version string: 1.2
client glx version string: 1.4
GLX version: 1.2
OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.6
OpenGL shading language version string: 1.20
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: ARM
Niestety, będziesz musiał sam przyłożyć ręki, do manualnej konfiguracji /etc/X11/xorg.conf
Automat który jest za to odpowiedzialny nie potrafi wszystkiego skonfigurować, tymbardziej *buntu.
Moja rada: jeśli nie potrafisz i nie wiesz jak to ściągnij sobie LiveCD Mandriva przygotuj sobie pena, po ujrzeniu GNOME/KDE4
skopiuj xorg.conf na pena a potem nadpisz w ubuntu.
Mało tego, w menu/tudzież pasku zadań będzie widoczny "komputer" z jakimś czerwonym kółkiem, kliknij tam, poszukaj w hardware opcji konfiguracji karty graficznej, skonfiguruj, zapisz i dopiero skopiuj na pena.
Mało który system potrafi porządnie konfigurować karty graficzne, ale na pewno robi to dobrze openSUSE i Mandriva.
Taraz sprawa "zamarzania" : jak się uda to przełącz się na konsolę za pomocą wciśnięcia ctrl+alt+F2
wykonaj:
następnie:
Szukasz w liniach root=UUID i usuwasz z końca quit i spalsh (nie będziesz widział bootspasha podczas startu)
Za pomocą F2 zapisujesz a F10 opuszczasz mcedit
dalej:
Jeśli zobaczysz pod spodem oba moduły to musisz je dopisać do /etc/modprobe.d/blacklist.conf
blacklist moduł1
blacklist moduł2
i restartujesz kompa.
edit:
Popraw wersję ubuntu w swoich profilach na forum.
Automat który jest za to odpowiedzialny nie potrafi wszystkiego skonfigurować, tymbardziej *buntu.
Moja rada: jeśli nie potrafisz i nie wiesz jak to ściągnij sobie LiveCD Mandriva przygotuj sobie pena, po ujrzeniu GNOME/KDE4
skopiuj xorg.conf na pena a potem nadpisz w ubuntu.
Mało tego, w menu/tudzież pasku zadań będzie widoczny "komputer" z jakimś czerwonym kółkiem, kliknij tam, poszukaj w hardware opcji konfiguracji karty graficznej, skonfiguruj, zapisz i dopiero skopiuj na pena.
Mało który system potrafi porządnie konfigurować karty graficzne, ale na pewno robi to dobrze openSUSE i Mandriva.
Taraz sprawa "zamarzania" : jak się uda to przełącz się na konsolę za pomocą wciśnięcia ctrl+alt+F2
wykonaj:
$ sudo service gdm stop
$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
$ sudo apt-get install mc
$ sudo mcedit /boot/grub/grub.cfg
Za pomocą F2 zapisujesz a F10 opuszczasz mcedit
dalej:
$ lsmod |grep 'vgastate\|vga16fb'
blacklist moduł1
blacklist moduł2
i restartujesz kompa.
edit:
Popraw wersję ubuntu w swoich profilach na forum.
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
Inny OS: PLD Linux
Inny OS: PLD Linux
-
- Piegowaty Guziec
Myślę, że przez weekend uda mi się to zrobić. Może kolega z tym samym problemem uwinie się szybciej. Opiszę wszystko po zabiegu.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Propozycja verdorbena jest trochę karkołomna.
EDIT:
Tu na przykład jest mój sposób na sterowniki otwarte ati:
viewtopic.php?p=591229#p591229
Tu widzę widnieje mesa. Czyżby system nie mógł na nich wyciągnąć 1400x1050? Nie wiem dokładnie, ale sterowniki własnościowe fglrx chyba nie pasują do tej karty. No ale są jeszcze do wyboru: ati, radeon, radeonhd, itd.OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.6
EDIT:
Tu na przykład jest mój sposób na sterowniki otwarte ati:
viewtopic.php?p=591229#p591229
-
- Piegowaty Guziec
Mnie cały czas zastanawia dlaczego Ubuntu w wersji 8.10 działa z tą wyższa rozdzielczością a nowsze nie działa. Na wszystkie polecenia w konsoli które opisywaliście we wcześniejszych postach obie wersje Ubuntu odpowiadają dokladnie tak samo a i nawet w Mandrivie X3 tez jest tak samo. W obu wersjach Ubuntu plik xorg.conf wygląda dokladnie tak samo.Cos tu jest nie teges, że na tych samych ustawieniach i na tych samych sterownikach jeden system działa a drugi nie :/
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
I co z tego?:lol:Na wszystkie polecenia w konsoli które opisywaliście we wcześniejszych postach obie wersje Ubuntu odpowiadają dokladnie tak samo a i nawet w Mandrivie X3 tez jest tak samo.
P.S.
Jest bug na launchpadzie, głównie mowa jest o Radeon Mobility 7500:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/426582
Nie mówi się tam natomiast o wyższych rozdzielczościach.
EDIT:
Ponoć pomaga zmiana metody akceleracji na EXA. Można też spróbować wyłączyć KMS:
https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSet ... FRadeonKMS
Można też dodać to repozytorium z nowszymi wersjami sterowników:
deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/drivers-only/ubuntu karmic main
-
- Piegowaty Guziec
Witam ponownie.
Narazie odpuszczam sobie ten temat. Ostatnio nie miałemm zbyt wiele czasu, żeby siedzieć przy komputerze a wszystko co opisane wyżej nie pomogło. Poza tym wczoraj sprzedałem laptopa, tego z rozdzielczością 1024x768 no i nie bardzo da się w 9.10 pogrzebać. Jak tylko znowu będę miał taką matrycę to powalczę ze sterownikami.
Pozdrawiam.
Narazie odpuszczam sobie ten temat. Ostatnio nie miałemm zbyt wiele czasu, żeby siedzieć przy komputerze a wszystko co opisane wyżej nie pomogło. Poza tym wczoraj sprzedałem laptopa, tego z rozdzielczością 1024x768 no i nie bardzo da się w 9.10 pogrzebać. Jak tylko znowu będę miał taką matrycę to powalczę ze sterownikami.
Pozdrawiam.