Knights and Merchants 1 i 2 - nie można dłączyć do gry w sieci.

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Knights and Merchants 1 i 2 - nie można dłączyć do gry w sieci.

Post autor: Grandalf_ »

Witam! Mam nietypowy problem z grą Knights and Merchants w obu wersjach.

W każdym przypadku gra się włącza, wybieram grę w sieci [chodzi o LAN] i po wpisaniu IP serwera [192.168...] w kolejnym oknie nie mogę ruszać kursorem ;/ Widzę w spisie uruchomiony serwer gry, ale nie da się kliknąć "dołącz do gry". Kursor się nie rusza, nic się nie dzieje. O dziwo gra jako tako się nie zawiesza gdyś muzyczka leci, ale jedynym wyjściem z gry jest kliknięcie krzyżyka okna Wine bądź w pełnym ekranie Alt+F4.

Miałem wine 1.1.39, teraz mam 1.1.40 i to samo. Doinstalowałem z winetricks d3x9 i directplay.

Jest to dość irytujący problem bo z kolegą na Ubuntu nie pogramy bo żaden z nas nie ma możliwości dołączenia do gry, oboje natomiast możemy stworzyć serwer gry bez problemu.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: Knights and Merchants 1 i 2 - nie można dłączyć do gry w sieci.

Post autor: mat »

Grandalf_ pisze:Witam! Mam nietypowy problem z grą Knights and Merchants w obu wersjach.

W każdym przypadku gra się włącza, wybieram grę w sieci [chodzi o LAN] i po wpisaniu IP serwera [192.168...] w kolejnym oknie nie mogę ruszać kursorem ;/ Widzę w spisie uruchomiony serwer gry, ale nie da się kliknąć "dołącz do gry". Kursor się nie rusza, nic się nie dzieje. O dziwo gra jako tako się nie zawiesza gdyś muzyczka leci, ale jedynym wyjściem z gry jest kliknięcie krzyżyka okna Wine bądź w pełnym ekranie Alt+F4.

Miałem wine 1.1.39, teraz mam 1.1.40 i to samo. Doinstalowałem z winetricks d3x9 i directplay.

Jest to dość irytujący problem bo z kolegą na Ubuntu nie pogramy bo żaden z nas nie ma możliwości dołączenia do gry, oboje natomiast możemy stworzyć serwer gry bez problemu.
Problemy z trybem multiplayer w tej grze są bardzo częste w przypadku Wine.
Polecam spróbować z wersją dla systemu Linux:

http://www.linuxgamepublishing.com/info.php?id=19&
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tylko, że tam jest wersja demo, a nie ukrywam, że mnie by bardziej interesowała pełna wersja :)

W trybie multi prawie wszystko działa prócz tego własnie jednego punktu, nie da się dołączyć do aktywnego serwera, tworzyć serwer gry i grać można.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Grandalf_ pisze:Tylko, że tam jest wersja demo, a nie ukrywam, że mnie by bardziej interesowała pełna wersja :)
http://wupra.com/product.php?id_product=15
BUY LINUX GAMES
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Widziałem to :) Może jednak uda się rozwiązać ten problem. 100zł za gre to jednak za dużo.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

Grandalf_ pisze:Widziałem to :) Może jednak uda się rozwiązać ten problem. 100zł za gre to jednak za dużo.
Jest proste rozwiązanie tutaj, dzięki temu nie będziesz miał problemów z grą jeśli się uruchomi. KAM dla Windows chyba nie ma już wsparcia technicznego. Natomiast gra KAM 2 jest ciągle w trakcie tworzenia.

P. S. Nie mogłem się powstrzymać, proszę o wyrozumiałość ;)
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Hahaha... No na pewno :D Z winda 7 ta gra na pewno pójdzie bez problemów ;) Na XP nie chciała w ogóle wystartować ;) Widzę, że wasze "porady" chcą mi portfel odchudzić :P KAM 2 jako taka jest finalnym wydaniem, dalszym rozwojem zajmują się już fani, wydająć nowe misje, mapy czy patch'e ;)
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

Grandalf_ pisze:Hahaha... No na pewno :D Z winda 7 ta gra na pewno pójdzie bez problemów ;) Na XP nie chciała w ogóle wystartować ;) Widzę, że wasze "porady" chcą mi portfel odchudzić :P
Skoro chcesz uruchomić grę pod Linuksem, a posiada ona wersję na Linuksa więc jest chyba oczywiste, że powinno się z niej korzystać. Tym bardziej, że posiada oficjalną pomoc techniczną, czyli nie jesteś zdany na samego siebie lub ewentualne łatki społeczności. A co mamiłabym poradzić osobie która chce daną grę na Windows, wersję na MacOS PPC?
Grandalf_ pisze: KAM 2 jako taka jest finalnym wydaniem, dalszym rozwojem zajmują się już fani, wydająć nowe misje, mapy czy patch'e ;)
KAM 2 czyli http://www.knightsandmerchants.de/inclu ... 0512f471e4
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tylko, że ta wersja pod linuksa jest niewspółmiernie droga do czasu w jakim powstała, nowości są w takich cenach. Wydaje mi się, że fakt, iż jest to pod linuksa wywindowała tak cenę, ale nie o to pytam w poście, tylko o fakt, że nie można poruszać kursorem przy wyborze serwera gry.

P.S. Mówiąc KAM 2 miałem na myśli TPR ;)
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Grandalf_ pisze:Tylko, że ta wersja pod linuksa jest niewspółmiernie droga do czasu w jakim powstała, nowości są w takich cenach. Wydaje mi się, że fakt, iż jest to pod linuksa wywindowała tak cenę, ale nie o to pytam w poście, tylko o fakt, że nie można poruszać kursorem przy wyborze serwera gry.
Dobra kilka informacji na temat wersji dla Linuksa

- Wersja dla Linuksa została stworzona przez Runesoft oraz wydana przez LGP w 2007 r.
- Zawiera wsparcie dla PenguinPlay
- Działą na współczesnych dystrybucjach Linuksa i posiada oficjalne wsparcie techniczne od wydawcy gry.
- Jest to nowsza wersja niż ta którą posiadasz dla Windows.
- Cena gry została obniżona o 10% kilka miesięcy temu.
Grandalf_ pisze:P.S. Mówiąc KAM 2 miałem na myśli TPR ;)
Wersja o której piszę to Knights & Merchants: The Shattered Kingdom.
Knights & Merchants: The Peasants Rebellion nie posiada wersji dla Linuksa
BUY LINUX GAMES
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Może nie dokładnie się wypowiedziałem. Pisząc, iż cena jest niewspółmierna do daty powstania, miałem na myśli czas wydania gry jako takiej, nie konkretnej wersji na Linuksa.

Fakt faktem, fajnie, że ktoś się tym zajmuje i działa w tym kierunku. Pozostaje mi więc samemu założyć serwer gry, a inni niech się dołączą :)

A tak na marginesie, przy wyborze mapy np na 6 graczy, gdy będe ja grał z bratem, to pozostałe 4 miejsca zastąpi komputer, czy tylko we dwóch będziemy grać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”