HP Presario cq61 nie działa mikrofon
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
HP Presario cq61 nie działa mikrofon
Witam. Posiadam HP Presario cq61. Po instalacji Ubuntu 9.10, nie działał dźwięk. Dzięki wskazówkom znalezionym na forum poradziłem sobie z tym dźwiękiem(zainstalowałem najnowszą alsę 1.0.22.1, dopisałem linijkę "options snd-hda-intel model=hp-dv5" w pliku alsa-base.conf - teraz działa. Problem mój polega na tym że nie potrafię sobie poradzić z mikrofonem, który milczy. W ustawieniach dźwięku system->preferencje->dźwięk w zakładce "wejście" mam nieaktywny suwak przy ikonce mikrofonu. Wydaje mi sie że problem polega na tym aby uaktywnić ten suwak, nie bardzo tylko wiem jak to zrobić. W alsie (sudo alsamixer) wszystkie możliwe suwaczki podciągnałem do góry. Proszę o pomoc gdyż nie wiem juz co robić.
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Odp: HP Presario cq61 nie działa mikrofon
Witam jestem świerzym posiadaczem UBUNTU i jak do tej pory poradziłem sobie z większością problemów,lecz jeden problem mnie przerasta... Posiadam Laptopa Hp Qompaq Presario CQ61 - 304sw i za żadne skarby niemogę włączyć/uruchomić dzwięku na swoim lapku. Bardzo prosze o pomoc i wyrozumienie... Zgóry dziękuje
A system UBUNTU wykrywa mi 2 karty dzwiękowe ATI Radeon HD4000 seriesDigital Stero HDMI i Wewnętrzny dzwięk analog stereo...
A system UBUNTU wykrywa mi 2 karty dzwiękowe ATI Radeon HD4000 seriesDigital Stero HDMI i Wewnętrzny dzwięk analog stereo...
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja mam kartę intela i sam dźwięk uruchomiłem tak jak to opisałem we wcześniejszym poście. Mikrofon mi nie działał dopóki w System-Preferencje-Dźwięk w zakładce sprzęt z rozwijanej listy wybrałem Analog stereo duplex. Być może w twoim przypadku trzeba poprzesuwać suwaki w Alsie. Daj znać jak ci poszło.
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Poszło!!
Jest juz dzwięk... Wielkie dzięki za pomoc. Prubowałem już wszystkiego i myślałem że nic nieda się zrobić. Jeszcze raz wielkie dzięki. Dopiero poznaje UBUNTU. Pozdro dla wszystkich forómowiczów...