ClamAV i encrypted.zip - wirus czy nie ?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
novy_ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

ClamAV i encrypted.zip - wirus czy nie ?

Post autor: novy_ubuntu »

Witam. OS z serii open-source mam od niedawna ( poszukuję alternatywy dla "okienek "). Po instalacji ubuntu miałem początkowo trochę problemów ale mogę powiedzieć, że byłem zadowolony z działania tego systemu. Niestety, po pewnym czasie lapek zaczął zachowywać się jak pod kontrolą xp tzn. zaczął zacinać się. Z xp mam doświadczenie, że to niestety jest bardzo często objaw działania wirusów. Skanowałem dziś lapka za pomocą systemowego clamAV z nakładką KlamAV. Wynik : program pokazał mi, że znalazł 60 wirusów/problemów na partycjach z XP i ubuntu. Rozkład problemów: 10 na ubuntu ( encrypted.zip ) oraz 50 na partycji z XP ( encrypted.zip oraz uszkodzone pliki wykonawcze ). Pytanie - czy mam już formatować dysk z "niskiego poziomu" ( czyli doprowadzić go do stanu takim jak go Toshiba stworzyła) czy też clamAV panikuje :) ? Dodam, że gdy po 5 godzinach !!!!!!!!!!!!!!!!!! skanowania ok 15 GB danych a clamAV zaczął powtarzać te same problemy ( ścieżki do "problematycznych" były identyczne ) zatrzymałem skanowanie to program clamAV zminimalizował się a lapek przestał reagować. Co o tym wszystkim sadzic? Ma ktoś doświadczenie w tym względzie?
Dzięki za pomoc ( z góry :) )
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: ClamAV i encrypted.zip - wirus czy nie ?

Post autor: k2cl »

Przede wszystkim, podaj dokładnie komunikaty, które wyrzucił ClamAV. Za "znaleziska" z partycji XP nie odpowiadam, ale to co zostało znalezione na partycji Ubuntu wygląda dosyć dziwnie. Może to po prostu uszkodzone archiwa lub też pliki, do których program nie ma dostępu?
Work less, climb more :D
novy_ubuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: novy_ubuntu »

Gdzie clamav przechowuje logi z wynikami skanowania. Podesłałbym link do kopii tego pliku i byłoby wiecej wiadomo. Na moje oko to climav zgłosił kilkaset ( bliżej chyba tysiąca - nie chce mi się tego liczyć ) gdzie nie miał dostępu ( access denied ), następnie kilkaset ( również ok. tysiąca ) błędów gdzie zgłosił pliki puste ( empty file ). Do tego trzeba dodać te pliki, które clamav zaznaczył, że znalazł w nich wirusa ( virus found). To są wszystko zdarzenia z partycji z ubuntu. Jednym z takich plików jest ( ścieżka do pliku ) : /usr/lib/libclamav.so.6.0.5 ( czyżby program zaznaczał własne pliki jako pliki z wirusem ??). Proszę o wyrozumiałość. Ubuntu testuję od kilkunastu dni.

Zrobiłem zrzuty ekranu z plikami zaznaczonymi jako z wirusami.
Załączniki
zrzut_ekranu-1.png
(23.03 KiB) Pobrany 7 razy
zrzut_ekranu.png
(33.27 KiB) Pobrany 10 razy
Awatar użytkownika
Kiro
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: Kiro »

Virusy na Linuxie to dość rzadkie znalezisko. Wydaję mi się, że nie ma co panikować. Może jakieś skanery myślą że coś co nie jest wirusem może nim być.
Jeśli chcesz możesz oczywiście zrobić format, jednak nie wiem czy się opłaca. Oczywiście instalacja Ubuntu zajmie chwilę, jednak jeśli chcesz mieć windowsa musisz się męczyć. Nigdy nie lubiłem tego robić.
Pamiętaj tylko, by zainstalować najpierw windowsa a potem linuxa, inaczej będziesz się męczyć z grubem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”