Nautilus - niestabilne zachowanie zakończone niechcianym usunięciem plików

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
wojaczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nautilus - niestabilne zachowanie zakończone niechcianym usunięciem plików

Post autor: wojaczek »

Witam. Zdarzyło się coś takiego. Przeglądałem moje zbiory zdjęć w katalogu /home/obrazy i w pewnym momencie zdarzyła się sytuacja, kiedy nie mogłem otworzyć kolejnego zdjęcia, więc wyszedłem z katalogu i chciałem wejść ponownie niestety odmowa dostępu. Dalej nie mogłem otworzyć już żadnego katalogu w /home/obrazy Nautilus odmówił posłuszeństwa również w eksplorowaniu jakichkolwiek plików. Żeby było straszniej dodam, że po restarcie systemu przypadkiem zauważyłem, że zniknęło mi kilka zdjęć z różnych katalogów. W sumie ok. 6. Na szczęście dało się je odzyskać z kosza. Dodam, że zdarzyło mi się to po raz pierwszy konfiguracja systemu to Ubuntu 9.10 pierwsza partycja / = Ext4 druga swap 2 Gb trzecia /home = Ext3 Zdjęcia przeglądałem w Gthumb. Martwi mnie ta sytuacja, bo taki scenariusz może skończyć się utratą danych. Nie mam pojęcia jaka mogła być tego przyczyna.
Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym, lub ma jakiś pomysł skąd się to wzięło, proszę o rady. Dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”