Eclipse+koniguracja i pierwsze kroki

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
piicia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Eclipse+koniguracja i pierwsze kroki

Post autor: piicia »

Witam.
Koledzy już padam z sił. Próbuje cały dzień skonfigurować sobie Eclipse pod Ubuntu.
Szukałem żeby nie było. Znalazłem i dumny byłem, ale... z poprawnej konfiguracji nici.
Ze strony http://www.eclipse.org/downloads/ ściągnąłem Eclipse IDE for C/C++ Developers ale nie mam pojęcia co dalej robić. Jak to konfigurować. Dodatkowo oprócz możliwości pisania w C/C++, chciałbym mieć możliwość pisania w Java, i dobrze by było jeszcze móc napisać coś w Asemblerze. Wynika to z faktu, że równocześnie mam zajęcia z tych 3 języków.
Bardzo proszę o pomoc krok po kroku bo sam nic już chyba nie wymyślę.
Awatar użytkownika
nid3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Eclipse+koniguracja i pierwsze kroki

Post autor: nid3 »

Moim zdaniem nie musisz się ograniczać tylko do Eclipse. Do javy owszem Eclipse(http://www.eclipse.org/downloads/downlo ... gtk.tar.gz) jak najbardziej ( zainstaluj sobie pakiet JAVA JDK (Java Development Kit) ) a do C++ polecam QtCreator (takze z pakietem sdk http://qt.nokia.com/downloads, A z asemblerem miałem doczynienia w notatniuku wraz z DSM 51. Wszytsko jest albo w repozytoriach albo najnowsze paczki ze stron. Instalacja NEXT-> next i wszytsko działa.
Jeśli masz problemy z Ubuntu --->http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Intrepid
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Architektura: x86_64

Post autor: luzakwielki »

piicia pisze:Witam.
Koledzy już padam z sił. Próbuje cały dzień skonfigurować sobie Eclipse pod Ubuntu.
Szukałem żeby nie było. Znalazłem i dumny byłem, ale... z poprawnej konfiguracji nici.
Ze strony http://www.eclipse.org/downloads/ ściągnąłem Eclipse IDE for C/C++ Developers ale nie mam pojęcia co dalej robić. Jak to konfigurować. Dodatkowo oprócz możliwości pisania w C/C++, chciałbym mieć możliwość pisania w Java, i dobrze by było jeszcze móc napisać coś w Asemblerze. Wynika to z faktu, że równocześnie mam zajęcia z tych 3 języków.
Bardzo proszę o pomoc krok po kroku bo sam nic już chyba nie wymyślę.
Jak zainstalowałeś Eclipse CDT to zainstalowałeś Eclipse + pluginy CDT (zainstaluj plugin JDT i będziesz miał javę - Help -> Install New Software -> http://download.eclipse.org/releases/galileo (jak nie masz to dodaj) -> Programming Languages -> Eclipse Java development tools).
Plugin do assemblera dla Eclipse masz np. tu http://sourceforge.net/projects/asmplugin/
Co do konfiguracji to powiedz co chcesz skonfigurować to ktoś odpowie.

Swoją drogą Eclipse powinieneś mieć w repo (ostatnio wreszcie chyba uaktualnili - nie wiem na pewno, bo nie używam ubuntu ;p)

PS. radzę nie słuchać nid3, bo QtCreator to bardzo marne IDE nokii (która sama używa Eclipse i udostępnia poza QtCreator jeszcze jedno IDE Carbide (czyli Eclipse dostosowane do pisania dla Symbiana), a wszystko to co ma fajnego QtCreator udostępnia jako plugin do Eclipse), które nie może się równać z Eclipse (od IBM), Visual Studio (od Microsoft) czy NetBeans (od Sun/Oracle) - jedynie z KDevenlop/Anjuta może się porównywać (co nie jest komplementem). Po prostu możliwości ma prawie zerowe, a pluginów nie ma (jak będziesz chciał poważniej programować, to w QtCreator się nie da - to tylko zabawka).
Swoją drogą twórca QtCreator (nokia) olewa go i pracuje ostro nad Eclipse i pisze nowy bardzo fajny debugger "Eclipse Debugger for C++", który wejdzie w 3.6 (CDT 7) http://nokiacarbideoneclipse.blogspot.c ... pdate.html.
Awatar użytkownika
nid3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

luzakwielki pisze:
PS. radzę nie słuchać nid3, bo QtCreator to bardzo marne IDE nokii (która sama używa Eclipse i udostępnia poza QtCreator jeszcze jedno IDE Carbide (czyli Eclipse dostosowane do pisania dla Symbiana), a wszystko to co ma fajnego QtCreator udostępnia jako plugin do Eclipse), które nie może się równać z Eclipse (od IBM), Visual Studio (od Microsoft) czy NetBeans (od Sun/Oracle) - jedynie z KDevenlop/Anjuta może się porównywać (co nie jest komplementem). Po prostu możliwości ma prawie zerowe, a pluginów nie ma (jak będziesz chciał poważniej programować, to w QtCreator się nie da - to tylko zabawka).
Swoją drogą twórca QtCreator (nokia) olewa go i pracuje ostro nad Eclipse i pisze nowy bardzo fajny debugger "Eclipse Debugger for C++", który wejdzie w 3.6 (CDT 7) http://nokiacarbideoneclipse.blogspot.c ... pdate.html.

Być może masz rację co do QtCreatora. Ja nie programuje w C++ więc nie bardzo go czaje. Ale mam bardzo dobrych znajomycj co potrafią naprawdę swietne aplikacje napisać w QtCreator np z openGl, a pozatym ma bardzo dużo przykladowych programów, dokumentacja jest razem dostarczana. No i ma bardzo łatwo budowalne GUI. Jeśli ktoś sie pyta jak zainstalować eclipsa to na pewno jest początkujący a QtCreator jest jak najbardziej odpowiednim narzędziem dla początkującego. Ale to moje zdanie.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

popieram przedmówcę, choć nie powiedziałbym, że to jest tylko dla początkującego.
Ja teraz piszę komercyjną aplikację z użyciem QtCreatora i nie mogę na niego narzekać. Co prawda do Visual Studio mu daleko, który jest liderem i wzorem do naśladowania jeśli chodzi o IDE, ale taki do końca zły nie jest i wg mnie szybko i w dobrym kierunku się rozwija.

A co do tematu to poleciłbym netbeansa niż eclipse. Eclipse jest dobry, ale gdy już się coś umie a instalacja dodatków jest bardziej problematyczna niż w netbeans co może odstraszyć początkującego.
Np ja w eclipse miałem problemy, żeby zainstalować plugin do c++ oraz php a w netbeans zajęło mi to kilka kliknięć.
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

nid3 pisze:Być może masz rację co do QtCreatora. Ja nie programuje w C++ więc nie bardzo go czaje. Ale mam bardzo dobrych znajomycj co potrafią naprawdę swietne aplikacje napisać w QtCreator np z openGl, a pozatym ma bardzo dużo przykladowych programów, dokumentacja jest razem dostarczana. No i ma bardzo łatwo budowalne GUI. Jeśli ktoś sie pyta jak zainstalować eclipsa to na pewno jest początkujący a QtCreator jest jak najbardziej odpowiednim narzędziem dla początkującego. Ale to moje zdanie.
Ja znam osoby, które piszą bardzo rozwinięte silniki do gier w Kate czy Vim (chociaż te wcale nie są takie słabe jak się wydaje i mają duże zalety których nie ma np. QtCreator jak obsługa języków shaderów GLSL/Cg, języków skryptowych wykorzystywanych w grach jak Lua, UnrealScript, czy generowanie dokumentacji na podstawie kodu źródłowego (doxygen)...).
Jednak najpełniejszym IDE jest Eclipse, i to w nim najwygodniej się pisze coś większego - w nim poza tym co ma QtCreator (obsługa systemu kontroli wersji, debuggera GDB, kolorowania składni i integracji QT Designer - i koniec możliwośći) masz kolorowanie składni GLSL/Cg, obsługa baz danych SQL (ja przechowuje np. konfigurację w SQLite, którą trzymam we własnym wirtualnym systemie plików, więc bardzo przydatna sprawa nawet w grach), automatyczne generowanie dokumentacji doxygen (nie do przecenienia), obsługa wielu języków (skryptowe, kompilowalne, shadery, sql...), obsługa wieloplatformowych systemów budowania (np. Cmake, Scons), projektowanie UML, obsługa robienia zadań lokalnych i zdalnych (integracja z Bugzilla - czyli coś co przy wieloosobowych projektach jest wręcz niezbędne), lokalna historia każdego pliku (chcesz powrócić plik lub porównać plik z plikiem z dnia xy, i godziny H:mm to klikasz i masz - do tego dochodzi Ci historia ofc zdalna na serwerze Git/SVN/CVS, która jednak nie pokazuje każdej zmiany, a tylko zmiany w poszczególnych commitach), na koniec listy zostawiłem sprawy najważniejsze, bez których nie da się pisać poważniejszych aplikacji czyli integracja z profilerami pomagającymi przyspieszyć kod (pozwalają wykryć co ile procent czasu zajmuje i gdzie jest wąskie gardło które można zlikwidować), jak Oprofile stosowane np. przy tworzeniu jądra linuksa, czy Intel VTune (intel dostarcza swoje rozwiązania jak ICC/Vtune... tylko do Visual Studio i Eclipse (inni jak Google, Nokia... dostarczają tylko dla eclipse)), oraz najlepszy profiler pamięci jaki znam czyli Valgrind (jedną z jego wielu funkcji, jest automatyczne szukanie i wskazywanie wycieków i możliwych wycieków pamięci). Bez tego (i wielu setek innych rzeczy o których nie napisałem) da się pisać... ba nawet w notatniku można... pytanie tylko po co?
kabanek pisze:Ja teraz piszę komercyjną aplikację z użyciem QtCreatora i nie mogę na niego narzekać.
Wiele osób na też nie narzeka, na devC++ (oferujący to co QtCreator), IE6, autobusy... jednak wystarczy poznać alternatywy (Eclipse/MSVS, Firefox/Opera, własny samochód), żeby nie potrafić wrócić do starych... jak się nie wie co się traci (nie zna się narzędzi) to nie boli (czego oczy nie widzą tego sercu nie żal).
kabanek pisze: Co prawda do Visual Studio mu daleko, który jest liderem i wzorem do naśladowania jeśli chodzi o IDE, ale taki do końca zły nie jest i wg mnie szybko i w dobrym kierunku się rozwija.
No nie do końca, bo VS stoi w miejscu i wiele osób na Windowsie przesiada się na potężniejszy Eclipse - ostatnim powodem dla którego zostawali przy VS to GDB poniżej 7.0 ale teraz, i jak wyjdzie CDT 7.0 z debuggerem nokii, już przewagi VS nie ma nad Eclipse (tzn ma kilka małych, ale ma też wiele słabszych rozwiązań niż Eclipse).
kabanek pisze:A co do tematu to poleciłbym netbeansa niż eclipse. Eclipse jest dobry, ale gdy już się coś umie a instalacja dodatków jest bardziej problematyczna niż w netbeans co może odstraszyć początkującego.
Np ja w eclipse miałem problemy, żeby zainstalować plugin do c++ oraz php a w netbeans zajęło mi to kilka kliknięć.
Instalacja pluginów do C++ i PHP w Eclipse odbywa się za pomocą tych kilku kliknięć które napisałem w sprawie Javy (tylko wybiera się pluginy do C++ i PHP).
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: mikolajs »

Na JUGu nie chwalą tak Eclipse :)
Netbeans też jest niezły i ma od razu edytor GUI do Java, w sumie trudny wybór.
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mikolajs pisze:Na JUGu nie chwalą tak Eclipse :)
Netbeans też jest niezły i ma od razu edytor GUI do Java, w sumie trudny wybór.
Bo JUG to java, a do javy ostatnio lepszy jest Netbeans (bo Eclipse w tej chwili przystopowało w rozwoju javy (rozwijając lepiej m.in C++) w serii 3.x i robi się teraz równolegle z 3.6 wersja 4 (e4) która jest ukierunkowana szczególnie na Javę).

Co do edytor "GUI do Javy" (czyli RAD) to Eclipse też ma http://www.eclipse.org/vep/ ale osobiście uważam, że ciekawszym rozwiązaniem jest Qt Jambi (rozszerzenie od Nokii do Eclipse - Qt w Javie).

PS. jako programista Javy wybrałbym netbeans, jako programista C++ netbeans nie oferuje mi podstawowych dla mnie narzędzi i mój wybór pada na Eclipse. Dlatego w pierwszym moim poście napisałem Netbeans wśród najlepszej trójki (Eclipse i Visual Studio), ale po tym, że jako główny język podał C++ (ściągnął eclipse z cdt, a nie jdt ;p) polecam Eclipse.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

luzakwielki pisze: Wiele osób na też nie narzeka, na devC++ (oferujący to co QtCreator), IE6, autobusy... jednak wystarczy poznać alternatywy (Eclipse/MSVS, Firefox/Opera, własny samochód), żeby nie potrafić wrócić do starych... jak się nie wie co się traci (nie zna się narzędzi) to nie boli (czego oczy nie widzą tego sercu nie żal).
Pracowałem na dev-c++, visual c++ 6 oraz visual c++ express, borland builder c++ 6 itp trochę na eclipse (głównie java) oraz netbeans (trochę java i c++) i wiem jak się na jakim pracuje
luzakwielki pisze: No nie do końca, bo VS stoi w miejscu i wiele osób na Windowsie przesiada się na potężniejszy Eclipse - ostatnim powodem dla którego zostawali przy VS to GDB poniżej 7.0 ale teraz, i jak wyjdzie CDT 7.0 z debuggerem nokii, już przewagi VS nie ma nad Eclipse (tzn ma kilka małych, ale ma też wiele słabszych rozwiązań niż Eclipse).
z tym się zgodzę, ale w moim subiektywnym zdaniem jednak vc jest najbardziej przejrzystym i dopracowanym środowiskiem
luzakwielki pisze: Instalacja pluginów do C++ i PHP w Eclipse odbywa się za pomocą tych kilku kliknięć które napisałem w sprawie Javy (tylko wybiera się pluginy do C++ i PHP).
może ja coś źle klikałem - tego nie wiem, ale w netbeans klikałem tak samo i poszło "od kopa"
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

kabanek pisze:Pracowałem na dev-c++, visual c++ 6 oraz visual c++ express, borland builder c++ 6 itp trochę na eclipse (głównie java) oraz netbeans (trochę java i c++) i wiem jak się na jakim pracuje
Z własnego doświadczenia wiem, ze pracować w jakimś IDE to nie oznacza wykorzystywać jego możliwości i znać narzędzia.
Też kiedyś uważałem, że dobre IDE to podkreślanie składni, debugger i już można wygodnie programować (i zarabiać)... po prostu nie wiedziałem co mi mogą dać inne narzędzia, i dopiero jak miałem chwilę czasu wolnego, jak poznałem te narzędzia nie mogę się bez nich obejść (bo wiesz już, że wcześniej programowałeś na oślep mimo, że tego odczuwałeś)... warto zainwestować czas na poznanie dobrego IDE i narzędzi bo to się niesamowicie szybko zwraca.
Awatar użytkownika
nid3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

chłopaki co kraj to oczyczaj.. Ja zaczynałem z eclipse i nadal w nim pracuje ( komercyjnie czy tez nie) ale to jest MÓJ/WASZ wybór (nie temat do roztrzygania sporów/nie jedną aplikacje napisał w ECLIPSE lub QtCreator albo w NetBeans czy też w innym np gedycie). temat odnosił sie jak eclipse skonfigurować, a nie jaki IDE góruje nad resztą. Ja lubie Eclipse Netbeans, QT creator inni buldiera jeszcze JBuldiera. W każdym są zalety i wady. Koniec tematu bo jest wyczerpany do całości.
prozycki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: prozycki »

Wracając do tematu, co Ci nie działa? Eclipse wystarczy rozpakować i mamy tam plik uruchamialny. Oczywiście potrzebujesz do tego Javy, którą możesz np. zainstalować z repo, ale tam paczki nie są najaktualniejsze, więc jeśli Ci na tym zależy to ściągnij sobie z JDK ze strony http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp pod Linuxa, zainstaluj i wyedytuj w katalogu Eclipse'a plik eclipse.ini. Dodaj tam na początku następujące dwie linijki:

Kod: Zaznacz cały

-vm
<tu ścieżka do pliku uruchamialnego javy np. /home/twojekonto/java/jdk1.6.0_18/bin/java>
Wtedy plik uruchamialny eclipse po prostu uruchomi Ci eclipse.

Napisz konkretniej z czym konkretnie nie możesz sobie poradzić?
piicia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

chodzi o to że ten eclipse ze strony co ściągnąłem ma tylko javę, albo tylko c/c++. i jeszcze to nie jest to samo co mam uruchamiane przez programy->programowanie->eclipse. to jest inny program.
a ja chce mieć wszystko skonfigurowane w jednym, ale to juz ogarniam.
teraz jest taki problem: po wpisaniu pluginow jaki ma zainstalować wyswietla liste ale mam nie aktywne next a w polu komunikatu mam
Cannot complete the install because of a conflicting dependency.
Software being installed: JST Web UI 3.1.1.v200908121609-7E77FBiDlwYcICNdz-5z-9PGqZCy (org.eclipse.jst.web_ui.feature.feature.group 3.1.1.v200908121609-7E77FBiDlwYcICNdz-5z-9PGqZCy)
Software being installed: Visual Editor All-In-One SDK 1.4.0.v20090826-1446-377-7BHP1L2iJp9-UJR-hP0Cz085 (org.eclipse.ve.all.feature.group 1.4.0.v20090826-1446-377-7BHP1L2iJp9-UJR-hP0Cz085)
Only one of the following can be installed at once:
Java EMF Model Proxy Support 2.0.201.v200908101600 (org.eclipse.jem.proxy 2.0.201.v200908101600)
Java EMF Model Proxy Support 2.0.201.R3_1_maintenance (org.eclipse.jem.proxy 2.0.201.R3_1_maintenance)
Cannot satisfy dependency:
From: Java EMF Model 1.4.0.v20090826-1446-7H-FPbAcggQleH8hJifHfUd (org.eclipse.jem.feature.group 1.4.0.v20090826-1446-7H-FPbAcggQleH8hJifHfUd)
To: org.eclipse.jem.proxy [2.0.201.R3_1_maintenance]
From: Java EMF Model SDK 1.4.0.v20090826-1446-377-84M2IaeLhpiUslQArckxjIhH (org.eclipse.jem.sdk.feature.group 1.4.0.v20090826-1446-377-84M2IaeLhpiUslQArckxjIhH)
To: org.eclipse.jem.feature.group [1.4.0.v20090826-1446-7H-FPbAcggQleH8hJifHfUd]
From: JST Web Core 3.1.1.v200908121609-7S7CG-dFIhIeq7kV6qxaLD (org.eclipse.jst.web_core.feature.feature.group 3.1.1.v200908121609-7S7CG-dFIhIeq7kV6qxaLD)
To: org.eclipse.jem.proxy [2.0.201.v200908101600]
From: JST Web UI 3.1.1.v200908121609-7E77FBiDlwYcICNdz-5z-9PGqZCy (org.eclipse.jst.web_ui.feature.feature.group 3.1.1.v200908121609-7E77FBiDlwYcICNdz-5z-9PGqZCy)
To: org.eclipse.jst.web_core.feature.feature.group [3.1.1.v200908121609-7S7CG-dFIhIeq7kV6qxaLD]
From: Visual Editor All-In-One SDK 1.4.0.v20090826-1446-377-7BHP1L2iJp9-UJR-hP0Cz085 (org.eclipse.ve.all.feature.group 1.4.0.v20090826-1446-377-7BHP1L2iJp9-UJR-hP0Cz085)
To: org.eclipse.jem.sdk.feature.group [1.4.0.v20090826-1446-377-84M2IaeLhpiUslQArckxjIhH]
i co dalej?
prozycki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: prozycki »

No tak, Eclipse uruchamiany z menu to Eclipse zainstalowany z pakietów a ten co ściągnąłeś to wersja z eclipse.org do instalacji samodzielnej. To co wybierzesz, to już kwestia Twoich preferencji. Widzę, że skoro doszedłeś już do instalatora pluginów, to faktycznie zaczynasz ogarniać. :-)
To co widzisz, to komunikaty o niespełnionych zależnościach. Widocznie nie zaznaczyłeś pluginów od których zależą pluginy, które chcesz zainstalować. Ponieważ nie używam pluginów, które próbujesz zainstalować, więc nie pomogę Ci za bardzo w wyszukiwaniu zależności, może ktoś inny się pokusi o analizę tego logu, albo musisz pogooglać.
Ja ze swojej strony mogę Ci tylko napisać, że najnowszy menadżer aktualizacji w Eclipsie jest delikatnie mówiąc irytujący. Niestety, nie mogę użyć tu słów, które faktycznie oddają moje odczucia w pracy z nim, bo moderator by mnie wyciął.
Na szczęście można skorzystać ze starego menadżera, co polecam. Wystarczy wejść w Window->Preferences->General->Capabilities i zaznaczyć "Classic Update".
Wówczas w menu Help pojawi się nowa pozycja "Software Updates" i po wybraniu z podmenu "Find and Install" masz dostęp do starego menadżera aktualizacji, który moim zdaniem jest o wiele lepszy niż nowy.
piicia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

no i właśnie kolega mi bardzo pomógł bo wszystkie how to pisane są dla starego menadżera. Po za tym opanowałem w inny sposób problem. Usunąłem przez menadżera eclipse ubuntowego. To co pobrałem ze strony wrzuciłem do folderu .eclipse w moim katalogu i teraz żeby mieć i javę i c/c++ wrzuciłem same foldery plugin z obu kompilacji do jednego katalogu i udało się. Tyle tylko, że nie mam eclipse w programach tylko skrótem sobie odpalam.
qvazi8791
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Re: Eclipse+koniguracja i pierwsze kroki

Post autor: qvazi8791 »

witam. jestem nowym forumowiczem i mam problem z eclipse ;] mianowicie: przy instalacji dodatkowego oprogramowania zwiazanego z androidem (android ddms i android development tools) wyskakuje błąd ...."Cannot complete the install because one or more required items could not be found.
Software being installed: Android DDMS 17.0.0.v201203161636-291853 (com.android.ide.eclipse.ddms.feature.group 17.0.0.v201203161636-291853)
Missing requirement: Android DDMS 17.0.0.v201203161636-291853 (com.android.ide.eclipse.ddms.feature.group 17.0.0.v201203161636-291853) requires 'org.eclipse.ui 3.6.2' but it could not be found" oczywiscie wszystko wykonuje zgodnie z instrukcja wpisuje adres : https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ ustawiam wszystko według instrukcji i nic.....reinstalowałem eclipsa i nic...prosze o pomoc
ub_waldemar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Re: Eclipse+koniguracja i pierwsze kroki

Post autor: ub_waldemar »

Witam serdecznie
Miałem ten sam problem, walczyłem ze dwa dni, szukałem po necie i nic, zawsze ten sam efekt co u kolegi. Problem leży w wersji eclipse. Wersja z centrum oprogramowania ubuntu 3.5...Indygo nie chciała połączyć się z platformą androida. Zainstalowałem wersję nowszą 3.7.2 Indygo to samo, dopiero zainstalowanie wersji 3.6.2 Helios pozwoliło bez problemu ściągnąć potrzebne pliki androida (czyli z adresu https://dl-ssl.google.com/android/eclipse) Tak więc proponuję to zrobić - widać problem leży w wersji eclipse - musi być Hellios.
Pozdrawiam Waldek

-- 8 kwi 2012, o 03:27 --

Aha zapomniałem załączam jeszcze link do pobrania eclipsa wesja 3.6.2 Helios:

http://www.eclipse.org/downloads/downlo ... gtk.tar.gz

To na tyle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”