DadaD pisze:@Hwiparam
czyli dystrybucje oparte na Debianie (korzystają z tych samych aplikacji) na partycji / zajmują podobną ilość miejsca
Ubuntu - 3,5 GB
Linux Mint Helena - 3,3 GB
Jednak przy zagospodarowaniu (podziale na partycję) nie można być takim minimalistą, bo są aplikacje które podczas pracy wymagaja dużej przestrzeni w /tmp np na przerabianie multimediów może to być i 10GB.
Pozdrowienia
Z tych samych aplikacji? No spierałbym się

pod Debianem mam Fluxbox i tylko najpotrzebniejsze programy, starałem się nie wrzucać nic z GNOME ani KDE. Ostatnio nainstalowałem sporo rzeczy (VB, Kino, Audacity i jeszcze jakieś programy - stąd tyle to zajmuje. Jak wrócę do domu to wywalę niepotrzebne klamoty - może uda się zejść poniżej 3 GB.
Na Ubuntu mam GNOME i pół KDE (zainstalowałem K3B, bo Brasero odmówił posłuszeństwa), tak więc zestaw aplikacji się różni. Poza tym, czy to zależy od rodowodu dystrybucji? Przypuszczam, że Fedora w pełnej instalacji będzie zajmowała mniej-więcej tyle samo miejsca, Arch z GNOME/KDE i zestawem aplikacji pewnie też coś koło tego.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane