Trzeszczący dźwięk.

Grafika, film, dźwięk.
QPX24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Trzeszczący dźwięk.

Post autor: QPX24 »

Witam. Kilka dni temu zepsuły mi się słuchawki wiec poszedłem kupić nowe... Kupiłem Creative Fata1ty ale gdy słuchałem muzyki coś mi trzeszczało... Postanowiłem pójść i je wymienić. Kupiłem słuchawki za 179 zł i ciągle coś trzeszczało. Pomyślałem nie możliwe żeby tak drogie słuchawki miały tak słabą jakość dźwięku. Podłączyłem słuchawki do TV i okazało się że dzwięk jest czysty. Podłączyłem znów do komputera i sprawdziłem czy czysto odtwarzają dźwięk z normalnego playera (wczesniej testowałem jedynie na YouTube) i co!? Dźwięk jest czysty. Doszedłem do wniosku że to wina Flash Playera. Jak mam to naprawić tak żeby dźwięk był czysty?

Prosze o pomoc i z góry dzięki. =)
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Trzeszczący dźwięk.

Post autor: dawidgarus »

filmiki które ludzie wrzucają na yt zazwyczaj nie są najlepszej jakości - pewnie stąd te trzeszczenie. jeśli tak, to nic z tym nie zrobisz...
QPX24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dawidgarus pisze:filmiki które ludzie wrzucają na yt zazwyczaj nie są najlepszej jakości - pewnie stąd te trzeszczenie. jeśli tak, to nic z tym nie zrobisz...
Wątpię żeby to było powód. Bo jeszcze niedawno słuchałem muzyki z dokładnie tych samych filmików (miałem je w ulubionych).

Przecież musi być jakiś powód tego że sie to zepsuło...
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dawidgarus »

sprawdź, czy nie masz załączonego mikrofonu. on tez może trzaski generować.
QPX24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dawidgarus pisze:sprawdź, czy nie masz załączonego mikrofonu. on tez może trzaski generować.
Nie jest wlaczony. Sluchawki sa ogolnie bez mikrofonu.
xivi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: xivi »

Na moim media center (instalacja Ubuntu 9.10 x64) słyszałem trzaski / szumy np podczas przewijania zawartości okna przeglądarki i w innych sytuacjach. Pod windowsem trzasków nie było, więc uznałem wtedy to nie wina sprzętu a Ubu. Trochę się naszukałem.
Ostatecznie pomogło to :

http://baptisteduval.wordpress.com/2009 ... 0-trzaski/

i tak się zastanawiam. Dlaczego zmiana w konfiguracji alsy pomogła skoro w Ubuntu teoretycznie domyślnie korzystam z pulseaudio ? Dziwne aż sprawdzałem, włączałem i wyłączałem. Co ciekawsze karta też nie jest intela ale HDA Realtek (może Ubu ładował sterownik intela)
Ale nieważne, ważne że u mnie naprawdę działa.
QPX24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

U mnie i pod windowsem sa. Mam taka teorie. Moze jakas aktualizacja flashplayera weszla a moja karta jej nie obsluguje. o.0 O albo to to ze mam x32 system a powinienem miec x64? Chociaz na niedawno nie bylo trzeskow a teraz sie nagle pojawily wiec...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”