Asus eeePC 1201ha

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
poolak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Asus eeePC 1201ha

Post autor: poolak »

Witam.
Na wstępie chciałbym nadmienić, ze jestem całkowicie "zielony" w temacie Linuksa.
Kupiłem netbooka asus 1201HA z XP na pokładzie. Ponieważ słyszałem o stabilności Linuxa oraz prostocie jego obsługi postanowiłem zainstalować Koliberka 9.10 dla netbooków.
Pierwsze odpalenie systemu wiązało się z olbrzymim rozczarowaniem.
Po pierwsze system zaczął działać bardzo wolno, dużo wolniej niż XP, do tego nie mogę zmienić rozdzielczości ekranu w panelu.
Zacząłem przeszukiwać to forum i znalazłem informacje o jakiejś zamianie jądra, itp, ale zupełnie tego nie kumam. Czy nie ma jakiejś gotowej nakładki na system naprawiającej te problemy? Czy jednak linuks nie nadaje się dla przeciętnego śmiertelnika?
Będę bardzo wdzieczny za szybka odpowiedź, ponieważ muszę możliwie najszybciej móc korzystać z netbooka.

Pozdrawiam

EDIT:
Widzę, ze to jednak nie jest taki prosty temat :(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Asus eeePC 1201ha

Post autor: e X t 7 3 »

Prosty ;) wystarczy, że poczytasz wątek o optymalizacji oraz xorg dla Intela ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Voodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: Voodek »

z tego co ja wiem to ten model jest trefny ;) ja kupiłem w październiku 1005HA-H i jestem z niego bardzo zadowolony :) Wszystko działa out-of-box. Co do twojego modelu, to poszukaj w googlach, a na pewno coś znajdziesz :) w razie jakbys czegos nie rozumiał napisz do mnie na GG: 12490980
poolak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No i zapadła decyzja.. wracam do starego, poczciwego XP.
Linux jednak nie nadaje się dla ludzi którzy chcą po prostu zainstalować i korzystać z komputera. Nie dziwie się dlaczego nadal jest produktem niszowym. Takim też pozostanie na długo.
Aż boję się pomyśleć jakich problemów można się spodziewać w późniejszym użytkowaniu tego systemu, skoro nawet nie instaluje się poprawnie.
Pozdrawiam
i życzę miłej walki z systemem Linux,
Ja wybieram pracę i zabawę z Windows zamiast walki
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż dla mnie walka pojawia się w sytuacji, gdy zmuszony jestem do użytkowania Windows, czy to XP,cz win 7. Zapewnić temu choć minimalny poziom bezpieczeństwa wymaga widzy porównywalnej do tej koniecznej do budowy zoptymalizowanych paczek z kernelem. Audytuje także bezpieczeństo systemów i pokazałem kiedyś żonie i grupie znajomych, jak łatwo przejąć kontrolę nad takim sytemem i co można w takiej sytuacji zrobić. Konkluzja była tak, że znajoma zakazała w domu używania win 7 do realizacji przelewów i zakupów w sieci :). Co do łatwości użytkowania, proszę spróbuj podłączyć HTC Hero, jako modem pod win 7, pod Ubuntu trwa to 5 sekund. Szybkość - moje Ubuntu jest przynajmniej 2 x szybsze od win 7 i XP. Zatem problemem tu jest nie Ubuntu, a brak wiary w Siebie

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
poolak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zgodzę sie ze wszystkim, co piszesz, jednak sama optymalizacja Linuxa nie jest dostosowana do umiejętności przeciętnego użytkownika. Prościej i szybciej jest z WIN XP.
Oczywiście można liczyć na pomoc na forach, jednak "starym wyjadaczom" z forum nie chce sie pomagać ludziom nie mającym pojęcia o danym systemie (to forum i ten wątek jest znakomitym tego przykładem). Każdy uważa, ze skoro już zarejestrowałeś sie na forum Linux, to powinieneś najpierw nauczyć sie "pisać paczki" czy jak Wy to tam zwiecie :)
Temu zaprzeczyć sie nie da :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widzisz tu się z Tobą nie mogę zgodzić. Jeśli bym postępował, jak piszesz, czy odpowiadałbym na Twoje posty ? :) staram się budować paczki zawierające zoptymalizowany kernel, sterowniki, czy też np. kadu. Dodatkowo przygotowuje pliki konfiguracykne dla X.org - Intel, Nvidia. Aby mógł to udostępnić w tak prostej do wdrożenia postaci, "zmuszonym" jestem do analizy setki, czy nawet tysięcy stron różnorakiej dokumentacji. Zatem proszę nie pisz że w tym miejscu nie możesz otrzymać pomocnej dłoni ... wystarczy sięgnąć, wykazać się odrobiną inwencji (przeczytać to co piszmy w powołanych wątkach) i w prosty sposób zainstalować proponowane paczki i pliki konfiguracyjne. Zresztą niedługo zbiorę to w jeden tutorial, a następnie zbuduje repozytoria z proponowanymi przeze mnie rozwiązaniami.

azzazzel01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: azzazzel01 »

Witam, wlasnie zmienilem system z win7 na ubuntu na laptopie wymienionym w temacie czyli asus eee pc 1201 ha. Niestety na oficjalnej stronie asusa nie ma sterowników pod linuxa. Mam problem z dźwiękiem, którego wogole nie ma, szukałem na googlach ale nic nie znalazlem. Moze mial ktos juz podobny problem lub poprostu zna rozwiązanie ?
Awatar użytkownika
pads1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: pads1 »

dziwne. i na 9.10 ubuntu masz takie problemy? zwlaszcza jesli o dzwiek. a sprawdzales zakladke 'Hardware Drivers' (jak to sie po polsku nazywa?) w menu administracji?
pamietej tez zeby zaktualizowac najpierw system do najnowszej wersji (inaczej mozesz miec problem z tymi hardware drivers) - zakladka Administracja i "Update Manager" - posciagaj wsszystkie latki i potem hardware drivers - i wszystko powinno smigac.
mig1anc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: mig1anc »

jo,
mam modelik i ubuntu 9.10 działa cacy
do standardowej dystrybucji polecam sterowniki pulsabo, by grafika hulała jak należy
stronka https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... lsbo#lucid
podaje detale jak na talerzu
komplet aplikacji działa cacy, nawet córka się z windy przesiadła - polubiła joomle i skręciłem jej 'krasnala' na 1201ha, a komercyjne na drugim domowym

na drugim notebooku zapodałem już 10.4 (joomla hula cacy), na 1201ha się jednak jeszcze nie odważyłem - poczekam parę miesięcy, jak się mądrzy dogadają :) i dadzą receptę
z resztą instalacja systemu trwa jakieś 40' wraz z odtworzeniem kont, więc nawet, jak się przewrócę, to się cofnę - nie raz się zdarzyło ;)

zakupiony wraz z kompkiem win7 pozostał, ale włączam go od wielkiego dzwonu - tak na prawdę, by się zaktualizował

i fakt - do e-banku tylko z linuxem pod pachą - windows verboten
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”