Asus F5SL nie wpełni działające uśpienie

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
abaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Asus F5SL nie wpełni działające uśpienie

Post autor: abaj »

Witam! Posiadam problemy z "usypianiem" laptopa. Mianowicie po zalogowaniu uśpienie działa TYLKO raz. Gdy wybudzę komputer i się zaloguje nie mogę ponownie dokonać uśpienia(wyłącza się ekran, lecz komputer dalej słychać).

Problem istnieje od dłuższego czasu i aktualizacje nie pomagają, więc pomyślałem, że może znajdę pomoc na forum.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
pziemniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Asus F5SL nie wpełni działające uśpienie

Post autor: pziemniak »

abaj pisze:Witam! Posiadam problemy z "usypianiem" laptopa. Mianowicie po zalogowaniu uśpienie działa TYLKO raz. Gdy wybudzę komputer i się zaloguje nie mogę ponownie dokonać uśpienia(wyłącza się ekran, lecz komputer dalej słychać).
Cześć. Miałem ten sam problem (ten sam laptop), chodzi tu dokładnie o CDROM - to on znika z systemu i blokuje procesor tak, że komputera nie można już uśpić.
Nie znam na to żadnego rozwiązania poza pewnym obejściem. Otóż przed usypianiem usuwam CDROM z systemu za pomocą scsiadd.
sudo scsiadd -r 2 0 0 0
Niestety po hibernacji/uśpieniu CDROM-u już nie da się przywrócić (potrzebny restart) ale za to można komputer wielokrotnie usypiać.

Tutaj link do mojego posta gdzie wszystko jest dokładniej opisane (ang.).
http://pziemniak.blogspot.com/2010/01/s ... tu-on.html

W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam,
Paweł
abaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki bardzo :). Po odmontowaniu CDROM-u wielokrotne usypianie działa. Szkoda tylko, że odbywa się to właśnie kosztem odmontowywania CDROM-u. Mam nadzieję, że to kiedyś naprawią.

EDIT:
Niestety, mimo usuwania CDROM-u nadal występują problemy z uśpieniem:
-za pierwszym razem działa
-za drugim razem działa
-za trzecim się nie usypia, zawiesza się i konieczny jest restart.
Mimo wszystko dziękuję za pomoc.
pziemniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: pziemniak »

Spróbuj jeszcze przed usypianiem/hibernacją usuwać moduł sis190 i ath5k (lan i wifi) z jądra. Oczywiście po wznowieniu pracy tzreba je ręcznie załadować (modprobe). U mnie dopiero to plus jeszcze prawdopodobnie przejście na tuxonice wyprostowało wszystkie problemy.
abaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po tych wszystkich skryptach uśpienie działa wyśmienicie. Tylko szkoda, że aby zamontować ponownie CD-ROM, trzeba uruchomić ponownie komputer (chyba, że ktoś znalazł lepszy sposób).

Mamy Ubuntu 10.10 i dalej ta wada nie została naprawiona. Jeżeli ktoś się zna to mogę poprosić o zgłoszenie tego błędu(niestety nie wiem jak to się robi)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”