Gimp - Bardzo powolne działanie.

Grafika, film, dźwięk.
Berzebub
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Gimp - Bardzo powolne działanie.

Post autor: Berzebub »

Witam bardzo serdecznie wszystkich chętnych mi pomóc oraz witam tylko serdecznie tych którzy pomóc mi nie chcę :)

Mam do stronę graficzną pod GDD napisanego już jakiś czas temu. W między czasie po wielu perypetiach trafiłem w końcu na gimpa 2.6 instalowanego wraz z Ubuntu 9.10

Trochę już działałem na photoshopie i choć znawcą nie jestem gimp działa mi okrutnie wolno.
Dla przykładu podam, że zaznaczając kwadrat i wydając polecenie zniekształcenie obwodu muszę czekać bez mała jakieś 30 s na efekt.
Jeśli powiecie jakie dane wam są potrzebne to udostępnie, zaznaczając, że puki co rozumiem tylko język łopatologiczno-linuxowy bo jestem świeży w tym temacie.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Odp: Gimp - Bardzo powolne działanie.

Post autor: Adlatus »

Na jakim komputerze pracujesz? Procesor, RAM, karta graficzna?
Jak duże zdjęcia (w pikselach) obrabiasz i w jakim formacie są zapisane?
Berzebub
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na kompie o wdzięcznej nazwie Harpia ;)

Laptop HP G60
2 * AMD Turion dual-core RM-72
2,7 ramu (co jest już delikatnie dziwne bo mam 4 a system nie sądzę by zabierał 1.3)
gForce 8200

Widzisz jakby to były zdjęcia o niepojętych formatach to bym nawet się nie odezwał. Jeżeli jednak ja otwieram nowy dokument formatu a4 zaznaczam w nim prostokonk i każę zniekształcić obwód... po czym czekam długo na efekt to wydaje mi się, że coś jest nie tak...

:)
Da radę z tych informacji coś wyciągnąć czy jeszcze coś potrzeba?
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Format dokumentu A4 (300DPI) to 2480x3508 pikseli. U mnie dokument A4, tło białe, zaznaczony prostokąt 1500x1500 px, zniekształcenie obwodu na ustawieniach domyślnych GIMP robi w 19 sek.

Ale procesor mam słabszy - AMD Sempron 2800 i do tego 1,5 RAM.

Zobacz w preferencjach czy GIMP ma ustawione w "Ilość wykorzystanych procesorów" 2 rdzenie Twojego procesora.

PS
2,7 ramu (co jest już delikatnie dziwne bo mam 4 a system nie sądzę by zabierał 1.3)
systemy 32 bitowe obsługują tylko 3GB RAM-u, są rozwiązania które pozornie wykorzystują więcej RAM na systemach 32 ale lepszym rozwiązaniem jest instalacja sytemu 64 bitowego który wykorzysta cała zainstalowaną pamięć
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Z 64-bitowymi systemami wciąż są problemy. Zamiast tego proponowałbym jądro z obsługą PAE. I najważniejsze, nie trzeba robić formata.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install linux-generic-pae
Potem restart i powinno widzieć 4 GB ramu.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Berzebub
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cholera...
Dziękuje bardzo za te odpowiedzi ale chyba tylko moja niewiedza w takim wypadku była problemem a nie nic innego.
Preferencje podkręciłem już na samym początku więc i dwa rdzenie są wykorzystane.

Jeśli chodzi o system 32-bit-owy to nie miałem pojęcia, że nie jest wstanie wykorzystać więcej niż 3 giga a to bardzo cenna informacja.

Zainstalowałem nowe jądro. Niestety nie dość, że nie wykrywa całego ramu to jeszcze mam problemy z obsługą grafiki więc pozwolę sobie odpuścić temat. Powiedzcie mi tylko jeszcze jak mam je odinstalować?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Jeżeli instalowałeś wg polecenia które napisał Adamc to wystarczy zamienić polecenie 'install' na 'remove' czyli komenda do konsoli będzie wyglądała tak

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove linux-generic-pae
można dopisać na końcu ' --purge' które usunie pliki konfiguracyjne odinstalowywanych paczek.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

To dziwne, jądro z PAE powinno wykrywać cały ram. Jesteś pewien, że uruchomiłeś system z nowego jądra? Być może system załadował stare jądro.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: Althorion »

Warto zwrócić uwagę na fakt, że to jest laptop, więc karta graficzna korzysta w nim z pamięci systemowej.
Berzebub
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak jestem przekonany, że uruchomiłem właściwe jądro.
Dzięki wielkie, też za polecenie. Tak mi się wydawało, że powinno właśnie tak wyglądać ale po wcześniejszych zabawach i nieprzyjemnościach które wymogły na mnie przeinstalowanie całego systemu przyznam szczerzę wolę się dopytać :)

Faktem jest, że karta nie ma swojego własnego ramu więc może i właśnie tam on znika ale tego już niestety nie jestem wstanie stwierdzić.
Grandalf_
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Grandalf_ »

Witam! Nie zakładając nowego tematu, podepne się pod ten. Bardzo bym prosił o pomoc w konfiguracji Gimpa, może nie wiem o jakichś ustawieniach. Zainstalowałem PS4 przez Wine i musze powiedzieć, że działa nieporównywalnie szybciej niż systemowy Gimp... Zwykłe wyłączenie i ponowne włączenie warstwy trwa dłużej niż w PS gdzie jest to w mgnieniu oka, równocześnie z kliknięciem. Proces obrócenia warstwy w żadnym wypadku nie jest w trybie rzeczywistym, po zatwierdzeniu zmian trzeba czekać co najmniej kilka sekund. Dziwne to dla mnie, że windowsowy PS działa szybko kiedy GIMP jest mułowaty.

Sprzęt ma tutaj mało do rzeczy gdyż oba programy mają takie same warunki sprzętowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”