Nowa szkoła

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Nowa szkoła

Post autor: Admc »

Myślę, że nie. Mój brat miał piątkę w gimnazjum a w pierwszej klasie liceum na rozszerzonej miał trójkę.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
choody
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: choody »

Idz do technikum. Ja jestem na elektrotechnice z informatyką :D.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Jeżeli chcesz, to na pewno sobie poradzisz z rozszerzoną matmą. Idź do najlepszego LO do jakiego się dostaniesz. Jak jesteś z jakiegoś dużego miasta lub masz blisko, to napisz jakie ;)
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

szoKK pisze:No właśnie nie jestem z dużego miasta... Może kojarzycie Łęczycę ( woj. Łódzkie ) , i niestety inne nie wchodzi w grę.
Widzę, że z językiem polskim także są problemy (zarówno ortografia, jak i interpunkcja)? Wracając do tematu. Matematyka odgrywa dużą rolę w informatyce, zwłaszcza jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju programowanie. O ile w szkole średniej, dziedzina ta nie jest może na bardzo zaawansowanym poziomie i nawet średniak sobie da radę, to w przypadku kontynuacji edukacji w tym kierunku, na uczelni wyższej będą problemy. Jednakże "królowa wszelkich nauk" jest przedmiotem, który można przyswoić, poprzez intensywną praktykę. Także, polecam się przyłożyć i wszystko powinno być git. Mówiąc krótko: praktyka czyni mistrza.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
gho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gho »

Weź sobie solidne korepetycje, żebyś sobie radził na bieżąco z materiałem i sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

gho pisze:Weź sobie solidne korepetycje, żebyś sobie radził na bieżąco z materiałem i sobie poradzisz.
ja jestem za tym, żeby pójść na korepetycję dopiero wtedy, gdy ma się problemy, jak sobie poradzi sam to lepiej :)
grunt to samozaparcie
Awatar użytkownika
gho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gho »

@kabanek:
Pewnie, że lepiej. Tylko że MUSI być na bieżąco cały czas, a jeśli ma z czymś problemy to lepiej od razu szukać korepetycji - nie mówię żeby je miał cały czas tylko tam gdzie ma problem.

I co najważniejsze - dużo ćwiczyć, tzn wykonywać dużo zadań. Możesz również być lekko do przodu z materiałem. Ważne tylko, żebyś zapamiętał sposób liczenia każdego typu zadania oraz umiał dopasować wzór.

Takie jest moje zdanie :)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Z 3 na świadectwie, to nie wiem, czy się w ogóle dostaniesz do tej klasy. A powiedz mi, czemu chcesz iść do mat-inf, skoro z matmy jesteś cienki, jak sam powiedziałeś?
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Tomahawk »

Profil Informatyczny w Liceum to bujda. Przykładowo w moim LO jest to po 2h tygodniowo przez 3 lata. W tym: Word, Excel, sieci, Pascal. Przy czym najpoważniejszą rzeczą jaką robiliśmy na infie był stos.....
Większość ludzi na takim profilu nawet o infie nie będzie chciało słyszeć i to do nich raczej się będą dostosowywać. Jak chcesz coś z infy to musisz robić sam, a profil możesz wybrać nawet mat-fiz. Bardziej Ci się przyda na studiach.
Poza tym jak z matmy leżysz to o infie nie myśl.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Althorion »

Tomahawk ma absolutną rację. Nauczanie informatyki w liceum nie służy tak naprawdę niczemu (pomijając może jakieś super-szkoły w stylu tej im. Marynarki Wojennej z Gdyni). Popisowa strata czasu. Jeżeli chcesz cały czas poświęcić informatyce, to wybierz jakiś kierunek z niewielką ilością informatyki. Będziesz miał więcej czasu na sensowne zadania, a nie robienie prezentacji multimedialnych czy uczenie się martwych języków programowania.

A, i nie licz zbytnio na to, że w liceach profilowanych czy technikach jest lepiej. Tam z kolei informatyka to najczęściej niekończące się turnieje CSa...
Awatar użytkownika
Struchu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Struchu »

szoKK pisze:Matma jest ważna jeśli chodzi o programowanie, ale zupełnie nie jest przydatna np: do serwisowania ( no chyba że naliczam rachunek :razz: ) Więc mi nie mów żebym sobie darował... Przynajmniej nie używając takiego argumentu:smile:
Ale Ty chcesz się potem zajmować informatyką czy serwisowaniem komputerów?
Ma zielone, kocie oczy...
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Chodziło mu o prawdziwą informatykę ;)

A tak całkiem serio, jesteś teraz na tak niskim etapie edukacji (gimnazjum), że zaległości, nie mogą być zbyt wielkie. Wiem, że ktoś powie "ha, łatwo tak mówić, komuś, kto jest na studiach", ale mimo wszystko to powiedziałem.

Musisz zacząć pracować, gimnazjalno-licealna matematyka jest do ogarnięcia dla każdego.
A interesujące Cię zagadnienia z informatyki rozwijaj w wolnym czasie ;)
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

szoKK pisze:Dlatego że chcę koniecznie iść na studia informatyczne. A nie chce marnować roku na technikum czy jakieś liceum profilowane. Poza tym w LO jest chyba najłatwiej ( przynajmniej tak mi wszyscy mówią ) a nie chce wybrać innego profilu bo chcę poświęcić swój cały czas informatyce:razz:
Jeśli Ci bardzo na tym zależy, to jeszcze istnieją możliwości pisania odwołania do szkoły, gdybyś się nie dostał. Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale dla chcącego nic trudnego ;) Potem możesz sobie wykupić jakieś korki, żeby nadrobić zaległości z matmy, powinieneś dać sobie rade, jeśli naprawdę wiesz czego chcesz.Trzymam kciuki, mimo że sam wybrałem zupełnie inny kierunek.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
Struchu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Struchu »

Ot, tak tylko wrzucę jeden link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Informatyka
Ma zielone, kocie oczy...
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

Dokładnie, skup się na ciężkiej pracy, rozejrzyj się za jakimiś porządnym podręcznikiem matematyki. Posiedzisz godzinę dziennie, jeśli nie będziesz mógł czegoś zrozumieć to nawet na tym forum możesz napisać i na mur beton ktoś ci pomoże. Co prawda wymaga to sporo samozaparcia ale potraktuj to jako inwestycję w przyszłość - mogę ci zagwarantować że znajomość matematyki ułatwi ci w sposób znaczny dalsze życie ;)
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Tomahawk »

szoKK pisze:To był tylko przykład:smile: Oczywiście że prawdziwą ale czy zaraz programowanie.. Weebmastering też by mi odpowiadał albo jakaś administracja. :roll:
Ale jak chcesz studiować informatykę bez matematyki?

Jak chcesz się zajmować tym co mówiłeś to równie dobrze możesz iść na profil na którym będzie Ci najłatwiej i na takież studia. I w czasie wolnym szkolić się w administracji, serwisie czy webmasteringu(aczkolwiek tu już trochę się przydaje znajomość pewnych spraw).

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: tydell »

Jako nauczyciel informatyki powiem tak.
Po zmianach w edukacji od tego roku szkolnego każdy nauczyciel ma obowiązek prowadzenia 1 godz. tygodniowo zajęć dodatkowych (w postaci zajęć rozwijających bądź zajęć wyrównawczych). W szkole w której uczę uczniowie z tego nie korzystają, co mnie osobiście dziwi, bo jest to nic innego jak korepetycje tyle że za darmo. Nauczyciel musi te zajęcia odbyć i się z nich rozliczyć. Inna sprawa że z reguły chętnych na nie nie ma, a potem to jest wielkie narzekanie że uczeń nie umie itp.
Druga sprawa, to to co pisali niektórzy wyżej. Jak solidnie będziesz w szkole pracował (uczył się regularnie a nie grał w cs'a) to poradzisz sobie i z matematyką. Matma na dobrą sprawę w informatyce do programowania najczęściej jest potrzebna, w wielu innych specjalnościach poradzisz sobie z matmą na średnim poziomie bądź nie będziesz wiele jej używał. Zależy jakie specjalizacje Cię interesują.
Sprawa trzecia: w każdej szkole jest więcej niż 1 nauczyciel danego przedmiotu, a matematyki to na bank. W sytuacji gdy czegoś uczeń nie rozumie bądź nauczyciel źle tłumaczy albo jest do bani/olewa pytania ucznia, powinieneś iść do innego nauczyciela danego przedmiotu i jego zapytać o wytłumaczenie. Nauczyciel jest w szkole dla ucznia, uczeń powinien pytać o wszystko czego nie rozumie i otrzymać odpowiedź, nawet nauczyciel matematyki który Ciebie nie uczy pomoże Ci i wytłumaczy coś. Inna sprawa że są różni nauczyciele.

Jeżeli chodzi o LO, z tego co pisałeś jak wywnioskowałem będzie to klasa o profilu inform. Będziesz miał jeden przedmiot o nazwie informatyka który na dobrą sprawę przez 3 lata będzie w ilości 2 godz. tygodniowo. Jak w szkole średniej chcesz się duzo nauczyć informatyki to w tym przypadku i tak będziesz musiał poświęcić czas wolny i uczyć się samodzielnie. Ze szkoły dużo nie wyniesie się, podstawowe rzeczy regulowane programem nauczania.

Najwięcej informatyki uczeń pozna w technikum w zawodzie technik informatyk, pod warunkiem że nauka tam to nie jest "niekończący się turniej CS'a". Tam poprostu przez 4 lata co rok jest po 3-4 przedmioty zawodowe informatyczne.

Podsumowując. Jak nie będziesz olewał nauki to idź do wybranej przez siebie szkoły, z matmą sobie poradzisz tylko na bieżąco się ucz a nie od klasówki do klasówki.
Czas wolny poświęć na naukę czegoś więcej z informatyki niż to co w szkole się omawia (jakiś inny język programowania niż Pascal i C++, grafika komputerowa, webmastering itp). Szkoła ma być przewodnikiem, wskazywać tematy, omawiać je ogólnie, czasem bardziej dokładnie. Na lekcji nie da się wszystkiego przerobić, uczeń musi popracować samodzielnie, dużo rzeczy w domu doczytać itd.
Od Ciebie zależy ile się nauczysz.
olesib
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: olesib »

Liceum profilowane i tak jest beznadziejne, gdyż daje ci tylko wykształcenie, a nie zawód.
Jeśli chcesz wykształcenie i zawód, najlepiej idź do technikum.

Ale co do matmy: Jeśli leżysz z nią, o infie nie ma mowy. Matematyka jest receptą na wszystko, jak się mówi.
Awatar użytkownika
axen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: axen »

jak będziesz chciał to dasz radę! matmy sie można nauczyć :)
odkryłem google.pl i miałem Świat u stóp
www.astin.cba.pl
Caruso
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Re: Nowa szkoła

Post autor: Caruso »

No ja takich problemów nie mam na wybór szkól. są do tego internaty. Ja tak mieszkam. Wgl powinno się to interesować...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”