Charczący dźwięk w mplayer przy plikach rmvb

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
Rasgan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Charczący dźwięk w mplayer przy plikach rmvb

Post autor: Rasgan »

Witam,

używam UB 9.10 64bity. Wczoraj zachciało mi się oglądać filmy i mam problem. SMPlayer nie odtwarza mi rmvb. Doinstalowałem ubuntu-restricted-extracts i dalej nic. Zassałem z sieci w64codecs.deb (repo debiana), zainstalowałem i obraz mam. Z dźwiękiem gorzej. Jest, ale charczy niezależnie od ustawień głośności w systemie.

Czy możecie mi pomóc?
Szczęścia w mrokach...
Marek 'Rasgan' Bednarczuk
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Charczący dźwięk w mplayer przy plikach rmvb

Post autor: simon532 »

Wypróbuj VLC.
fafulek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: fafulek »

Witam,
Podpinam się pod problem, smplayer brzmi jak terminator podczas odtwarzania plików rmvb.

Swoją drogą to dziwne rozwiązanie tego problemu, które proponuje Simon532.

Pozdrawiam.
Heavy Metal Is The Law
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

fafulek pisze:Swoją drogą to dziwne rozwiązanie tego problemu, które proponuje Simon532.
Dlaczego dziwne? Przypomnę co napisał Rasgan:
Rasgan pisze: Wczoraj zachciało mi się oglądać filmy i mam problem. SMPlayer nie odtwarza mi rmvb.
Sam nie używam SMPlayera lecz VLC. Z nim nie ma problemów i moim skromnym zdaniem jest najlepszym odtwarzaczem wideo. Także pliki typu rmvb odtwarza prawidłowo, cóż więc chcieć innego? Skoro Rasgan napisał: patrz wyżej co, jaka jemu różnica czy obejrzy ten film w innym odtwarzaczu i w dodatku takim, który nie sprawia problemów? :ligt:
Wybór jest taki, albo zainstalować program, który dobrze sprawuje się z różnymi typami plików avi, albo drążyć temat dalej szukając recepty naprawy mplayera choć błąd niekoniecznie musi być po jego stronie. Warto sprawdzić innym odtwarzaczem czy sam plik wideo nie ma uszkodzonej ścieżki dźwiękowej.
fafulek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: fafulek »

Witam,
Dla mnie najlepszym odtwarzaczem jest Smplayer, z prostej przyczyny: pamięta pozycję filmu po przerwaniu odtwarzania. VLC tak umie?
A dziwne mi się to wydawało dlatego, że na konkretnie postawione pytanie pada odpowiedź ni z gruchy, ni z piertuchy.
Mnie też charczy dźwięk i chciałbym znać sposób na tą niedogodność, a nie przeczytać ankietę popularności odtwarzaczy multimedialnych.

Pozdrawiam.
Heavy Metal Is The Law
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

fafulek pisze:Witam,
Dla mnie najlepszym odtwarzaczem jest Smplayer
W porządku Twój wybór.
Mnie też charczy dźwięk i chciałbym znać sposób na tą niedogodność, a nie przeczytać ankietę popularności odtwarzaczy multimedialnych.
Sposób na poprawną pracę smplayera jest jeden, a mianowicie poprawna instalacja jego oraz kodeków. Jak to zrobić przeczytaj choćby to:
http://www.ubucentrum.net/2009/10/insta ... nux+Ubuntu)

Tutaj ładnie opisano jak to zrobić.

Z tą ankietą, to myślę trochę przesadzasz! :w00t: Przeczytaj uważnie pierwszy wątek oraz moją odpowiedź i zastanów się czy rzeczywiście robię jakąś ankietę?
W zasadzie taki roszczeniowo-złośliwy ton zniechęca do odpowiedzi, ale co tam...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”