Dwa konta w pidgin

Jak się dogadać?
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Dwa konta w pidgin

Post autor: Komzar »

Witam.

Czy jest jakaś możliwość by w pidginie mieć dwa konta jak w GG. Czyli zanim sie on odpali poprosi o hasło do konta moje lub innej osoby która ma tu konto?
Nie chodzi mi o to, że w ramach jednej osoby moge miec kilka kont bo to daje mi opcja "zarządzanie kontami" obejmuje jednak ona jednak konta w ramach jednego użytkownika. Ja potrzebuje rozróżniać użytkowników komputera.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Dwa konta w pidgin

Post autor: norvoles »

O ile się nie mylę konfiguracja Pidgina jest w katalogu domowym (w .purple), więc każdy użytkownik powinien chyba mieć osobną konfigurację, bo każdy użytkownik ma swój katalog domowy.
Awatar użytkownika
Canis Lupus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Canis Lupus »

Nie widzę takiej opcji w Pidginie. Chyba jest w Kadu (o ile dobrze pamiętam).
Ja potrzebuje rozróżniać użytkowników komputera
więc może lepiej założyć konta w ubu dla kilku userów?
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Na razie tak zrobilem, ze dodalem uzytkownika systemu a nie samego pidgina.

Z Kadu jest podony problem, niby mozna tam zakładac profile ale jest to jakos dziwnie koncepcyjnie roziwazane i wszytko mi sie kiełbasi. Po odpaleniu kadu i tak łąduja sie domyslne konto bez nazwy a potem moge uruchomic takie z nazwa jak pod normalnym windowsowym GG.

Najbardziej an razie przeszkadza mi to, ze w obu komunikatorach nie są obsługiwane te nowe wysokie numery GG, i mimo najnowszych bibliotek (libgadu3) sytuacja sie nie zmienia a ja jeszcze za mało umiem by grzebać coś głębiej by to zmienic. Nie udalo mi sie na razie znaleźć dobrego opisu jak wprowadzić tez miany do komunikatorów a wiem ze to jest możliwe. Wyczytalem tylko ze to moze wymagac przekompilowania samego pidgina z nowymi bibliotekami.
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

Komzar pisze: Najbardziej an razie przeszkadza mi to, ze w obu komunikatorach nie są obsługiwane te nowe wysokie numery GG, i mimo najnowszych bibliotek (libgadu3) sytuacja sie nie zmienia a ja jeszcze za mało umiem by grzebać coś głębiej by to zmienic. Nie udalo mi sie na razie znaleźć dobrego opisu jak wprowadzić tez miany do komunikatorów a wiem ze to jest możliwe. Wyczytalem tylko ze to moze wymagac przekompilowania samego pidgina z nowymi bibliotekami.
Aktualnie używam pidgina 2.6.6 i nie mam problemów z "wysokimi" numerami gg. Nie wiem jaką Ty wersję używasz, ale w 2.6.6 ładnie śmiga.

Jeśli chodzi o kilku użytkowników komunikatora pidgin, to używaj po prostu systemowego "przełącz użytkownika", na nowym koncie ustaw konto usera pidgina i po sprawie.
Komzar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

No ja tez mam 2.6.6 i z wysokimi nie śmiga. Nie wiem w czym rzecz niestety. :(
sylweeczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: sylweeczek »

Mi z gg pomogła aktualizacja z repo: (Konkretnie zaktualizowałem libgadu)
PPA for Patryk Cisek
Po updacie działają numery większe od 17mln, długie opisy i wyświetlają się avatary. Avatary działały już po wcześniejszych kombinacjach, także nie wiem czy ta aktualizacja ma na to jakiś wpływ, ale najważniejsze że działają wszystkie numery;-)
Awatar użytkownika
Kiro
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Kiro »

Filozofia systemu Linux polega na tym, że każdy użytkownika ma swoje konto, swój folder, swoje ustawienia a co za tym idzie swoje konto gg zapisane do odpowiedniego homa. Wszystkie znane mi programy tak działają.

Zlookaj to: http://linuksowiec.ovh.org/kadu/qaduzer/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”