Mikrofon nie działa w Skype (Ubuntu 9.10)
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Mikrofon nie działa w Skype (Ubuntu 9.10)
Pozwalam sobie utworzyć któryś z kolei taki temat, bo wskazówki z poprzednich są chyba za stare.
Tradycyjnie: mikrofon działa, ale nie w Skype.
Jak się nagram na sekretarkę (kilka sekund), to przy odsłuchiwaniu słyszę przez ułamek sekundy trzask/szum. W opcjach mam tylko PulseAudio server (local).
Wersja Skype: 2.1.0.81. Próbowałem z instalacją paczki dla Debiana, ale efekt taki sam jak dla Ubuntu 8.10 (chyba nie ma nowszej?).
Tradycyjnie: mikrofon działa, ale nie w Skype.
Jak się nagram na sekretarkę (kilka sekund), to przy odsłuchiwaniu słyszę przez ułamek sekundy trzask/szum. W opcjach mam tylko PulseAudio server (local).
Wersja Skype: 2.1.0.81. Próbowałem z instalacją paczki dla Debiana, ale efekt taki sam jak dla Ubuntu 8.10 (chyba nie ma nowszej?).
Linux is GREAT!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Odp: Mikrofon nie działa w Skype (Ubuntu 9.10)
Próbowałeś restartować skype ?
Zauważyłem że jak go uruchomię pierwszy raz - przy próbie połączenia rozmówcy słyszą tylko trzaski. Po wyłączeniu skype i ponownym włączeniu go - wszystko działa poprawnie.
Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale robi się tak po każdym włączeniu komputera.
Pozdrawiam,
Artur
Zauważyłem że jak go uruchomię pierwszy raz - przy próbie połączenia rozmówcy słyszą tylko trzaski. Po wyłączeniu skype i ponownym włączeniu go - wszystko działa poprawnie.
Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale robi się tak po każdym włączeniu komputera.
Pozdrawiam,
Artur
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Dzięki za zainteresowanie. Niestety, nie pomogło.
Linux is GREAT!
O jakich wskazówkach piszesz? Nikt nie śledzi wszystkich postów i gdyby chciał Ci odpowiedzieć może spotkać się z reprymendą, że to już było poprzednio napisane.
Pozdrawiam
sj65
Pozdrawiam
sj65
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
to samo w skype na openSUSE.. mikrofon działa normalnie.. ale w skype rozmówca słyszy tylko trzaski..
Chakra Linux user.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
To raczej ja bym się spotkał z reprymendą, że pytam o to, co da się rozwiązać tamtymi wskazówkami. Za pomaganie nie ma kar - w najgorszym wypadku niepotrzebnie się ktoś męczy.sj65 pisze:O jakich wskazówkach piszesz? Nikt nie śledzi wszystkich postów i gdyby chciał Ci odpowiedzieć może spotkać się z reprymendą, że to już było poprzednio napisane.
Piszę o wskazówkach, kiedy to trzeba było np. na Ubuntu 8.10 ustawić sobie Skype, które napisano na Ubuntu 7.10. Teraz jest wersja na Ubuntu 8.10, tylko że od kilku miesięcy ta wersja jest niewspierana i trzeba ją ustawić pod 9.10 xD (zresztą pod 9.04 też było słabo).
@EF
Instalowałem jakiś czas temu OpenSUSE - na stronie Skype jest nr wersji tego systemu i "+", więc powinno Skype działać, ale efekt taki sam jak na Ubuntu - tylko czatować się normalnie da.
U Ciebie te trzaski też są zdecydowanie krótsze niż to, co mówisz? Może jakieś programowe spowalnianie dźwięku załatwiłoby (częściowo, o dobrej jakości można by tylko pomarzyć) sprawę?
PS. Za kilka - kilkanaście dni spróbuje zainstalować Debiana Lenny'ego - dam znać, jak tam sprawa wygląda.
Linux is GREAT!
Chyba się nie zrozumieliśmy. Chciałem wiedzieć, co zrobiłeś w celu uruchomienia mikrofonu.
Na wstępie dobrze byłoby napisać:
Jaki to sprzęt?
Jaka karta dźwiękowa?
Czy używasz mikrofonu podpiętego do gniazda mikrofonowego czy może usb. Spróbuj podpiąć słuchawki do gniazda mikrofonowego i sprawdź, czy pracują jako mikrofon.
1. Czy włączyłeś mikrofon Głośniczek >Preferencje dźwięku >Wejście?
2. Czy bawiłeś się suwakami alsamixera uruchomionymi w konsoli. Tam potrafią być suwaki dla mikrofonów których nie masz w systemie i może być wyłączony ten którego używa Skype, ewentualnie będziesz mógł zwiększyć wzmocnienie mikrofonu.
3. Co masz napisane w Opcje > Urządzenia dźwiękowe. (Skype)
Jak reaguje Skype na "Wykonaj próbę dźwiękową" i "Wykonaj rozmowę testową". Czy masz zaznaczony (v) przy Pozwól Skype na dostosowanie głośności
4. Czy Skype działał u Ciebie wcześniej, czy nie działa od zainstalowania.
5. Jak instalowałeś Skype? Chodzi mi o to instalator pobrał potrzebne pakiety.
6. Zmień nazwę foldera /home/użytkownik/.pulse na inną i po ponownym zalogowaniu, czy restarcie sprawdź czy działa.
Znając odpowiedzi na te pytania mógłbym ewentualnie Ci coś podsunąć lub stwierdzić, że za mało umiem, aby pomóc.
Bardzo możliwe, że ktoś mający podobny problem by Ci odpowiedział, bo mocno zawęzisz już możliwości przyczyn błędu który uniemożliwia Ci rozmowy.
Pozdrawiam
sj65
Na wstępie dobrze byłoby napisać:
Jaki to sprzęt?
Jaka karta dźwiękowa?
Czy używasz mikrofonu podpiętego do gniazda mikrofonowego czy może usb. Spróbuj podpiąć słuchawki do gniazda mikrofonowego i sprawdź, czy pracują jako mikrofon.
1. Czy włączyłeś mikrofon Głośniczek >Preferencje dźwięku >Wejście?
2. Czy bawiłeś się suwakami alsamixera uruchomionymi w konsoli. Tam potrafią być suwaki dla mikrofonów których nie masz w systemie i może być wyłączony ten którego używa Skype, ewentualnie będziesz mógł zwiększyć wzmocnienie mikrofonu.
3. Co masz napisane w Opcje > Urządzenia dźwiękowe. (Skype)
Jak reaguje Skype na "Wykonaj próbę dźwiękową" i "Wykonaj rozmowę testową". Czy masz zaznaczony (v) przy Pozwól Skype na dostosowanie głośności
4. Czy Skype działał u Ciebie wcześniej, czy nie działa od zainstalowania.
5. Jak instalowałeś Skype? Chodzi mi o to instalator pobrał potrzebne pakiety.
6. Zmień nazwę foldera /home/użytkownik/.pulse na inną i po ponownym zalogowaniu, czy restarcie sprawdź czy działa.
Znając odpowiedzi na te pytania mógłbym ewentualnie Ci coś podsunąć lub stwierdzić, że za mało umiem, aby pomóc.
Bardzo możliwe, że ktoś mający podobny problem by Ci odpowiedział, bo mocno zawęzisz już możliwości przyczyn błędu który uniemożliwia Ci rozmowy.
Pozdrawiam
sj65
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Kontakt:
@Adam326:
Rozmówca słyszy zamiast mojego głosu trzaski i charczenie. Na najnowszym ubuntu na innym konfigu nie ma tego problemu, więc nie jestem do końca przekonany czy to wina skype'a.
Rozmówca słyszy zamiast mojego głosu trzaski i charczenie. Na najnowszym ubuntu na innym konfigu nie ma tego problemu, więc nie jestem do końca przekonany czy to wina skype'a.
Chakra Linux user.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Moja metoda na przywrócenie dźwięków w komunikatorze Skype :
System ? Preferencje ? Dźwięk. Następnie wybieramy zakładkę : Wejście, i w oknie : Wybór urządzenia wejścia dźwięku zaznaczamy odpowiednią dla nas opcję, czyli urządzenie dźwiękowe które mamy podłączone do komputera. Następnie restart systemu i od tej chwili możemy się cieszyć poprawną pracą mikrofonu .
W moim wypadku zadziałało w 100 %, gdyż wcześniej utraciłem funkcje dźwiękowe po aktualizacji wersji 9.10 do najnowszej 10.04 beta.
Życzę powodzenia i przyjemności z korzystania z tego popularnego komunikatora.
System ? Preferencje ? Dźwięk. Następnie wybieramy zakładkę : Wejście, i w oknie : Wybór urządzenia wejścia dźwięku zaznaczamy odpowiednią dla nas opcję, czyli urządzenie dźwiękowe które mamy podłączone do komputera. Następnie restart systemu i od tej chwili możemy się cieszyć poprawną pracą mikrofonu .
W moim wypadku zadziałało w 100 %, gdyż wcześniej utraciłem funkcje dźwiękowe po aktualizacji wersji 9.10 do najnowszej 10.04 beta.
Życzę powodzenia i przyjemności z korzystania z tego popularnego komunikatora.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Ja tam nie mam żadnych urządzeń do wyboru 
@EF:
Przez najnowsze Ubuntu rozumiesz Ubuntu testowe czy 9.10? Mógłbyś gdzieś wrzucić configi Skype'a i Pulseaudio (najwyżej, że masz ALSĘ albo coś innego)?
@sj65:
Sprawdziłem na razie to, co napisałeś w punktach. Mam mikrofon podłączony do gniazda mikrofonowego.
3. W Skype - Opcje > Urządzenia dźwiękowe - wszystko mam na PulseAudio server (local) - nie mam nic innego do wyboru.
4. Skype nie działa od zainstalowania.
5. Skype chyba nie chciało się instalować przez centrum oprogramowania, więc ściągnąłem z oficjalnej strony i zainstalowałem dwuklikiem (chyba ten instalator GDebi się zwie).
Odpowiedzi na resztę pytań to oczywiście: nie działa

@EF:
Przez najnowsze Ubuntu rozumiesz Ubuntu testowe czy 9.10? Mógłbyś gdzieś wrzucić configi Skype'a i Pulseaudio (najwyżej, że masz ALSĘ albo coś innego)?
@sj65:
Sprawdziłem na razie to, co napisałeś w punktach. Mam mikrofon podłączony do gniazda mikrofonowego.
3. W Skype - Opcje > Urządzenia dźwiękowe - wszystko mam na PulseAudio server (local) - nie mam nic innego do wyboru.
4. Skype nie działa od zainstalowania.
5. Skype chyba nie chciało się instalować przez centrum oprogramowania, więc ściągnąłem z oficjalnej strony i zainstalowałem dwuklikiem (chyba ten instalator GDebi się zwie).
Odpowiedzi na resztę pytań to oczywiście: nie działa

Linux is GREAT!
- atomix
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
A czy przy opcjach dźwiękowych w skype odznaczyłeś Pozwól Skype automatycznie dostosować poziom glośności ?
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Tak - czy zaznaczone, czy nie, i tak nie działa.
edit:
Zauważyłem teraz, że podczas rozmowy testowej procesor jest bardzo obciążony (około 80%, a mam dwurdzeniowego Celerona 1,6 GHz).
Poza tym zapomniałem wspomnieć o tym, że głos rozmówcy często przerywa (tak jakby się zacinał).
edit:
Zauważyłem teraz, że podczas rozmowy testowej procesor jest bardzo obciążony (około 80%, a mam dwurdzeniowego Celerona 1,6 GHz).
Poza tym zapomniałem wspomnieć o tym, że głos rozmówcy często przerywa (tak jakby się zacinał).
Linux is GREAT!
- gho
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Przeinstaluj alse za pomocą Synaptic. W Skype ustaw mikrofon na "PulseAudio server (local)" - zresztą chyba tam będzie tak domyślnie i to będzie jedyna możliwość. Zaznacz opcję, żeby automatycznie Skype dostosował głośność.
Wejdź w ustawienia dźwięku (głośnik koło zegara). Przejdź do zakładki wejście, wybierz złącze, następnie odfajkuj "Wyciszenie". Ustaw suwak na "bez wzmocnienia", albo daj leeko poza tym.
Na takiej konfiguracji wszystko u mnie działa. Problemy występowały po instalacji systemu, a gdy zrobiłem update systemu oraz min. alsy to wszystko działało (i dźwięk i nagrywanie).
Jeżeli to nie pomoże, wpisz w konsoli "alsamixer" i spróbuj skonfigurować tak...
Wejdź w ustawienia dźwięku (głośnik koło zegara). Przejdź do zakładki wejście, wybierz złącze, następnie odfajkuj "Wyciszenie". Ustaw suwak na "bez wzmocnienia", albo daj leeko poza tym.
Na takiej konfiguracji wszystko u mnie działa. Problemy występowały po instalacji systemu, a gdy zrobiłem update systemu oraz min. alsy to wszystko działało (i dźwięk i nagrywanie).
Jeżeli to nie pomoże, wpisz w konsoli "alsamixer" i spróbuj skonfigurować tak...
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam
Też mam problem z mikrofonem w Ubuntu. Postąpiłem zgodnie z radami w tym wątku i nic. W Alsamixer przy poziomie głośności mikrofonu jest MM napisane i nie ma jak przy głośnikach wartości 70-80. Nie mogę też zamiast tych MM nic wpisać.
A pod windowsem działa.
Pozdrawiam
Też mam problem z mikrofonem w Ubuntu. Postąpiłem zgodnie z radami w tym wątku i nic. W Alsamixer przy poziomie głośności mikrofonu jest MM napisane i nie ma jak przy głośnikach wartości 70-80. Nie mogę też zamiast tych MM nic wpisać.
A pod windowsem działa.
Pozdrawiam
- gibbonwork
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Witam, mi pomogła aktualizacja alsy. Można później bawić się bez przeszkód mixerem.
EDIT:
najnowszą wersję sprawdzamy tutaj:
i wklejamy poniższy kod:sudo gedit /usr/bin/update-alsa
następnie zapisujemy dokument i wpisujemy w terminal:#!/bin/bash
function quest
{
echo " "
echo " "
echo "Jakiego środowiska graficznego?"
echo "Jeśli GNOME kliknij 1"
echo "Jeśli KDE kliknij 2"
echo "Jeśli KDE4 kliknij 3"
echo "Inne kliknij 4"
read -n 1 graf
case "$graf" in
"1") echo "" ; echo "Czyli używasz GNOME. Instaluję mixer..." ; sudo apt-get install gnome-alsamixer ;;
"2") echo "" ; echo "Czyli używasz KDE. Instaluję mixer..." ; sudo apt-get install kmix ;;
"3") echo "" ; echo "Czyli używasz KDE4. Instaluję mixer..." ; sudo apt-get install kmix-kde4 ;;
"4") echo "" ; echo "Przechodzę do dalszych zadań..." ;;
*) echo "" ; echo "Podałeś złą cyfrę!" ; quest
esac
}
function instalacja
{
sudo apt-get install tar wget build-essential linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev gettext gcc libgcc1
sudo /etc/init.d/alsasound stop
cd ~/alsa
# driver
if [ -e $d ]; then
rm -Rf $d
sudo rm -Rf alsa-driver-$w
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/$d
$r $d
else
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/$d
$r $d
fi
# lib
if [ -e $l ]; then
rm -Rf $l
sudo rm -Rf alsa-lib-$w
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/$l
$r $l
else
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/$l
$r $l
fi
# utils
if [ -e $u ]; then
rm -Rf $u
sudo rm -Rf alsa-utils-$w
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/$u
$r $u
else
wget -c ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/$u
$r $u
fi
if [ -d ~/alsa/alsa-driver-$w ]; then
cd ~/alsa/alsa-driver-$w
./configure
make
sudo make install
sudo ./snddevices
else
echo $k
echo "$e2 alsa-driver-$w. $e"
echo $k
sleep 10
fi
if [ -d ~/alsa/alsa-lib-$w ]; then
cd ~/alsa/alsa-lib-$w
./configure
make
sudo make install
else
echo $k
echo "$e2 alsa-lib-$w. $e"
echo $k
sleep 10
fi
if [ -d ~/alsa/alsa-utils-$w ]; then
cd ~/alsa/alsa-utils-$w
./configure
make
sudo make install
else
echo $k
echo "$e2 alsa-lib-$w. $e"
echo $k
sleep 10
fi
sudo cp -v /lib/modules/`uname -r`/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko /lib/modules/`uname -r`/ubuntu/media/snd-hda-intel/snd-hda-intel.ko
sudo cp -v ~/alsa/alsa-driver-$w/modules/* /lib/modules/`uname -r`/kernel/sound/
sudo alsaconf
sudo depmod -a
sudo /etc/init.d/alsasound start
quest
echo " "
echo " "
echo "Gratulacje! Alsa została zaaktualizowana do wersji $w. Proszę nie usuwać katalogu $HOME/alsa !!! Jeśli nie będziesz miał dźwięku lub będzie zbyt cicho to pobaw się suwakami w jakimś mixerze systemowym."
echo " "
echo " "
}
echo "Update Alsa by Ari"
sleep 2
s="http://alsa-project.org w tabeli Current Version"
r="tar -xjf"
k="..................."
e="Być może wystąpił błąd przy pobieraniu lub źle podałeś wersję! Sprawdź dokładnie na stronie $s. Jeśli jest to wersja stabilna np. 1.0.16 to wpisz 1.0.16, a jeżeli jest to wersja rc np. 1.0.16rc3 to wpisz 1.0.16rc3"
e2="Nie odnalazłem któregoś z plików!"
i="Instaluję źródla Alsy do $HOME/alsa"
echo "Witaj $USER. Podaj najnowszą wersję Alsy przykładowo 1.0.16. Możesz ją sprawdzić na stronie $s"
read w
d="alsa-driver-$w.tar.bz2"
l="alsa-lib-$w.tar.bz2"
u="alsa-utils-$w.tar.bz2"
echo "Aktualizuję Alsę do wersji $w."
echo "Gdy pojawi się niebieskie okno konfiguracji, kliknij [ENTER] < OK >, następnie wybierz swoją kartę dźwiękową i wciśnij [ENTER] < OK >, potem znowu [ENTER] < TAK > , [ENTER] < OK >, [ENTER] < TAK >."
sleep 15
if [ -d ~/alsa ]; then
echo $i
sleep 2
instalacja
else
mkdir ~/alsa
echo $i
sleep 2
instalacja
fi
aby wywołać skrypt wpisujemy:sudo chmod +x /usr/bin/update-alsa
Z tego co pamiętam gdzieś już to było.update-alsa
EDIT:
najnowszą wersję sprawdzamy tutaj:
na górze po prawej stronie current versions
- joomlafighter
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Zrobiłem to co zalecał @gibbonwork. I nie mam dźwięku - w całym systemie.
Wcześniej był problem TYLKO na Skype /2.1.081/. Rwał dźwięk - w obydwie strony.
Ubuntu 10.04 - z którego /poza Skypem/ jestem Bardzo zadwolony.
Słyszalność ... 30% ? Po prostu urywał.
Możesz mi @gibbonwork jak odwrócić powyższy proces ?
EDIT:
OK, restart kompa, dźwięk do systemu wrócił. Problem ze Skype pozostał.
Wcześniej był problem TYLKO na Skype /2.1.081/. Rwał dźwięk - w obydwie strony.
Ubuntu 10.04 - z którego /poza Skypem/ jestem Bardzo zadwolony.
Słyszalność ... 30% ? Po prostu urywał.
Możesz mi @gibbonwork jak odwrócić powyższy proces ?
EDIT:
OK, restart kompa, dźwięk do systemu wrócił. Problem ze Skype pozostał.
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
Zmierzamy do perfekcji ....
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Usunąc pulseaudio, przeinstalowac alsę z repo, zainstalować jack-audio (jackd),
w pliku /etc/asound.conf:
potem do /system/preferencje/programy-startowe:
tak to działa u mnie, i problemów z dźwiękiem nie mam. 
Zainstalowane paczki:
To by było na tyle

w pliku /etc/asound.conf:
Kod: Zaznacz cały
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "jack"
}
pcm.jack {
type jack
playback_ports {
0 alsa_pcm:playback_1
1 alsa_pcm:playback_2
}
capture_ports {
0 alsa_pcm:capture_1
1 alsa_pcm:capture_2
}
}
potem do /system/preferencje/programy-startowe:
jackd -dalsa -dhw:0 -r 96000

Zainstalowane paczki:
:~$ dpkg -l | grep jack
ii jack-tools 0.0.2-7 various JACK tools: plumbing, play, udp, ctl
ii jackd 0.118+svn3796-1ubuntu2 JACK Audio Connection Kit (server and exampl
ii jackd-firewire 0.118+svn3796-1ubuntu2 JACK Audio Connection Kit (FFADO and FreeBoB
ii jackeq 0.4.1-1ubuntu2 routes and manipulates audio from/to multipl
ii libbio2jack0 0.9-2 oss/alsa to jack porting lib - runtime files
ii libbio2jack0-dev 0.9-2 oss/alsa to jack porting lib - development f
ii libjack-dev 0.118+svn3796-1ubuntu2 JACK Audio Connection Kit (development files
ii libjack0 0.118+svn3796-1ubuntu2 JACK Audio Connection Kit (libraries)
ii qjackctl 0.3.4-0ubuntu4 User interface for controlling the JACK soun
ii slv2-jack 0.6.6-2build1 Jack support for LV2 plugins
ii snd-gtk-jack 11.1-1 Sound file editor (GTK+ user interface - JAC
ii vlc-plugin-jack 1.0.6-1ubuntu1.1 Jack audio plugins for VLC
ii xmms2-plugin-jack 0.7DrNo-4ubuntu1 XMMS2 - JACK output

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- joomlafighter
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
jak ?jacekalex pisze:Usunąc pulseaudio,
skąd ?jacekalex pisze: przeinstalowac alsę z repo,
czym ?jacekalex pisze: zainstalować jack-audio (jackd),
Skąd te pytania ?
Programy - Centrum oprogramowania ?
System - Administracja - Menadżer pakietów Synaptic ?
Z resztą dam sobie radę.
Dziękuję za info i rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam !
P4 1.7 GHz, 1,3 GB RAM, GF5500, 80 HDD, przed Xubuntu użytkownik Win2K3.
- Perez71
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
@gibbonwork: Dzięki za skrypcik do aktualizacji ALSY. Po upgradzie jądra znów nie działał mikrofon, wcześniej korzystałem z tego HOWTO viewtopic.php?t=65146 bo nie umiem pisać skryptów. Pytanie tylko: dlaczego nie można usunąć katalogu ~/alsa?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Synaptic wystarczy.czym ?
Skąd te pytania ?
Programy - Centrum oprogramowania ?
System - Administracja - Menadżer pakietów Synaptic ?
Z resztą dam sobie radę.
Dziękuję za info i rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam !
Ale sądząc z pytań, oby "Z resztą dam sobie radę" się sprawdzilo, w Bogu nadzieja - że tak będzie.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936