Witam,
Zamierzam za jakis czas kupic komputer przenosny. Zastanawiałem się nad wadami i zaletami netbooka/laptopa. Postanowilem skierowac pytanie do was. Do czego wykorzystujecie netbooka/laptopa i jak w zwiazku z tym wam sie na nim pracuje, czy jest wygodnie, praktycznie itp.
Dla mnie byłby potrzebny głównie do programowania, tworzenia www itp. Zastanawia mnie fakt czy praca na tak malym ekranie nie bylaby uciazliwa...
Pozdrawiam
Opinie nt. pracy i uzytkownia netbooków.
- matth
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Opinie nt. pracy i uzytkownia netbooków.
Pozdrawiam!
IRC: Serdel
IRC: Serdel
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Opinie nt. pracy i uzytkownia netbooków.
Witam!
Użytkuję dwa miesiące asus 1201n i jeśli chodzi o ekran 12,1 cali nie jest uciążliwy. Tymbardziej że ma rozdzielczość 1366x768. Ewentualnie z minusów to ciężko przestawić się na klawiaturę, ale to kwestia przyzwyczajenia, mi już udaje się trafiać w klawisze ;p. Ogólnie surfowanie, muzyka, czytanie dokumentów, pdf, skype, etc... czyli bardziej multimedia i wydajnościowo sprawuje się lepiej niż poprzedni laptop o podobnych parametrach. Niewątpliwie wymiary są plusem i można schować do małego plecaka, a to dla mnie spory plus bo wiele podróżuję. Może trochę flash'e przy nadmiarze elentów nie ogarniają. Czas pracy - 4h - również zadowala.
Pozdrawiam
Użytkuję dwa miesiące asus 1201n i jeśli chodzi o ekran 12,1 cali nie jest uciążliwy. Tymbardziej że ma rozdzielczość 1366x768. Ewentualnie z minusów to ciężko przestawić się na klawiaturę, ale to kwestia przyzwyczajenia, mi już udaje się trafiać w klawisze ;p. Ogólnie surfowanie, muzyka, czytanie dokumentów, pdf, skype, etc... czyli bardziej multimedia i wydajnościowo sprawuje się lepiej niż poprzedni laptop o podobnych parametrach. Niewątpliwie wymiary są plusem i można schować do małego plecaka, a to dla mnie spory plus bo wiele podróżuję. Może trochę flash'e przy nadmiarze elentów nie ogarniają. Czas pracy - 4h - również zadowala.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Kolega Triplex ma racje asus 1201n jest dobrym wyborem ... wszystko jednak zależy od zasobności Twojego portfela oraz wymagań wobec sprzętu.
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Na poczatku, jako nowy użytkownik chciałbym się przywitać... Witam!
Ze swojej strony polecilbym ASUS UL20A - nie wiem czy to jest netbook, ale warto rozwazyc. Ja mam konfiguracje z 2xCeleron 1.2GHz ULV - podobnie znacznie szybszy od wszystkich atomow. Karta zintegrowana Intel GMA4500MHD. Pamiec 2Gb, dysk 250Gb. W ubunty 10.04 nic nie trzeba doinstalowywac ani konfigurowac - choc mozna i warto
-, dziala wszystko poza klawiszami funkcyjnymi (ale to tez tyczy eeepc, rozwiazanie opisal ext73). Na bateri (63Wh) dziala toto przy oszczednym uzyciu spokojnie 6h (wlaczone WiFi), przy pelnym obciazeniu (kilka filmow HD na raz) 3h. Polecam, ale warto zwrocic uwage na konfiguracje, bo sa rozne, na przyklad przy core2solo/duo czesto jest 2x mniejsza bateria.
Wady: brak hdmi, bluetooth (w mojej konfiguracji) , 3G, w kubunty10.04_amd64 nie dziala wbudowany mikrofon (nie walczylem z tym) w ubunty10.04_ia32 jest ok.
Co wazne mozna lapka kupic bez systemu!!!! Ja dalem 1750.
Komp ma wolny slot pamieci, wiec mozna mu wsadzic drugie 2Gb
Pozdrawiam
mirek
Ze swojej strony polecilbym ASUS UL20A - nie wiem czy to jest netbook, ale warto rozwazyc. Ja mam konfiguracje z 2xCeleron 1.2GHz ULV - podobnie znacznie szybszy od wszystkich atomow. Karta zintegrowana Intel GMA4500MHD. Pamiec 2Gb, dysk 250Gb. W ubunty 10.04 nic nie trzeba doinstalowywac ani konfigurowac - choc mozna i warto

Wady: brak hdmi, bluetooth (w mojej konfiguracji) , 3G, w kubunty10.04_amd64 nie dziala wbudowany mikrofon (nie walczylem z tym) w ubunty10.04_ia32 jest ok.
Co wazne mozna lapka kupic bez systemu!!!! Ja dalem 1750.
Komp ma wolny slot pamieci, wiec mozna mu wsadzic drugie 2Gb
Pozdrawiam
mirek