Nie jest to takie pewne, odkad wlascicielem id jest ZeniMax Media. Nie wiadomo, jak duza autonomie zachowali Carmack i spolka. Ale byloby fajnie... Dodajmy, ze id Tech 4 to silnik z Dooma 3, nie z RAGE
ZMM moze co najwyzej sobie ten tego... Jesli IDS chce udostepnic kod zrodlowy gry robionej na swoim wlasnym engine to to robi (jak narazie Carmack nadal podejmuje najwazniejsze kwestje w IDS). Tak, IDTech4 to silnik Doom3, Quake4 i Enemy Territory: Quake Wars.
To nie wyscig -- najwazniejsze, ze bedzie; ze my, gracze, bedziemy mieli wiekszy wybor.
Zdecydowanie prawda, chociaz pamietaj ze na miodnosc gry oprocz grywalnosci sklada sie szereg czynnikow jak np grafika czy sciezka dzwiekowa(PS. Tylko nie mysl ze mam hopla na punkcie mega wypas gier, wystarcza mi taka seria Doom i Diablo).
Nie wiem nic o udostepnieniu zrodel -- wystarczy, ze bedzie dzialajacy (zamkniety) port i to juz bedzie olbrzymim sukcesem. Zwlaszcza, ze pokaze, ze da sie.
Dac wszystko sie da, tylko niektorzy sa zbyt leniwi zeby to zrobic. Np taki IDS od poczatku portowal na Linuxa, Valve nie, a obie firmy robia swoje engine'y od podstaw.
UT3 na linuksa jest prawie gotowe. Niestety jakiś niewiarygodny czynnik licencyjny/polityczny blokuje jego wydanie na Linuksa i MacOS. Może ma to jakiś związek ze steamem?
Oficjalna zapowiadz niby jest, ale jeszcze troche poczekamy. Pamietajmy ze UT99 mial obsluge OpenGL na dziendobry, UT2k3 nie mial jej wcale, UT2k4 mial, ale dobrze ukryta, a UT3 wcale.
Chodzi o to, ze latwiej zrobic natywna wersje czegos co juz chodzi na OGL (patrz UT99 i UT2k4), a UT3 musza przerabiac prawie od podstaw, bo niektore rzeczy wymagaja innych wywolan (trzeba teraz to znalezc i zmienic). Oczywiscie to nie koniec probleow, ale nie oczekuj, ze szybko zobaczysz UT3 na Linuxie.
Z tego co pamiętam chodziło o PhysX
A czy PhysX nie ma intempletacji w sterownikach nVidii? Przeciez to ich technologia, i pod Winszajse jest w sterownikach do GeForce'a.