eeePc 1201HA + ubuntu 10.04

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
EJSMONT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

eeePc 1201HA + ubuntu 10.04

Post autor: EJSMONT »

Witam
Mam eeePc 1201HA
Po zainstalowaniu Ubuntu 10.04 map następujące problemy
1. system nie wykrył prawidłowo karty graficznej i wyświetlacz dział w nieprawidłowej rozdzielczości
2. nie działają skróty klawiaturowe np WiFi
macie na to pomysł ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: eeePc 1201HA + ubuntu 10.04

Post autor: e X t 7 3 »

Co do grafiki to tam jest gma500, czyli Poulsbo ... na chwilę obecną nie pamiętam rozwiązania, ale już było o tym -> http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1229345

Co do ACPI i skrótów ... poczytaj wątek o optymalizacji, tam jest skrypt -> GRUB-ACPI, który w prosty sposób pozwoli Ci na włączenie tych elementów (m.in. sterowanie dźwiękiem, etc.). Rozpakowujesz i klikasz dwa razy na skrypt. Jeśli nie pojawi sie okno wyboru (w tym uruchom w konsoli) klikasz na niego prawym klawiszem myszki i nadajesz uprawnienia do wykonania, jako program. Następnie podajesz hasło i załatwione.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
EJSMONT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: eeePc 1201HA + ubuntu 10.04

Post autor: EJSMONT »

Witam.
Skrypt działa - rozwiązał cześć problemów ze skrótami - przede wszystkim z kartą wi-fi.

Co do karty graficznej to zastosowałem rozwiązanie podane w : https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo. Zmieniłem jednak system na 9.10.
Karat graficzna działa prawidłowo. Filmu odtwarzane są jednak z mniejszą wydajnością niż pod win 7 - może to wina kodeków ?

ubuntu 9.10 na eeePc nie jest wstanie wyświetlić się na podłączonym zewnętrznym monitorze, win 7 daje taką możliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”