Witam, chciałbym się z wami podzielić problemem który ciągnie się za mną od ubuntu hmmm 8.10? Chyba tak, nie pamiętam już dokładnie.
Mianowicie chodzi o to że gdy oglądam film zapisany jako rmvb/avi(innych nie mam na dysku) to:
RMVB:
-Występują kwadraty przy poruszających się postaciach oraz ogólne takie "sypanie" sie obrazu.
Avi:
-Przejście do pelnego ekranu spowalnia film do 10fps na 10 sekund, ale to nie przeszkadza
-Kwadraty jak w RMVB, z tym że są one o wiele rzadziej za to częściej występuje "paski" takie jak w grach gdy mamy dużo fps a nie mamy synchronizacji pionowej(z tym że te paski są na różnych wysokościach, ale w okolicach środka).
Jest to niestety bardzo uciążliwe dla mnie, gdyż szczególnie to wydanie ubuntu przypadło mi do gustu.
Informacje o kompie
System Lśniący Lamparcik x64
Procesor C2D E8400 @3.75Ghz
Grafika Radeon 4870(zainstalowałem do niego zamknięte sterowniki)
Ram 4Gb
Dzwiękówka Asus xonar D1
Alsa 1.0.23
Wcześniej miałem(na wcześniejszych wersjach systemu gdzie też występował ten problem)
System x64
Procesor E4500 3Ghz
Grafika Geforce 8800GT ze sterownikami
Ram 2 GB
Dzwiękówka Creative Audigy 2
Czyli można powiedziec że prócz dysku i (choć mam jeszcze jeden dodatkowy) i płyty głównej wszystko zostało wymienione, więc już nie wiem gdzie tkwi problem;/
Instalowałem tak:
Wszystko z skryptu na pulpicie który dołączony jest do tej dystrybucji, później medibuntu i codeci pod x 64(w64codecks dokładnie) oraz te wszystkie gstreamer'y itd(niektóre system sam chciał zainstalować).
Mam nadzieje że te informacje pomogą Wam w zdiagnozowaniu problemu, choć może to już urok systemów x64?
Może odinstalować to wszystko i zainstalować na nowo same jakieś specjalne codec'i?
Jeśli tak to co odinstalować i co zainstalować?
Pozdrawiam.
Ps. Dodam że sprawdzałem na różnych odtwarzaczach, na jednych minimalnie lepiej, na innych gorzej, sprawdzałem też usuwanie przeplotu itd ale niezbyt to pomaga, to samo z wyjściem dzwięku z alsa na pulseaudio itd.
Filmy sie zacinaja/obraz się sypie(rmvb i avi) x64 [SOLVED]
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Filmy sie zacinaja/obraz się sypie(rmvb i avi) x64
włącz film który sprawia problem i po dłuzszej chwili wpisz w terminal
a jak nic nie pokaże to
albo uruchom mplayer w konsoli i przenies myszką film do konsoli i zobacz czy problem występuje,
jeszcze przychodzi mi do głowy ,na płycie głownej masz zrobiny upgrade biosu?
Kod: Zaznacz cały
cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
dmesg
jeszcze przychodzi mi do głowy ,na płycie głownej masz zrobiny upgrade biosu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Filmy sie zacinaja/obraz się sypie(rmvb i avi) x64
Zaraz to zrobie, tak mam. Płyta to GA-P31-DS3L i najnowszy bios F9, F10 to beta więc nie isntaluje, wcześniej na F8 to samo było.
@Edit
1 Komenda
Użycie 2 komendy wyświetla tyle wpisów że terminala nie idzie już przewinąc na początek, oraz wkleić tutaj(~3000 znaków a post pozwala na 2000)
Może to dziwne ale usunąłem w64codecs i libdvdcss2 a filmy działają oO.
Co prawda smplayer nie działa, ale vlc oraz totem odtwarzają filmy o wiele lepiej, teraz już nie mam takich kwadratów w rmvb, tylko coś takeigo jak miałem w avi, czyli "brak synchronizacji pionowej" której za cholerre nie idzie ustawić. Co do avi, też działają lepiej choć czasami są te paski.
@EDIT:
Pomogła instalacja sterowników otwartych do Radeona.
@Edit
1 Komenda
jolo@jolo-desktop:~$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
Może to dziwne ale usunąłem w64codecs i libdvdcss2 a filmy działają oO.
Co prawda smplayer nie działa, ale vlc oraz totem odtwarzają filmy o wiele lepiej, teraz już nie mam takich kwadratów w rmvb, tylko coś takeigo jak miałem w avi, czyli "brak synchronizacji pionowej" której za cholerre nie idzie ustawić. Co do avi, też działają lepiej choć czasami są te paski.
@EDIT:
Pomogła instalacja sterowników otwartych do Radeona.