Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.

Czy jesteś za podjęciem działań upowszechniających używanie Linuxa?

Tak, ale tylko dla Ubuntu
147
69%
41
19%
24
11%

Liczba głosów: 212
meds2006
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Post autor: meds2006 »

Więcej zrobisz dla Linuksa pokazując trzem czy pięciu znajomym, że on jest i działa niż "walcząc o prawdę".
zgadzam się
to najlepsza metoda
ja sam przekonałem już 3 rodziny do Ubuntu
w tym jedna po 40 :)
LMajerski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: LMajerski »

Nie róbcie z 40-latków ,,ciemnej masy,, ,ja jak zaczynałem z Ubuntu też byłem już po 40.
Czy to Windows, czy Linux dla chcącego nie ma nic trudnego.
Najlepszym sposobem propagowania jest pokazanie, że można używać alternatywy za darmo z takim samym powodzeniem( nie mam na myśli gier), a wydatek za nowy system MS przeznaczyć na inny cel.
Zgadzam się z twierdzeniem że naukę o systemach , nie tylko MS, powinno się zaczynać już w szkole podstawowej lub gimnazjum, a dzieci same wprowadzą linuksa pod strzechy, jeśli będzie tylko odpowiedni program nauczania i zachęty.
Gry, ach te gry, ale jest już ich co raz więcej i na systemy linuksowe, to jest chyba największa siła napędowa. Pokazać dzieciom gry, że w linuksie też można, a rodzica będzie można łatwiej przekonać o innej alternatywie dla MS.
ACER 5741G,Intel Core i5-430M, NV GT 320M, DDR3-6GB,
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

Arczi11 pisze:Tragedia. Nie dopisałem do tamtej wypowiedzi słówka Windowsowe.
Miałem na myśli , że w miarę nowe gry dedykowane na Windowsa np. NFS Undercover nie pójdą pod Wine.

Byłem przekonany, że napisałem wszystko co miałem na myśli.
SPROSTOWANIE

CHODZIŁO MI O NOWE GRY DEDYKOWANE NA WINDOWSA, KTÓRE MOGĄ MIEĆ PROBLEM Z DZIAŁANIEM POD WINE.
Arczi11 Przeprasza za nieporozumienie i zniesławienie linuxa.
Do gier dla Windows służy Windows, jeśli ktoś tego nie wie i stara się korzystać z wine to sam sobie jest winien. Nie uzyskasz wielu zadowolonych użytkowników Linuksa sugerując im na dzień doby korzystanie z wine (które nie jest stabilnym rozwiązanie). Ponieważ nadal muszą się użerać z czarną magią konfiguracji wine która mimo wszystko wymaga pewnego stopnia znajomości systemu Windows.

A teraz poważnie jak myślisz ile firm produkujących oprogramowanie na Linuksa podpisało by się pod kampanią która defakto wspiera oprogramowanie dla systemu Windows? Tak to wygląda w przypadku wine.

Chcesz promować Linuksa i walczyć z nagonką która jest organizowana przez użytkowników innych systemów, w sytuacji kiedy większe zagrożenie dla siebie tworzą sami użytkownicy Linuksa. Problemem jest wybór dla nich natywnego oprogramowania, taka sytuacja w przypadku Windows była by nie do pomyślenia ani do akceptowania. Przejrzyj różne fora i zobaczysz, że większość problemów z grami dotyczy wine. Prawie nikt nie wspomina o grach natywnych, a nawet jak już wspomni to jest dyskryminowany. Więc o czym my tutaj mówimy?

Możesz zarzucić mi stronniczość/lobbowanie itp.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: john_clock »

Jestem przeciwny tworzeniu jakichś bojówek. Ludzi się nie przekona, ludzie muszą przekonać się sami. Ja nikogo nie namawiam, bo taka nachalność przynosi odwrotny skutek.
Jeśli ktoś wierzy w kłamliwe artykuły, to jego strata, a nam to żadnej szkody nie przynosi. Czy czujesz się gorszy dlatego, że ktoś obsmarował system, którego używasz? Zresztą już kiedyś wspominałem o takim spojrzeniu na sprawę, że im mniej ludzi korzysta z Linuksa, tym bardziej my jesteśmy "pro".
Aha i jeszcze jedno: tylko winny się tłumaczy. Tworząc organizację walczącą z "mitami", tylko zwrócisz na nie uwagę, a ludzie i tak będą wierzyć tym, których znają od lat.
Nieco inaczej wygląda sprawa w prywatnych kontaktach, kiedy komuś padł stary system i można wtedy uderzyć z propozycją lub po prostu zainstalować Linuksa. Ja tylko pokazuję ludziom na własnym przykładzie, że Linuksa da się używać, a jak ktoś wykaże zainteresowanie, to z przyjemnością zdementuję fałszywe informacje.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Witch Lady »

LMajerski pisze:Nie róbcie z 40-latków ,,ciemnej masy,, ,ja jak zaczynałem z Ubuntu też byłem już po 40.
Czy to Windows, czy Linux dla chcącego nie ma nic trudnego.
Najlepszym sposobem propagowania jest pokazanie, że można używać alternatywy za darmo z takim samym powodzeniem( nie mam na myśli gier), a wydatek za nowy system MS przeznaczyć na inny cel.
Zgadzam się z twierdzeniem że naukę o systemach , nie tylko MS, powinno się zaczynać już w szkole podstawowej lub gimnazjum, a dzieci same wprowadzą linuksa pod strzechy, jeśli będzie tylko odpowiedni program nauczania i zachęty.
Gry, ach te gry, ale jest już ich co raz więcej i na systemy linuksowe, to jest chyba największa siła napędowa. Pokazać dzieciom gry, że w linuksie też można, a rodzica będzie można łatwiej przekonać o innej alternatywie dla MS.
Nie robię. Tylko stwierdzam, że takie osoby raczej same sobie niczego nie wyszukają w sieci i nie zainstalują. Są użytkownikami w dosłownym znaczeniu tego słowa, bo używają to, co ktoś im zrobi. Oczywiście, zawsze zdarzają się wyjątki, ale... wyjątek potwierdza regułę.
Awatar użytkownika
jusbie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: jusbie »

Witch Lady pisze:Nie robię. Tylko stwierdzam, że takie osoby raczej same sobie niczego nie wyszukają w sieci i nie zainstalują. Są użytkownikami w dosłownym znaczeniu tego słowa, bo używają to, co ktoś im zrobi. Oczywiście, zawsze zdarzają się wyjątki, ale... wyjątek potwierdza regułę.
Tych wyjątków jest więcej niż myślisz:grin: ja sam wyszukuję w sieci potrzebne informacje, samego Ubuntu używam od wersji 7.10 nie wspomnę o innych dystrybucjach do których podchodziłem. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał poproszono mnie o zainstalowanie systemu pokazałem Ubuntu i się spodobał. Prosta i funkcjonalna obsługa, multimedia i pakiet biurowy o to chodziło. Komp był dla trzydziestolatki:razz:
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Witch Lady pisze:Nie robię. Tylko stwierdzam, że takie osoby raczej same sobie niczego nie wyszukają w sieci i nie zainstalują. Są użytkownikami w dosłownym znaczeniu tego słowa, bo używają to, co ktoś im zrobi. Oczywiście, zawsze zdarzają się wyjątki, ale... wyjątek potwierdza regułę.
Czy ja wiem... mam zupełnie inne doświadczenia. O wiele łatwiej do Linuksa skłonić ludzi, którzy wykorzystują komputer do podstawowych celów, jak internet, obejrzenie filmu, napisanie czegoś w pakiecie biurowym, posłuchanie muzyki. Obsługa jest łatwiejsza i szybsza, wg mnie bardziej intuicyjna a nie bawiąc się w roota raczej nic nie zepsują (o co też sporo osób się boi).
Odwrotnie jest z młodymi, którzy "potrzebują" x aplikacji windowsowych, do których są przyzwyczajeni, potrzebują x gier (sama jesteś tego przykładem) i zrezygnowanie z tego / zmiana na coś innego / męczenie się z uruchomieniem pod Wine efektywnie zniechęca.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jusbie, tak Ubuntu jest latwiejsze dla uzytkownika (do uzywania) - out of the box. Trzeba sie przyzwyczaic do innych rozwiazan. Dobrze, ze jest wiecej wyjatkow. Ale sa tez osoby 2x letnie ktore nie wiedza nawet czym jest windows.

Heos, uzywam 2 systemow. Ty zreszta tez. Sporo osob uzywa i linuxa i windows bo 1 system z roznych wzgledow im nie wystarcza. Z niczego nie rezygnuje.

A w ogole to ktos jeszcze pamieta, ze to co pisalam bylo o pu windowsa i instalowaniu antywira etc.? Zreszta caly czas twierdze ze jak uzytkownik niesamodzielny to mu nie zrobi roznicy czy to win czy lin.

Podczas dyskusji ze znajomym (uzytkownik 3 systemow) doszlismy do wniosku, ze moze bardziej wlasciwe byloby pokazanie roznic, mozliwosci zrobienia czegos inaczej, lepiej. Np. Linuks sam sciaga potrzebne kodeki (na win wyszukujesz i instalujesz) etc.
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: Arczi11 »

Wydawało mi się, że niektóre gry pod WINE chodzą np. ETS. Jednak nie ma żadnej gwarancji, że gra będzie działać tak samo jak na Windowsie. WINE jest próbą stworzenia czegoś pośredniego pomiędzy systemami windowsowymi a Linuxem. Miał być takim pomostem pomiędzy przyzwyczajeniami wziętymi z Windowsa a nową teraźniejszością. Byłoby dobrze gdyby wiele tytułów gier pojawiało się na Linuxa tak samo jak na Windowsa. Ale niestety jest to daleka przyszłość. Nie ma sensu wypuszczać coś co będzie mieć małą sprzedaż, dlatego firmy nie interesują się takimi działaniami. Zostają odpowiedniki znanych tytułów lub też tworzenie gier przez społeczność.

Nikt nie karze się rozstawać z Windowsem.
Zawsze można mieć dwa systemy zainstalowane , tak jak ja mam. Na Windowsa mam przeznaczone 100GB a na Ubuntu resztę miejsca.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

@Arczi11
Firmy nie wydają gier na Linuksa bo nie wiedzą, że użytkownicy Linuksa są nimi zainteresowani.
Polecam lekturę tego tematu w którym to zagadnienie zostało poruszane na wszystkie możliwe sposoby. Wine wybierają w znacznej mierze osoby korzystające z pirackiego oprogramowania.

Z systemami operacyjnymi jest trochę jak z motocyklami i samochodami, niby służą do tego samego ale się różnią. Z pewnością jest spora grupa osób która nie potrafi jeździć motocyklami lub samochodami. Według Ciebie jeśli ktoś całe życie używał tylko motocykla nie powinien zapoznawać się z obsługą samochodu, skoro posiada umiejętność sterowania motocyklem.

Jeśli chcesz promować Linuksa to takim jaki jest naprawdę, bez mydlenia oczu, że nie ma różnicy bo może uda się uruchomić programy dla Windows.

Skoro masz dwa systemy to dlaczego wspominasz o wine? Chyba łatwiej i przyjemniej jest uruchamiać programy w systemie dla którego zostały stworzone?
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Wupra, mysle ze go nie zrozumiales.
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

@wupra
I jak zwykle mi się dostało. WINE pisałem, bo trudno nie zauważyć tej funkcji w systemie. Nie miałem zamiaru propagować WINE. Po co miałbym to robić?
Nigdzie nie pisałem, że uważam WINE za atut ani że jest nieprzydatny.
Wspomniałem o WINE bez żadnej głębszej przyczyny.
Wiem, że Linux to nie Windows, ale jednak służy do podobnych czynności. Z moich wypowiedzi co innego wynikało? Moje wypowiedzi zostają źle zinterpretowane. Jak ktoś uwierzy w propagandę to i tak odinstaluje Linuxa po kilku dniach. Więc efekt byłby krótkotrwały. Nie ma sensu upiększać systemu.
Pisałem, że z grami dedykowanymi na Windowsa może być problem. To było zwyczajne stwierdzenie i nie miało sensu głębszego. Po co snuć spisek przeciwko mnie?
Co do ostatniego Twojego pytania to z grami pod Windowsa mam nie najlepsze doświadczenie. Często gra nie działała jak trzeba nawet po zmienieniu systemu z Visty na 7.

EDIT:

Czasami mogę niechcący napisać błędnie, ale po to jest Forum, żebyście mogli zweryfikować moje myśli.

@Witch Lady
Dzięki za wsparcie. Dobrze wyczuwasz, że coś tu jest nie tak.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Witch Lady pisze:Wupra, mysle ze go nie zrozumiales.
Może masz rację. Raczej odniosłem się do poprzednich wypowiedzi niż do konkretnego posta.

Wracając do meritum zagadnienia. Najbardziej skuteczna forma propagowania systemu odbywa się poprzez samych użytkowników, wystarczy tylko wspomnieć znajomym, że istnieje coś takiego jak Linux. Najważniejsze jest budowanie świadomości i danie możliwości wyboru innym, im więcej będzie się mówić o Linuksie tym więcej osób prędzej czy później się do niego przekona.

Co myślicie o zorganizowaniu akcji rozdawania ulotek które będą zawierać podstawowe informacje o Linuksie, bez wskazywania na konkretną dystrybucje.
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ulotki to dobry pomysł :-). Sam miałem o tym napisać :wink:.

A tak do świadomości
Wikipedia pisze: Organizacja (gr. - uporządkowanie) to celowa grupa społeczna, która funkcjonuje według pewnych reguł i zasad, współpracująca ze sobą - by osiągnąć określony cel. Istotą organizacji jest świadomość zasad, reguł, misji, celów oraz synergia (dopasowanie, wspomaganie działań innych).
Jak wpłynąć na ludzi, aby zauważyli, że istnieje coś takiego jak linux?

Wybrani członkowie mogli by nosić koszulki z "pingwinem". //propozycja oczywiście dla osób młodych :wink:

A może zorganizować stoiska z Linuxem?

Np. Na jakiś przyjęciach, imprezach.

Szkoły też są dobrym miejscem.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

@Arczi11
Bardzo przepraszam za swoją arogancję oraz za to, że poczułeś się urażony. Początkowo z twoich wypowiedzi można było wyciągnąć wniosek, że celowo użyłeś wine jako argumentu. Na szczęście okazało to się tylko niefortunnym nieporozumieniem.

Wybacz moje bardzo nieprzychylne nastawienie do promowania wine jako jedynego rozwiązania, ponieważ tak naprawdę jest to generatorem problemów.
Tutaj masz przykład kogoś kto dał się nabrać na wine. W promowaniu Linuksa powinniśmy robić wszystko co w naszej mocy aby nie dopuścić do podobnych sytuacji.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ulotki tak. Ale w to nie wierze, zeby ulotki cos daly. Zazwyczaj ludzie to wyrzucaja.

Mysle, ze lepszym rozwiazaniem byloby zrobienie strony - wizytowki Linuksa. Tylko informacje, zadnych poradnikow, itd. Rzetelna informacja o Linuksie, gdzie jest wykorzystywany, gry,etc. Linki po wiecej informacji do innych stron (np. Ubuntu.pl, jakilinux).
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

@Wupra
Najważniejsze, że się wyjaśniło. Rzeczywiście ten przykład jest drastyczny. Zgadzam się, że powinniśmy mówić prawdę o Linuxie, bo tylko działaniami opartymi na prawdzie jesteśmy w stanie zdziałać wiele.

EDIT:

Musielibyśmy zaprosić do współpracy sponsorów, bo bez dodatkowego grosza efekt byłby znikomy.
Awatar użytkownika
protti777
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: protti777 »

Myślę że każdy z nas jest reklamą Linuksa używamy go ,rozdajemy,pomagamy instalować i skonfigurować ,są strony internetowe z pełną informacją o systemie kwestia tylko chęci posiadania systemu .Jeżeli ktoś czegoś nie będzie chciał to mu się tego nie wciśnie.Oczywiście w czasopismach przychylnych "MS " Linux zawsze wypadnie gorzej ale w te informacje uwierzy tylko ktoś kto ma wąskie horyzonty i nigdy nie widział tego co Linuks potrafi.
And justice for all....
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Za Linuksem nie stoi żadna firma, więc cała działalność promocyjna spada na społeczność. Możliwe, że wraz z rozwojem akcji promocyjnej mogą dołączyć różne firmy które zapewnią dodatkowe wsparcie.

Celem przewodnim takiej akcji jest uświadomienie istnienia Linuksa, bez bezpośredniego nakłaniania do jego użytkowania.

Wystarczy zorganizować akcje pod patronatem Polskiej Grupy Użytkowników Linuksa, portali poświęconych Linuksowi itp. Generalnie trzeba nagłośnić cały projekt w celu uzyskania jak największej liczby wolontariuszy którzy podejmą się drukowania i rozdawania ulotek na terenie Polski.

Wszystkie ulotki powinny być jednolite tzn. zawierać taką samą treść. Najlepiej jakby zawierały jeden adres internetowy pod którym znalazło by się trochę szersze omówienie najważniejszych zagadnień.

Wiem, że wygląda to bardzo utopijnie jednak nic innego nie możemy zrobić.
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Może administracja się wypowie na ten temat? Oczywiście nic na siłę, ale zachęcam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”