Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.

Czy jesteś za podjęciem działań upowszechniających używanie Linuxa?

Tak, ale tylko dla Ubuntu
147
69%
41
19%
24
11%

Liczba głosów: 212
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Sprzeciw wobec szerzącej się nagonce na systemy linuxowe.

Post autor: wupra »

Witch Lady pisze: Mysle, ze lepszym rozwiazaniem byloby zrobienie strony - wizytowki Linuksa. Tylko informacje, zadnych poradnikow, itd. Rzetelna informacja o Linuksie, gdzie jest wykorzystywany, gry,etc. Linki po wiecej informacji do innych stron (np. Ubuntu.pl, jakilinux).
Właśnie w takiej ulotce mógłby znajdować się adres internetowy takiej strony.

Nic nam nie da samo tworzenie entej strony, musimy w jakiś sposób przyciągnąć chętnych do jej odwiedzenia. Bardzo dużo osób które korzysta z Linuksa nie odwiedza stron poświęconych temu systemowi, tak samo jest w przypadku użytkowników Windows i ich systemu.

Spójrz na Microsoft oraz ich reklamy IE 8 na bilbordach w większych miastach, muszą przekonywać usłanych klientów do własnego produktu (do aktualizacji), chociaż dostarczają go z Windowsem.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

wupra pisze:Wine wybierają w znacznej mierze osoby korzystające z pirackiego oprogramowania.
Widzę, że w najlepsze nadal stosujesz czarny PR i atakujesz pełnoprawny i zasłużony projekt WiOO.
Mogę zapytać na czym budujesz takie negatywnie wartościujące stwierdzenie ?
Jest on równie "prawdziwe" jak powiedzenie, że bandyci często jeżdżą BMW ...
Wybacz moje bardzo nieprzychylne nastawienie do promowania wine jako jedynego rozwiązania, ponieważ tak naprawdę jest to generatorem problemów.
Tutaj masz przykład kogoś kto dał się nabrać na wine.
I znowu ... WINE jest takim samym generatorem problemów jak mplayer, network manager albo audacity. Jest jedną z wielu aplikacji, która ma określone możliwości i wymaga konfiguracji.
Wytłumacz proszę, w jakim sensie ktoś "dał się nabrać na wine" ? Czy opiekunowie projektu WINE stwierdzili gdzieś, że "LEGO coś tam coś tam" pójdzie przez WINE ? Aplikacja LEGO ma status "śmieciowy" ... o czym to świadczy ?

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Arczi11 pisze: Musielibyśmy zaprosić do współpracy sponsorów, bo bez dodatkowego grosza efekt byłby znikomy.
Początkowo raczej nie masz co liczyć na sponsorów, ponieważ są to bardzo spore sumy na których wydanie raczej by sobie nikt nie pozwolił. Innym aspektem jest fakt, że im mniej firm zainwestuje tym mniejsze będą problemy z podziałem potencjalnych zysków później.

P. S. Mam nadzieje, że moje wypowiedzi nie są odbierane jako przejaw komunizmu.
Arczi11
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Arczi11 »

igotit4free pisze:Widzę, że w najlepsze nadal stosujesz czarny PR i atakujesz pełnoprawny i zasłużony projekt WiOO.

I znowu ... WINE jest takim samym generatorem problemów jak mplayer, network manager albo audacity. Jest jedną z wielu aplikacji, która ma określone możliwości i wymaga konfiguracji.
Wytłumacz proszę, w jakim sensie ktoś "dał się nabrać na wine" ? Czy opiekunowie projektu WINE stwierdzili gdzieś, że "LEGO coś tam coś tam" pójdzie przez WINE ? Aplikacja LEGO ma status "śmieciowy" ... o czym to świadczy ?

.
To chyba nie do mnie... @wupra to pisał a nie ja.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

P. S. Mam nadzieje, że moje wypowiedzi nie są odbierane jako przejaw komunizmu.
A nie sądzę. W końcu jesteś biznesmanem.

Mi w sumie nie zależy na popularności linuxa, parę osobom poleciłem z racji na walory użytkowe no i to, że nie jesteśmy związani na stałe z żadną wielką firmą (apple, MS), jak canonical zacznie świrować to sobie bezboleśnie przemigrujemy ;)

Z drugiej strony popularność systemu pozwoliłaby na większą ilość, łatwiej dostępnego oprogramowania/gier po lepszej cenie no i wupra może w końcu by zaczął zarabiać.

Fajnie byłoby np. odrobinę rozbudować to forum dodając dział o innych systemach (duża część userów ma w końcu doświadczenia z debianem, mandrivą itp.) oraz przyklejony temat "Co chcesz wiedzieć o Linux?".

Ale ulotki? Nie błagam, wyglądalibyśmy jak świadkowie jehowy ;)
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Witch Lady »

Nie, to do wupry.

Strone trzeba by wyseowac tez porzadnie, zeby ludzie w internecie ja znalezli.

W pazdzierniku w Warszawie odbeda sie targi elektroniki uzytkowej i gier video - on/off zamiast zlikwidowanych Poznan Game Arena. Mysle, ze to bylby dobry moment na zaprezentowanie Linuksa szerokiej publicznosci. Tyle, ze kilka grup, stron, firm etc. musialoby dzialac razem. Zastanowcie sie nad tym powaznie.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: Admc »

sir_herrbatka pisze:Mi w sum/ie nie zależy na popularności linuxa
A chciałbyś, żeby każdy sprzęt był obsługiwany bez problemu? Chciałbyś, aby wszelkie oprogramowanie miało wersję na Linuxa? Linux musi być popularny.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

A chciałbyś, żeby każdy sprzęt był obsługiwany bez problemu? Chciałbyś, aby wszelkie oprogramowanie miało wersję na Linuxa?
Chciałbym by mój sprzęt było obsługiwane i moje oprogramowanie miało wersje na linuxa. I tak się składa że u mnie działa wszystko bez problemu ;)

Oczywiście rozumiem twoją argumentację i wydaje mi się, że ma ona głęboki sens, nawet jeśli nie dla mnie to dla przyszłych userów.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Na chwilę obecną nie ma możliwości nakłonienia prywatnych firm aby promowały Linuksa. Powód jest dosyć prosty, nie będą miały z tego żądnych korzyści materialnych. Żadna dystrybucja nie wstawi wypaśnego loga na na swojej stronie głównej z reklamą ani nie doda komercyjnego, płatnego oprogramowania.
Firma, która wspiera jakąś akcję w tych czasach musi mieć wymierny zysk z tego.

Jeżeli chodzi a wspólną akcję portali społecznościowych to także nie widzę wielkiej szansy, gdyż w większości wszyscy mówią, że trzeba "coś" zrobić ale to tylko słomiany zapał.

Do @Witch Lady
Ostatnio już w ogóle nie używam Windowsa, a jeżeli na studiach nie będzie wymagane oprogramowanie działające tylko pod Windowsem to jest całkowicie usuwany ;)
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
protti777
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: protti777 »

Linuks musi być popularny ? -a co w przypadku dystrybucji płatnych które są kulą u nogi w miejscu gdzie piszemy o zaletach systemu darmowego i jego rozpowszechnianiu .Dobrym pomysłem była by współpraca chociaż jednorazowa fundacji J.Owsiaka z Canonical przy okazji Wielkiej Orkiestry gdzie ludzie otrzymaliby płytę Ubuntu z sercem.W ten sposób Linuks dotarł by do ogromnej masy ludzi.Taka współpraca przyniosła by jeszcze jedną korzyść fundacja Owsiaka zasłynęła by jako organizacja walcząca z piractwem systemowym (MS).
And justice for all....
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

igotit4free pisze:Widzę, że w najlepsze nadal stosujesz czarny PR i atakujesz pełnoprawny i zasłużony projekt WiOO.
Zaprzeczysz, że użytkownicy wine stosują cracki, instalują DirectX, podstawiają biblioteki które są częścią Windows? Łamią przy tym podstawowe zapisy licencyjne.
igotit4free pisze: I znowu ... WINE jest takim samym generatorem problemów jak mplayer, network manager albo audacity. Jest jedną z wielu aplikacji, która ma określone możliwości i wymaga konfiguracji.
Czym innym jest wine jako program, a jeszcze innym wykorzystanie wine do uruchamiania każdego spotkanego exeka.
igotit4free pisze: Wytłumacz proszę, w jakim sensie ktoś "dał się nabrać na wine" ? Czy opiekunowie projektu WINE stwierdzili gdzieś, że "LEGO coś tam coś tam" pójdzie przez WINE ? Aplikacja LEGO ma status "śmieciowy" ... o czym to świadczy ?
Ktoś musiał wspomnieć o istnieniu wine, jak równie o tym, że za jego pomocą można uruchamiać gry dla Windows. Nie wiem czy stosował zastrzeżenia, że większość tytułów może nie działać. Sami twórcy wine nie polecają korzystania z wine w zastosowaniach produkcyjnych. Sporym nadużyciem będzie podciągnięcie do tego grania w gry, ale cóż załóżmy, że dla gracza produkcyjnym działaniem jest właśnie granie w gry.

Status śmieciowy świadczy o tym, iż nie można kupować dowolnej gry dla Windows i później oczekiwać od niej, że będzie działać pod wine. To nie jest Windows gdzie gra dla Windows musi działać bo dla niego została stworzona.
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

a nie lepiej metodą "małych kroczków"? FireFox, Thunderbird, OpenOffice, Kadu i powoli przeciętny "niegracz" dochodzi do wniosku, że ma wszystko legalne, darmowe to może system też ;-)
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

wupra pisze:Zaprzeczysz, że użytkownicy wine stosują cracki, instalują DirectX, podstawiają biblioteki które są częścią Windows? Łamią przy tym podstawowe zapisy licencyjne.
Narzędzie nie jest winne temu, jak zostanie użyte.
Jeśli tak oceniasz WINE, jego twórców i użytkowników to do grona piratów zaliczysz też Canonical ?
Przecież dołączają do Ubuntu Bit Torrenta czy tam Deluge ... to są programy, które można wykorzystać niezgodnie z prawem.
Czym innym jest wine jako program, a jeszcze innym wykorzystanie wine do uruchamiania każdego spotkanego exeka.

Ktoś musiał wspomnieć o istnieniu wine, jak równie o tym, że za jego pomocą można uruchamiać gry dla Windows. Nie wiem czy stosował zastrzeżenia, że większość tytułów może nie działać. Sami twórcy wine nie polecają korzystania z wine w zastosowaniach produkcyjnych. Sporym nadużyciem będzie podciągnięcie do tego grania w gry, ale cóż załóżmy, że dla gracza produkcyjnym działaniem jest właśnie granie w gry.
Obciążasz WINE winą:wink: za lenistwo i nieuctwo użytkownika ... gość najpierw powinien sprawdzić status aplikacji na WineHQ a dopiero potem ją kupować i próbować uruchamiać.
Nie zrobił tego, a ty twierdzisz że "został nabrany na WINE" ... to znaczy, że jeśli ja pobiegnę do sklepu i na oślep kupię np. kamerkę internetową a potem się okaże, że ona nie jest obsługiwana pod Ubuntu, to zostałem "nabrany na Ubuntu" ?
Status śmieciowy świadczy o tym, iż nie można kupować dowolnej gry dla Windows i później oczekiwać od niej, że będzie działać pod wine. To nie jest Windows gdzie gra dla Windows musi działać bo dla niego została stworzona.
Nie. Status śmieciowy dla konkretnej aplikacji znaczy, że nie jest ona przez WINE obsługiwana.
Używanie Linuksa obliguje do większego wysiłku intelektualnego ... jak gość nie sprawdził statusu LEGO to jest sobie sam winien, nikt go nie nabrał.

BTW co masz mu do zaproponowania ? Jest jakieś LEGO "for Lin" ?
Przestań atakować pełnoprawny linuksowy projekt, bo źle to wygląda.Obrazek

.
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Tomahawk »

igotit4free pisze:Obciążasz WINE winą:wink: za lenistwo i nieuctwo użytkownika ... gość najpierw powinien sprawdzić status aplikacji na WineHQ a dopiero potem ją kupować i próbować uruchamiać.
Tylko, że nawet jeżeli aplikacja/gra ma status platynowy wcale nie oznacza, ze uda się ją uruchomić. Taki status oznacza tylko tyle, że komuś tam przy danej wersji wine w takim, a takim środowisku(dodatkowe biblioteki itd.) dana gra działała. Również wymaganie sprzętowe wzrastają drastycznie(w przypadku gier z OpenGL troszeczkę). Tak naprawdę jedyną dobrą oceną w WineDB jest ta mówiąca, że gry nie da się uruchomić. Bo to ona sprawdza się procentowo u największej liczby użytkowników wine-a.

Z moich doświadczeń wynika, że żadnej gry windowsowej którą posiadam(i próbowałem z wine) nie udało się uruchomić w 100%.

I wcale nie były to najnowsze hity sezonu.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

A to współczuję, bo ja grałem w Diablo 2, Dungeon Keepera 2, Half-Life 2, Quake 2, FEAR ... że wymienię tylko GRY, gierek nie wymieniam bo mi się nie chce.:whis:

Co do meritum ... może platyna nie jest gwarancją niczego, ale "garbage" jest gwarancją 100 % niepowodzenia.

.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

igotit4free pisze:Obciążasz WINE winą:wink: za lenistwo i nieuctwo użytkownika ...
Czy w firmach takich jak np Google czy EA games pracują "lenie i nieuki"?
Ponieważ te firmy nie wykorzystują już Wine z uwagi na liczne problemy jakie stwarza ten program. To nie jest program przeznaczony do codziennego użytku i doskonale to widać na przykładzie działu gry tego forum. Więc nie oczekuj ,że przeciętny użytkownik będzie zadowolony z Wine.
igotit4free pisze: gość najpierw powinien sprawdzić status aplikacji na WineHQ a dopiero potem ją kupować i próbować uruchamiać.
Status aplikacji?
Kilka lat temu kupiłem kilka gier ,które powinny być prawidłowo obsługiwane przez WINE/Cedega. Jak się okazało wspomniane gry powinny chodzić prawidłowo ,a niestety natrafiłem na liczne problemy. Wiec kwestia statusu aplikacji nie zawsze jest zgodna z prawdą.
igotit4free pisze:Nie zrobił tego, a ty twierdzisz że "został nabrany na WINE" ... to znaczy, że jeśli ja pobiegnę do sklepu i na oślep kupię np. kamerkę internetową a potem się okaże, że ona nie jest obsługiwana pod Ubuntu, to zostałem "nabrany na Ubuntu" ?
Obsługa sprzętu to zupełnie inny temat. Najistotniejsze jest by obsługa programów nie sprawiała użytkownikom kłopotów. Niestety w przypadku Wine jest to niemożliwe.
igotit4free pisze:Używanie Linuksa obliguje do większego wysiłku intelektualnego ...
Tylko w sytuacji ,gdy korzystasz z Wine pod Linuksem
igotit4free pisze: jak gość nie sprawdził statusu LEGO to jest sobie sam winien, nikt go nie nabrał. BTW co masz mu do zaproponowania ? Jest jakieś LEGO "for Lin" ?
Raczej nie dostrzegam, zbyt wielu zainteresowanych tą grą
igotit4free pisze:Przestań atakować pełnoprawny linuksowy projekt, bo źle to wygląda.
Co to znaczy linuksowy projekt? Źle wygląda zalecanie programu ,który prawdopodobnie nie zostanie ukończony. Zwłaszcza gdy dotyczy to początkujących użytkowników Linuksa.

EDIT:
igotit4free pisze:A to współczuję, bo ja grałem w Diablo 2, Dungeon Keepera 2, Half-Life 2, Quake 2, FEAR ... że wymienię tylko GRY, gierek nie wymieniam bo mi się nie chce.:whis:.
Quake 2 pod Wine? W jakim celu uruchamiałeś ta grę pod Wine? Pamiętam gdy kupiłem Mohaa dla Windows i sprawdzałem działanie tej gry pod Cedegą. Ta gra nawet się nie uruchomiła pod Cedegą , a status sugerował bezproblemowe działanie gry. Te opisy nie są w jakikolwiek sposób weryfikowane przez producentów. Dlatego Wine nie jest żadną alternatywą dla zwykłych użytkowników.
igotit4free pisze:Co do meritum ... może platyna nie jest gwarancją niczego, ale "garbage" jest gwarancją 100 % niepowodzenia.
Ludzie nie potrzebują sprawdzania statusu danej gry pod Wine oraz przejmowania się innymi zbędnymi, czasochłonnymi szczegółami technicznymi. Natywne gry dla Linuksa to dość prosta instalacja, aktualizacja oraz uruchomienie gry. To właśnie tego oczekują gracze od każdego systemu operacyjnego , a Wine im tego nigdy nie zapewni.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

@ mat:
Rozmawiamy o konkretnym przypadku użytkownika, który mając Linuksa kupił grę dla Windows, bez sprawdzenia czy tą grę można uruchomić. Co ma do tego Google albo EA ?

Nie rozumiem twojej zaciekłości, coś się tak przypiął do WINE ? Albo innymi słowy o co oskarżasz ten projekt ?
Proszę, powiedz mi w krótkich słowach co jest złego w tym, że mając aplikację dla jakiegoś systemu spróbuję uruchomić ją na innym ?
PS.
Rozumiem, że atakowanie WINE miałoby sens, gdyby ono bezboleśnie uruchamiało gry M$, bo to czyniłoby z niego produkt konkurencyjny dla wupry, obniżający jego sprzedaż.
Ale jak piszesz ty i on "wine nie działa i jest generatorem problemów" ... to chyba dobrze dla wupry i "gier dla Linuksa" ? Bo przecież zrażeni do WINE ludzie biegną na zakupy do sklepu, po gry linuksowe ?
PS.2.
Quake 2 pod Wine? W jakim celu uruchamiałeś ta grę pod Wine?
Jak to w jakim celu ? Żeby sobie pograć, czego tu nie rozumiesz ?

.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Witch Lady »

Ja mysle, ze jak gra nie dziala pod wine to predzej pobiegna do sklepu po windowsa :P

Doszlismy do jakis wnioskow?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: Admc »

Ja myślę, że jak gra nie działa pod wine to prędzej ściągną pirackiego Windowsa z internetu.

Dodam tylko, że 99% moich znajomych ma pirackiego Windowsa i dobrze im z tym. Nie czują się złodziejami.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Witch Lady pisze:Ja mysle, ze jak gra nie dziala pod wine to predzej pobiegna do sklepu po windowsa :P
Może tak być i ja w tym nic złego nie widzę ... można mieć wiele systemów i wykorzystywać każdy do takich zastosowań w których jest on najlepszy. Oczywiście nie wyklucza to kupowania gier natywnych, jeśli akurat są tego warte.

Doszlismy do jakis wnioskow?
W sensie rzekomej nagonki na linuksy, w sensie "zrób też coś i ty dla pingwina" czy w sensie WINE jako przyczyny wszelkiego zła ?
.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”