Kasowanie danych w serwisach
- tazdzioch
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kasowanie danych w serwisach
Witam!
Ostatnio zepsul mi sie laptop i oddalem na gwarancji do serwisu.
Czy moje dane na dyskach zostana skasowane ? Laptop HP kupiony w Vobisie.
Pamietam jakies takie plotki, ze kasuja nielegalne oprogramowanie...jestem ciekawy czy usuna moje Ubuntu.
Ostatnio zepsul mi sie laptop i oddalem na gwarancji do serwisu.
Czy moje dane na dyskach zostana skasowane ? Laptop HP kupiony w Vobisie.
Pamietam jakies takie plotki, ze kasuja nielegalne oprogramowanie...jestem ciekawy czy usuna moje Ubuntu.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Odp: Kasowanie danych w serwisach
jakby nawet to była prawda to Ubuntu nie podpada pod ten zarzutkasują nielegalne oprogramowanie

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Najczęściej serwisanci robią szybki format po prostu, czyli znikają wszystkie partycje, ale dane z nich nie. Ja miałem tak dwukrotnie, za każdym razem odzyskiwałem swoje dane, a na partycji windowsowej odnalazłem nawet programik serwisowy, którym sprawdzali mojego laptopa..

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Nie będę Cię martiwł, ale znajomy z PCFu, który dostarcza sprzęt VOBISowi, szczerze pisząc nie ukrywał, iż takie praktyki są często stosowaneze kasuja nielegalne oprogramowanie

The problem with troubleshooting is that trouble shoots back!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Zależy od laptopa.pioruns pisze:Najczęściej serwisanci robią szybki format po prostu, czyli znikają wszystkie partycje, ale dane z nich nie. Ja miałem tak dwukrotnie, za każdym razem odzyskiwałem swoje dane, a na partycji windowsowej odnalazłem nawet programik serwisowy, którym sprawdzali mojego laptopa..
Np mój acer ma partycję serwisową z obrazem fabrycznego systemu. Podczas przywracania wycina wszystko co znajduje się na dysku i przywraca komputer do stanu "pierwszego uruchomienia".
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Jak ja oddawałem laptopa do serwisu (w sklepie, gdzie kupiłem, a oni wysyłali go do serwisanta), to kazałem zaznaczyć w opisie problemu, by nie ingerowali w dane na dysku. Na dysku miałem tylko Ubuntu, podałem im hasło i login (tymczasowo zmienione).
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zależy co jest zepsute. Nie ma sensu zmieniania danych na dysku w wypadku zepsutego podświetlania 

Kokos - po prostu, nie zdrabniaj 

- tazdzioch
- Sędziwy Jeż
Wlasnie ekran sie zepsul.Kokosek pisze:Zależy co jest zepsute. Nie ma sensu zmieniania danych na dysku w wypadku zepsutego podświetlania
Na szczesci wyjscie hdmi podlaczylem laptopa do telewizora i zgralem najwazniejsze rzeczy, wiec boje sie tylko o tony "glupich" danych

Zaluje, ze tego nie zrobilem...Jak ja oddawałem laptopa do serwisu (w sklepie, gdzie kupiłem, a oni wysyłali go do serwisanta), to kazałem zaznaczyć w opisie problemu, by nie ingerowali w dane na dysku. Na dysku miałem tylko Ubuntu, podałem im hasło i login (tymczasowo zmienione).