Eclipse nie widzi javy własnościowej ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
artlin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Eclipse nie widzi javy własnościowej ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Post autor: artlin »

Witam.

Problem jest tego rodzaju:

Ściągnąłem ze strony oracla jave w wersji jre-6u20-linux-i586.bin rozpakowałem odpaliłem jako root i to co rozpakowane przeniosłem do /usr/java/jre1.6.0_20.

Następnie dodałem odpowiednie linki do firefoxa żeby ją zobaczył i wychodzi na to że firefox widzi tą jave. Później jednak chciałem zainstalować elclipse z takiego oto pliku eclipse-java-galileo-SR2-linux-gtk.tar.gz (jest to eclipse przygotowany typowo pod jave dla linuxa 32-bit) który pobrałem z eclipse.org.

Po rozpakowaniu eclipse i uruchomieniu go, eclipse rzuca komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

A Java Runtime Environment (JRE) or Java Development Kit (JDK)
must be available in order to run Eclipse. No Java virtual machine
was found after searching the following locations:
/home/artlin/Instalki/eclipse/jre/bin/java
java in your current PATH
Ktoś wie jak uświadomić to eclipse gdzie jest ta java ?

Pozdrawiam artlin
Awatar użytkownika
pyx-84
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Odp: Eclipse nie widzi javy własnościowej ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Post autor: pyx-84 »

Nie wiem jak chcesz programować w Javie nie mając SDK ?

sudo apt-get install sun-java6-jdk
Software Should Be Free As In Freedom !
axure
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: axure »

Pyx-84, to proste: on wcale nie chce programować w Javie, tylko po prostu Eclipse wymaga wirtualnej maszyny Javy żeby w ogóle działać.

Ja w Ubuntu Software Center ściągnąłem coś, co się nazywa OpenJDK i Eclipse się uruchamia. Ale może powinienem był ściągnąć pakiet od Suna, żeby to śmigało szybciej.

Nawiasem mówiąc nie do końca wiem jak zainstalować Eclipse'a. W Software Center jest tylko uniwersalny pakiet oraz może ze dwa specjalizowane. Ja potrzebuję wersji pod PHP, więc musiałem to sobie ściągnąć ze strony Eclipse'a. Tylko, że wypakowałem po prostu ściągnięty tar.gz i mam teraz działającego Eclipse'a zalegającego w folderze Downloads. ;) A chciałbym, żeby mi się to ładnie zainstalowało i pojawiło w menu Applications. Jak to ugryźć? (Tak trochę pogooglałem, ale rozwiązania są różne dla starych wersji Ubuntu, a nie chcę sobie czegoś napsuć, bo potem nie będę wiedział jak naprawić. I tak, jestem zupełnie nowy w Ubuntu - i Linuxie w ogóle. :-P)
Awatar użytkownika
pyx-84
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: pyx-84 »

axure pisze:Pyx-84, to proste: on wcale nie chce programować w Javie, tylko po prostu Eclipse wymaga wirtualnej maszyny Javy żeby w ogóle działać.
To zmienia postać rzeczy ;)

axure pisze: Ja w Ubuntu Software Center ściągnąłem coś, co się nazywa OpenJDK i Eclipse się uruchamia. Ale może powinienem był ściągnąć pakiet od Suna, żeby to śmigało szybciej.
"Śmiganie" nic tu nie ma do rzeczy. Każdy kto programuje w Javie pobiera Jave Sun
axure pisze: Nawiasem mówiąc nie do końca wiem jak zainstalować Eclipse'a.
http://www.eclipse.org/downloads/ 2 link od góry to Eclipse pod Javę
axure pisze: W Software Center jest tylko uniwersalny pakiet oraz może ze dwa specjalizowane. Ja potrzebuję wersji pod PHP, więc musiałem to sobie ściągnąć ze strony Eclipse'a.
Można z Centrum Oprogramowania Ubuntu i potem dociągnąć odpowiedni plugin do Eclipse.
Dla Ciebie dobre by było Eclipse + PDT 4-ty link od góry
axure pisze: Tylko, że wypakowałem po prostu ściągnięty tar.gz i mam teraz działającego Eclipse'a zalegającego w folderze Downloads. ;) A chciałbym, żeby mi się to ładnie zainstalowało i pojawiło w menu Applications. Jak to ugryźć?

cd eclipse
./eclipse
albo wygodniej zrobić sobie aktywator na pasku.
axure pisze: (Tak trochę pogooglałem, ale rozwiązania są różne dla starych wersji Ubuntu, a nie chcę sobie czegoś napsuć, bo potem nie będę wiedział jak naprawić. I tak, jestem zupełnie nowy w Ubuntu - i Linuxie w ogóle. :-P)
IDE dla Javy

IDE dla php

Prościej już nie mogę :mrgreen:
Software Should Be Free As In Freedom !
axure
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: axure »

Dla Ciebie dobre by było Eclipse + PDT 4-ty link od góry
Nie widzę w Centrum oprogramowania wersji z PDT. Jest PDE (do Javy), jest kupa innych pierdół, ale nie ma PDT.
cd eclipse
./eclipse
Ale w ten sposób przecież właśnie uruchamiam Eclipse'a. Jak już pisałem, nie mam problemu z uruchomieniem - do tego nawet lepsze kliknięcie na plik wykonywalny, a nie klepanie w Terminalu (wyjdźmy może z lat 80tych?). Problem jest z instalacją.
albo wygodniej zrobić sobie aktywator na pasku.
Jak? Poza tym, aktywator to pół biedy, ale przecież nie może cały pakiet siedzieć w folderze Downloads? Owszem, umiem sobie przeciągnąć i przenieść, ale gdzie? Co jest odpowiednikiem C:\program files z Windy? Odpowiedź: Nie interesuje mnie to! Ma się samo zainstalować, a jak mam spędzić pół godziny googlając jak to zrobić, to sorry, ale Ubuntu przy całych dobrych chęciach i niewątpliwym postępie jest jeszcze daleko do stania się systemem do codziennego użytku dla normalnych ludzi. (No offense dla tych, którzy go używają na codzień :-P)
IDE dla Javy

IDE dla php

Prościej już nie mogę
Przecież z mojego poprzedniego postu jasno wynika, że mam to już ściągnięte i wypakowane.

Ugryzłem też temat od drugiej strony: Zainstalowałem Eclipse'a w wersji standardowej (bez PDT, bo nie ma) z Software Center. Jak teraz dodać PDT? Niby w Eclipsie jest w Preferences coś co się nazywa Install/Update i nawet w Available Software znalazłem PDT, ale tam mogę sobie najwyżej aktywować, żeby wiedział skąd ściągnąć update. A czy można po prostu kliknąć, żeby się to PDT zainstalowało? Nie, ku#$@, bo to by było zbyt proste! Bo jakiś cwaniak tak to napisał, żebym musiał spędzić nad tym kupę czasu, a zaraz mi jeszcze ktoś powie, że w ogóle to powinienem poczytać manuala!
(Tutaj piję do stereotypu, oczywiście, bo akurat powyższe posty pokazują, że są tu bardzo mili i wyrozumiali ludzie. :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”