Dla Ciebie dobre by było Eclipse + PDT 4-ty link od góry
Nie widzę w Centrum oprogramowania wersji z PDT. Jest PDE (do Javy), jest kupa innych pierdół, ale nie ma PDT.
cd eclipse
./eclipse
Ale w ten sposób przecież właśnie uruchamiam Eclipse'a. Jak już pisałem, nie mam problemu z uruchomieniem - do tego nawet lepsze kliknięcie na plik wykonywalny, a nie klepanie w Terminalu (wyjdźmy może z lat 80tych?). Problem jest z instalacją.
albo wygodniej zrobić sobie aktywator na pasku.
Jak? Poza tym, aktywator to pół biedy, ale przecież nie może cały pakiet siedzieć w folderze Downloads? Owszem, umiem sobie przeciągnąć i przenieść, ale gdzie? Co jest odpowiednikiem C:\program files z Windy? Odpowiedź: Nie interesuje mnie to! Ma się samo zainstalować, a jak mam spędzić pół godziny googlając jak to zrobić, to sorry, ale Ubuntu przy całych dobrych chęciach i niewątpliwym postępie jest jeszcze daleko do stania się systemem do codziennego użytku dla normalnych ludzi. (No offense dla tych, którzy go używają na codzień

)
IDE dla Javy
IDE dla php
Prościej już nie mogę
Przecież z mojego poprzedniego postu jasno wynika, że mam to już ściągnięte i wypakowane.
Ugryzłem też temat od drugiej strony: Zainstalowałem Eclipse'a w wersji standardowej (bez PDT, bo nie ma) z Software Center. Jak teraz dodać PDT? Niby w Eclipsie jest w Preferences coś co się nazywa Install/Update i nawet w Available Software znalazłem PDT, ale tam mogę sobie najwyżej aktywować, żeby wiedział skąd ściągnąć update. A czy można po prostu kliknąć, żeby się to PDT zainstalowało? Nie, ku#$@, bo to by było zbyt proste! Bo jakiś cwaniak tak to napisał, żebym musiał spędzić nad tym kupę czasu, a zaraz mi jeszcze ktoś powie, że w ogóle to powinienem poczytać manuala!
(Tutaj piję do stereotypu, oczywiście, bo akurat powyższe posty pokazują, że są tu bardzo mili i wyrozumiali ludzie.

)