net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Należy wyłączyć wyciszanie mikrofonu ;)
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: milansport »

Mikrofon nie jest wyciszony ;)
http://img257.imageshack.us/img257/755/alsa2.png

Edit:
Ok, już wiem.
Należy wyciszyć jeden kanał mikrofonu czyli wchodzimy w alsamixer, wybieramy capture, naciskamy Z lub C i wyciszamy jeden z kanałów. Jak coś to kanały pogłaśnia się Q i E.
Ma to wyglądać tak:
http://img218.imageshack.us/img218/476/mic.png
pasza_sadyka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pasza_sadyka »

To ja nieśmiało dopytam która z wersji Twojego jądra będzie w sam raz dla samsunga NC10? A ponieważ linuxa używam pierwszy raz w życiu to czy dostępne są wersje repozytoriów w formacie .deb /jako że jeszcze jestem klikaczem/? ACPI też potrzebne? Używam dystrybucji Jolicloud która bazuje na Ubuntu 9.04 i Debianie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż jeśli oparty na 9.04, to niestety, nie dam gwarancji, że zadziała. Jeśli nie masz jescze doświadczenia w tej materii, to nie radziłbym takiego eksperymentu ;) zainstaluj Ubuntu 10.04 Desktop, wtedy najodpowiedniejsza byłaby wersja oznaczona, jako instalator-linux-imege-headres-alsa-v.6.0-atom

Pozdrawiam

EDIT:
############### Kernel 2.6.33.4-ext73-f1-6.0-K8-cfs - Ubuntu 9.10 oraz 10.04 ###############

Poniżej instalatory dla wersji K8. Podejmujemy wszystkie działania analogicznie do wersji atom.

Podstawowe zmiany w stosunku do linii - atom:

- architektura K8,
- większa liczba sterowników - w tym, przykładowo obsługa Floppy,
- obsługa do 64 GB pamięci ram (atom do 4 GB ram = realnie ok 3.7 GB),
- obsługa do 6 rdzeni procesora (atom do 4),
- pełna obsługa procesorów AMD (microcod AMD) - tu przede wszystkim architektury K8 - Opteron/Athlon64/Hammer/K8.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

instalator-linux-imege-headres-alsa-v.6.0-K8

instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-v.6.0-K8

instalator-linux-imege-headres-alsa-realtek-v.6.0-K8

instalator-linux-imege-headres-alsa-ndiswrapper-v.6.0-K8

instalator-linux-imege-headres-alsa-rt2860sta-v.6.0-K8

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych). Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

############### Kernel 2.6.34-ext73-f1-6.1-atom-cfs oraz Kernel 2.6.34-ext73-f1-6.1-K8-cfs ###############

Natomiast wersje Kernela - j.w, najpewniej na początku przyszłego tygodnia. Muszę je dokładnie przetestować. Choć już muszę przyznać, że wersja atom pracuje niezawodnie na Asusie 1201n ;)

EDIT:
milansport pisze:Ok, już wiem.
Należy wyciszyć jeden kanał mikrofonu czyli wchodzimy w alsamixer, wybieramy capture, naciskamy Z lub C i wyciszamy jeden z kanałów. Jak coś to kanały pogłaśnia się Q i E.
U mnie działa na obu kanałach ;)

EDIT:
ups5 pisze:To nie dopiero w jajku 2.6.34?
Co do 2.6.34, to tu obsługiwane są już wszystkie rozszerzenia eeepc, wygląda to tak:

http://dl.dropbox.com/u/2936246/2.6.34.jpeg

http://dl.dropbox.com/u/2936246/2.6.34-2.jpeg

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mlms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: mlms »

Hmm, masz jakieś źródła sterowników w /usr/src ? Sprawdź, czy masz sterownik wl.ko w /lib/modules/[kernel]/updates/ ... hmm dziwne, wgląda, jak by system skompilował jakieś moduł na podstawie źródeł w /usr/src/ ... przez dkms. Po wykonaniu lsmod, widzisz moduł wl ?
Trochę namieszałem i w końcu zainstalowałem na nowo Ubuntu 10.04 na to Lenovo S10. Na "goły" system zainstalowałem własnościowe sterowniki dla wifi dla sprawdzenia WPA2 (działa). Po tym skorzystałem ze skryptów apparmor-remove i instalator-linux-imege-headres-alsa-broadcom-v.6.0-atom. Był komunikat o błędzie aktualizacji/instalacji sterownika bcmwl i po pierwszym uruchomieniu nie działała wifi. System uruchomiony na starym "jajku" działał normalnie w tym wifi. Po następnym uruchomieniu na nowym już wszystko zadziałało (wifi z WPA2). Ciekawe?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak myślałem ;) miałeś źródła starego sterownika ... dkms podjął próbę instalacji, oczywiście nieudaną. Na kernele powyżej 2.6.32, tj od 2.6.33.x nie ma szans zainstalować nawet najnowszego sterownika ściągniętego ze strony Broadcoma ... Ja zmodyfikowałem źródła sterownika ;), co pozwala na jego skompilowanie pod kernele 2.6.33 i 2.6.34. Natomiast co do restartu, to jest to w pełni zrozumiałe ... sterownik czekał na restart w katalogu updates ;)

Pozdrawiam

Ranger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Ranger »

Niestety w 1005PE nie działają wszystkie klawisze. Dokładniej chodzi o klawisz monitoru systemu. Reszta działa bez problemów :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ranger pisze:Niestety w 1005PE nie działają wszystkie klawisze. Dokładniej chodzi o klawisz monitoru systemu. Reszta działa bez problemów :)
Witaj, co to za klawisz, za co odpowiada ?

EDIT:
############### Instalator xorg.conf dla Nvidii ###############
Poniżej, tak jak obiecałem instalator ustawień xorg.conf, na razie dla układów mobilnych Nvidii. Przedstawiam dwa skrypty, ogólnie dla układów GForce oraz dla Asusa 1201n (ION). Skrypty automatycznie kopiują oryginalny (jeśli istnieje) plik xorg.conf do katalogu /var/backups/, jako xorg.conf-oryginał. Po zainstalowaniu mojej konfiguracji, nastąpi automatyczny restart X`ów, po czym już możecie użytkować nową konfiguracje. W najbliższym czasie zrobię, też taki skrypt dla układów Intela.

instalator-xorg.conf-Nvidia-1201n

instalator-xorg.conf-Nvidia-mobile

Poniżej jeszcze pakiet .bz2 zawierający ustawienia skutkujące podkręceniem ION`a do wartości GPU: 700, MEM: 1400 MHz. Nie zrobiłem skryptu, bo tym razem mamy już do czynienia z ustawieniami, które wymagają wiedzy, w zakresie monitorowania układów Netbooka (aby go nie przegrzać !). Zatem wystarczy to rozpakować w katalogu domowym użytkownika, po restarcie X`ów mamy podkręconego ION`a. Zaznaczam, że tego nie będzie widać po uruchomieniu nvidia-settings. Ponadto uruchomienie w/w skutkuje zejściem do standardowych wartości. Podkreślenia wymaga fakt, iż w przypadku ION`a nie nastąpi dramatyczny wzrost wydajności, ale raczej jej ustabilizowanie sie w górnych granicach. Oczywiście czynnikiem blokującym jest Atom ;). Tak czy siak jednak ION działa lepiej, przy tym mocniej się nie grzejąc (no może 2-3 stopnie), przy założeniu normalnego prześwitu netbook - podłożę.

xsession

############### Instalator cpufreqd + ustawienia - ondemand ###############
Skrypt poniższy wyłącza oraz usuwa usługę ondemand (według mnie poroniony pomysł włączanie na starcie) oraz instaluje pakiet cpufreqd, a także kopiuje moje ustawienia w/w. Jeśli jest zainstalowany, oryginalny plik cpufreqd.conf zostaje skopiowany do katalogu /var/backups/, jako cpufreqd.conf-oryginał. Po instalacji od razu działa cpufreqd, według mojej konfiguracji. Można sprawdzić wyjmując wtyczkę zasilania. Skonfigurowałem go w sposób umożliwiający włączenie maksymalnej mocy procesora (w czasie pracy na baterii, na AC non stop pełna moc) w przypadku uruchomienia aplikacji, służącej do odtwarzania filmów oraz po włączeniu Firefox`a i Chromium (ze względu na Flash).

instalator-cpufreqd - Poprawiony !

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: triplex »

Witam.
Zauważyłem że system nie jest wejść w stan hibernacji, po wybraniu tej opcji następuje niby zamknięcie po czym pojawia się jakaś różowa tapeta i system milczy... Także przy ładowaniu mam komunikat "ureadahead main process (tutaj liczby od około 280 do 320, różnie) terminated with status 5". Oraz zauważyłem że zewnętrzne myszy czasem szaleją... tzn klik powoduje podwójne kliknięcie i inne dziwne zachowania, ale rzadkie. Są to objawy <szczególnie hibernacja i ureadhead...> które zauważyłem po tym jak zacząłem korzystać z modyfikacji Kolegi e X t 7 3. Praktycznie mam je od początku więc ciężko mi je odnieść do "gołego ubuntu".
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego triplex, przypomnij mi na jakiej maszynie pracujesz ?

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

1201n
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm dziwne ... u mnie wszystko działa idealnie ... któraś usługa może szwankować ...

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Czy istnieje możliwość aby w tym ostatnim skrypcie odnośnie cpufreqd była włączona również opera?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Myślałem o tym i nie powinno być problemu, uzupełnie skrypt.

EDIT:
Jeszcze, co do dziwnych zachowań.10.04 ma jeszcze szereg błędów, m.in. obawiają się przy starcie. Znajdę więcej czasu to to opisze. Istnieją też najprawdopodobniej pewne regresje w gtk, np. Opóźnioną reakcja na prawy klik myszki nad folderem, czasem znaczne opóźnienia po dwukrotnym kliknięciu na folder/urządzenie (od kliknięcia, do pojawienia się okna).

Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Iwo »

e X t 7 3 pisze:W przypadku Matroski 720, przy założeniu optymalizacji tak, ale nie zawsze. Natomiast FullHd nie ma szans (chyba, że przekodowane do avi).
a duet - z520 + IntelGMA500? Co się z tego wyciśnie i jak to się ma do wcześniej omawianych (Intel 945GM Express, 3150)...? Sorry, że męczę, ale nie chcę kupić i się denerwować...
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż "a duet - z520 + IntelGMA500" tego bym nie polecał. Zbyt mała moc, i często do tego dołączana jest matryca o wyższej rozdzielczości niż 1024x768. Wszystko zależy jaką gotówką dysponujesz. Jak dla mnie to Asus 1201n jest dobrym wyborem ... przy tym przykładowo tu masz cenę ok. 1500 zł.

Kolego triplex, zainstaluj najnowszą wersje BIOS`u 0326.

################### Instalator Simple Service Manager ###################
Narzędzie to pozwala na w miarę komfortowe zarządzanie usługami i to zarówno przez System V, jak i Upstart. To rozwiązanie to na chwilę obecną jedyne graficzne narzędzie łączące oba systemy zarządzania usługami. Jak dla mnie niezbędne ;). Poniższy skryp po prostu zainstaluje w/w. Działam w ten sposób, ponieważ Steven nie stworzył jeszcze repozytoriów dla Ubuntu 10.04.

Standardowo, Jelni skrypt nie daje możliwości uruchomienia, nadajemy mu prawa wykonalności:

instalator-ssm

Wygląda to w akcji, jak poniżej:

http://dl.dropbox.com/u/2936246/ssm-lite.png

Iwo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Iwo »

No nic. Ten duet właśnie z matrycą 1366x768 zszedł za 650zł na alledrogo w opcji KT.
Na szczęscie sprzedawca był jakiś niepełnosprawny umysłowo w rozmowie, więc może uniknąłem problemów...
Nie wiem, przy obecnej cenie netbook jako mediacenter i przenośny office jest zbyt drogi.
Zbyt dużo mocniejszych z DVD i 12" w tej cenie używek można wyrwać, by to miało sens.
Asus 1201n jest fajny. Fakt. Tyle że za 1300zł równie dobrze kupię dwa mocniejsze o niebo PC z LCD i dysk przenośny...
Linux user numer #457448 - Acer Aspire 2930, 2GB RAM, 2x2.0 GHz, Intel GMA 4500MHD
"Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie"
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Buga chciałem zgłosić:
Kiedy Rhythmbox odtwarza muzykę sterownie głośnością za pomocą klawiszy funkcyjnych powoduje paru sekundowy zwis systemu tzn. muza gra dalej ale nie działa środowisko graficzne (w nic nie da rady kliknąć itp.). Mój sprzęt to 1201n + kernel w wersji 6.0 atom z alsą 1.0.0.23, Ubuntu 10.04 z Gnome.

I jak by można wrzuć jak najszybciej wersje 2.6.34 to z chęcią po testuje.

I mam też pytanie: załadowałem twojego xorga podkrecajacego ION' a i się zastanawiam jaka jest graniczna temperatura przy której można by się zacząć martwić dla tego układu, może posiadasz taką wiedzę.
Edit:
A i skrypt instalator-cpufreqd nie instaluje cpufeqd.
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

e X t 7 3 pisze:
Można sprawdzić wyjmując wtyczkę zasilania. Skonfigurowałem go w sposób umożliwiający włączenie maksymalnej mocy procesora (w czasie pracy na baterii, na AC non stop pełna moc) w przypadku uruchomienia aplikacji, służącej do odtwarzania filmów oraz po włączeniu Firefox`a i Chromium (ze względu na Flash).
Jak przełączać na maksymalną moc procesora podczas pracy na baterii? Bo owszem, kiedy wyciągam wtyczkę zasilania, moc procesora obniża się do 1,20GHz ale przy takiej mocy procesora niektóre aplikacje nie wyrabiają np. Firefox i Flash. Jak przy pracy na baterii przełączyć na 1,6GHz?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Buga chciałem zgłosić:
Kiedy Rhythmbox odtwarza muzykę sterownie głośnością za pomocą klawiszy funkcyjnych powoduje paru sekundowy zwis systemu tzn. muza gra dalej ale nie działa środowisko graficzne (w nic nie da rady kliknąć itp.). Mój sprzęt to 1201n + kernel w wersji 6.0 atom z alsą 1.0.0.23, Ubuntu 10.04 z Gnome.

U mnie pod 2.6.34 działa. Zatem pewnie jeszcze w 2.6.33.4 były błędy - sprawdzę.

I jak by można wrzuć jak najszybciej wersje 2.6.34 to z chęcią po testuje.
Testuje, właśnie zbudowałem wersje opartą o patche Cona Kolivasa i zastanawiam się którą udostępnić. W skrajnym ;) przypadku udostępnię obie wersje. Najprawdopodobniej zrobię to na początku przyszłego tygodnia.
I mam też pytanie: załadowałem twojego xorga podkrecajacego ION' a i się zastanawiam jaka jest graniczna temperatura przy której można by się zacząć martwić dla tego układu, może posiadasz taką wiedzę.
Dopóki temperatura procesora nie przekroczy 80 st. C nie ma sie czym martwić. Ostrzegam tu od razu przed instalowaniem eee-control. To narzędzie zaburza działanie ACPI - pod moimi krenelami (zresztą pod generic, tak naprawdę nie funkcjonuje w pełni). Nie dość, że na 1201n nie działa, to skutkuje wyłączeniem !!! monitorowania przez BIOS temperatury procesora, co skutkowało u mnie osiągnięciem przez w/w temperatury 89 st. C !!! a tu już była prosta droga do przegrzania.

Edit:
A i skrypt instalator-cpufreqd nie instaluje cpufeqd.
Racja, że nikt na to uwagi nie zwrócił. Dałem link do złego skryptu. zaraz to zmodyfikuje.

EDIT:
milansport pisze:Jak przełączać na maksymalną moc procesora podczas pracy na baterii? Bo owszem, kiedy wyciągam wtyczkę zasilania, moc procesora obniża się do 1,20GHz ale przy takiej mocy procesora niektóre aplikacje nie wyrabiają np. Firefox i Flash. Jak przy pracy na baterii przełączyć na 1,6GHz?
W czasie pracy Firefox`a powinna moc procesora skoczyć do 100 % ???? Pod 1201n nie jest to takie proste. W zasadzie to tutaj wymuszam zmianę częstotliwości pomimo, że procesor teoretycznie tego "nie potrafi" ! Mówisz, ze po włączeniu Firefoksa procesor nie osiąga od razu 100 % ?

EDIT:
Uwaga ! Poprawiłem zarówno skrypt instalacyjny, jak i samą konfiguracje cpufreqd. Rzeczywiście był mały błąd składni i np. Firefox nie powodował włączenia pełnej mocy procesora. Proszę przeinstalować w/w.

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”