Promocja gier MMO na Linux

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Promocja gier MMO na Linux

Post autor: Witch Lady »

Mam portal internetowy o tematyce gier MMO. W tej chwili są tam tylko gry na Windows. Planujemy rozszerzenie o Linux, ale trochę czasu nam to zajmie, bo opisujemy tylko te gry w które graliśmy.

Czy ktoś z użytkowników chciałby w czynie społecznym napisać jakieś info o natywnych grach MMO na Linux (firma, data wydania, cechy charakterystyczne, screeny, filmik), recenzję takowej gry, wrzucić screeny lub filmiki. Jakby ktoś chciał się też podzielić wiedzą w postaci poradnika - też da się zrobić.

W przyszłości będziemy też planowali napisać o historii gier MMO dla Linuxa (znaczy po tym jak się zakopiemy w materiałach źródłowych i uda nam się coś takiego skompilować ;)). Jeśli ktoś chce się podzielić wiedzą lub uwagami - będziemy wdzięczni.

Szczegóły i adres strony zostaną podane później (ew. do wiadomości zainteresowanych). Na razie chciałabym się zorientować, czy ktoś chciałby/mógłby nam pomóc w tej kwestii.
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Odp: Promocja gier MMO na Linux

Post autor: Tripix »

osobiście mam servis o grach MMO i mam tam sporo crkacków pozwalajych gra w
w: -na linuxie
-Metin2 ( po wpr. HackShield) / działa
-Dekaron (po wpr. GameGuard) i D3D to OpenGL / działa
-MU - zmienić leko trza 2 pliki xD / działa
a teraz większy Harcore :
-Aion Online - Ładuje się ... ale po próbie zalogowaniu się pisze "Cound connect to server"
to samo na Windows Seven Ultimate X64/68 (jaja strasznie) , na XP działa xD.
wiem tylko tyle, że Metin2 ( LongYu 2 ) zrobić na Linux'a ^^//
Byle zachować liniki odpowiednie na komunikacje z serverem.......

W ogole nie dziwi mnie to , pliki serverove są dla Linux'a :P ( OpenBSD ) , na Slackware tez działały, więc?, dlaczego nie da sie klienta zrobić na Linux'a?
Awatar użytkownika
Maciek T
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Maciek T »

Bo Metin 2 jest nastawiony na komercję, by zdobyć jak najwięcej kasy od graczy. Reszta teamu Metin 2 nie interesuje. Pisałem kiedyś do nich. Była stara wymówka - "Odsetek graczy używających systemu Linux jest nikły"...
Silmethúlë
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Silmethúlë »

Co do technicznych spraw. Jeśli Metin2 jest na DirectX, to przeportowanie go na Linuksa stanowi problem - wymaga przeportowania całego silnika grafiki na OpenGL (i dźwięk pewnie też na jakiś SDL). Serwer nie wyświetla grafiki ani nie odtwarza dźwięków, po prostu wykonuje obliczenia, w związku ze związkiem nie ma najmniejszych problemów, by skompilować go na dowolnym zgodnym z POSIX systemem.

Więc to nie jest tak, że jak zrobili serwer dla Linuksa, to klient też będzie łatwy do przeportowania, serwer a klient to jednak trochę inny kawałek kodu.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

osobiście mam servis o grach MMO i mam tam sporo crkacków pozwalajych gra w
Jakiś adres?

Ja mogę skrobnąć recenzje Regnum Online i Savage 2, bo te pozycje pod Linuksem znam.
Dobra inicjatywa.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Heos, ok. :)

Pozostałe wpisy to nie wiem co mają wspólnego z tematem... Tym bardziej, że nam chodzi o gry natywne tylko.
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Heos pisze:Jakiś adres?

Ja mogę skrobnąć recenzje Regnum Online i Savage 2, bo te pozycje pod Linuksem znam.
Dobra inicjatywa.
mój dysk ...nie stety moja znajomość PHP jest taka że blokują mi hosta na freech (wymówka : nie zoptymalizowany skypt i wymuszanie flag php ( m.in. registry_globals i nie pamiętam teraz jaką ).
nie ma adresu , znajde inny serv to zapodam.

Metin2 ( LongYu II ) wymaga min .DX8.1 ^^ .....a dzwięk nie stety nie wiem jakiego sterownika wymaga.....
Najfajnieszje jest to żę mam program do dekompresji plików w katalohgu " locates " :P i po wypkowanie też działają , nawet jak skasuje Spakowane Locatesy xD .gra napisana w Python raczej :P i oparta na DX8
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Od dawna była cisza w tym temacie... ale... coś z promocją ruszy:
  • 17 lipca, g. 14:00 - 22:00, Warszawa - zlot graczy MMO - obecność graczy linuksowych mile widziana :)
  • 22-25 lipca, konwent Avangarda, Warszawa - w ramach konwentu będą panele o grach RPG na Linuksa.
Informacje na temat konwentu: http://ava.waw.pl/
Propozycje i uwagi odnośnie paneli i rzeczy towarzyszących: viewtopic.php?p=743612#post743612
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Fju Fju ..... daleeeko do Warszawy..
Szkoda że Kraków nie jest dalej Stolicą Polski bo miał bym blisko ^^
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: vampiur »

Tripix pisze:mój dysk ...nie stety moja znajomość PHP jest taka że blokują mi hosta na freech (wymówka : nie zoptymalizowany skypt i wymuszanie flag php ( m.in. registry_globals i nie pamiętam teraz jaką ).
nie ma adresu , znajde inny serv to zapodam.
Pokaz no tego skrypta to może uda się coś zdziałać... co prawda ja pamiętam przełom php4/5 ale jak trochę doczytam to mogę w dowolnym pisać;)
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

vampiur pisze:Pokaz no tego skrypta to może uda się coś zdziałać... co prawda ja pamiętam przełom php4/5 ale jak trochę doczytam to mogę w dowolnym pisać;)
Nie zauwarzyłem tego posta... bardzo dużo mineło i zrezygnowałem .... gdzieś dane się poniewierają....

Wiem że na Metina nie ma sensu cracków robić co 2 tyg....
Trza odczekać aż hackShield wyjdzie z Faz BETA .

Gwoli ścisłości szczęscie że zamiast " mały od setek graczy " nie napisali " Linux jest nie legalny " nie stety w wielu krajach.

Wymówka USA/Australii/Arabów i kilku Europejskich krajów jest taka że Linux jest nie zgodny z Kapitalizmem , Linux nawiązuje do komunizmu - więc jest zły... i Nie można konkurować z czym co jest za darmo....

Trzeba to wziąść pod uwage.. z USA są kary dożywocia za "PROPAGOWANIE" dystrybucji Linux.

u arabów tylko Windows / DOS... a za Linuxa sroga chłosta / śmierc.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Trzeba to wziąść pod uwage.. z USA są kary dożywocia za "PROPAGOWANIE" dystrybucji Linux.
Żartujesz sobie, prawda?
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No więc... niestety Linuxa nie będzie na konwencie Avangarda, z przyczyn neizależnych ode mnie.

Gry MMO na Linuksa będą obecne na zlocie graczy MMO, 17 lipca (sobota) w Warszawie.

Więcej informacji o zlocie na: http://portalmmo.pl/zlot-2010-program
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Heos pisze:Żartujesz sobie, prawda?
Jestem całkowicie poważny , jeśli pojedziez z lapem i policja skontroluje system Linux , idziesz do więzienia , tak jak by cie sprawdzili i znaleźnie nie legalnego Mac'a / Windowsa :P

a jak amsz 160 Płyt dystrybucji Linux , to tak jak byś miał 160 Kopi Pirackiego windowsa i każdy miał by cichą instalacje i anty wpa, laserowo wykonanego labera i Drukarką laserową wypalony certyfikat autentyczności - szczyt piractwa :D

EDIT:
Tripix pisze:Jestem całkowicie poważny , jeśli pojedziez z lapem i policja skontroluje system Linux , idziesz do więzienia , tak jak by cie sprawdzili i znaleźnie nie legalnego Mac'a / Windowsa :P

a jak amsz 160 Płyt dystrybucji Linux , to tak jak byś miał 160 Kopi Pirackiego windowsa i każdy miał by cichą instalacje i anty wpa, laserowo wykonanego labera i Drukarką laserową wypalony certyfikat autentyczności - szczyt piractwa :D
Witch Lady pisze:No więc... niestety Linuxa nie będzie na konwencie Avangarda, z przyczyn neizależnych ode mnie.

Gry MMO na Linuksa będą obecne na zlocie graczy MMO, 17 lipca (sobota) w Warszawie.

Więcej informacji o zlocie na: http://portalmmo.pl/zlot-2010-program
A kiedy będzie w Katowicach lub Bielsko Białej? :P
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: vampiur »

Witch Lady pisze: 17 lipca (sobota) w Warszawie.
tj. środek jarocina czyli napewno mnie tam nie ma;)

Tripix jakbyś jednak znalazł ten kod to podeślij go jakoś. Jakby co to podam bliższe namiary;)
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”