Uwaga do działu gry
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Uwaga do działu gry
Czy szanowna administracja mogłaby rozważyć sprowadzenie wszystkich tematów dotyczących braku działania gier pod wine itp. w jedno miejsce (pod-forum wine i emulatory etc.)? Warto by oddzielić problemy z grami natywnymi z wersjami zemulowanymi (tak, tak, wine to nie emulator
)

-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Blackbox
Odp: Uwaga do działu gry
Popieram pomysł.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Też wydaje mi się to bardzo rozsądne. Większość tematów to po prostu tytuły gier z dopiskiem 'nie działa' i ciężko czasami się połapać czy chodzi o grę natywną, czy przez WINE. Proponowane rozwiązanie zwiększy klarowność działu Gry.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Również jesteśmy za takim podziałem, więc pojawił się on na forum.
Przy czym - jeśli ktoś ma lepszy pomysł na nazwanie tych działów, to chętnie skorzystamy.
Co do przenoszenia tematów - na dobry początek kilka przeniosłem, ale ten proces raczej nie będzie miał u nas wysokiego priorytetu. Mam nadzieję, że nowe wątki będą pojawiały się we właściwych miejscach.
Przy czym - jeśli ktoś ma lepszy pomysł na nazwanie tych działów, to chętnie skorzystamy.
Co do przenoszenia tematów - na dobry początek kilka przeniosłem, ale ten proces raczej nie będzie miał u nas wysokiego priorytetu. Mam nadzieję, że nowe wątki będą pojawiały się we właściwych miejscach.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Zamiast linuksowe, użyłbym określenia natywne. Nazwy powinny być z wielkiej litery.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Powiedz mi który z nowych użytkowników systemu będzie wiedział co to są natywne gry?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Właśnie, tym bardziej że istnieje piękne polskie słowo jak "macierzysty". Irytuje mnie to wciskanie na siłę anglojęzycznych wtrętów do języka polskiego zwłaszcza, gdy istnieje już polskie słowo o tym samym znaczeniu. Niektórym wydaje się, że jak się coś nazwie kalką z języka obcego, będzie to mądrzej brzmiało. To tak na marginesie...
Pozdrawiam! 

- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
@ up
...tak na marginesie? Słyszałeś kiedyś o "macierzystych" programach? Ja nie. Zważ również na to, iż słowa "linuksowy" i "natywny" to wyrazy pochodzenia obcego, a nie "anglojęzyczne wtręty".
Gdybyśmy mieli być purystami językowymi, należałoby przestać używać "komputerów" i zastąpić je "liczykami", o potwornościach korzystania z laptopów i notebooków już nie wspomnę
Mogę za to dodać, że według reguł poprawnej polszczyzny zdań nie rozpoczynamy od "i", "ale", "właśnie" i kilku innych słów. To tak na marginesie 
...tak na marginesie? Słyszałeś kiedyś o "macierzystych" programach? Ja nie. Zważ również na to, iż słowa "linuksowy" i "natywny" to wyrazy pochodzenia obcego, a nie "anglojęzyczne wtręty".
Gdybyśmy mieli być purystami językowymi, należałoby przestać używać "komputerów" i zastąpić je "liczykami", o potwornościach korzystania z laptopów i notebooków już nie wspomnę

Work less, climb more 

-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Blackbox
Wielka szkoda. Ponieważ tematów dotyczących gier natywnych na tym forum moim zdaniem nie jest dużo.mario_7 pisze:Co do przenoszenia tematów - na dobry początek kilka przeniosłem, ale ten proces raczej nie będzie miał u nas wysokiego priorytetu. Mam nadzieję, że nowe wątki będą pojawiały się we właściwych miejscach.
BUY LINUX GAMES
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Zgadzam się - ja sam długi czas nie wiedziałem co oznacza słowo natywne, kiedy zacząłem używać Linuksa. Każdy pisał to słowo a ja kompletnie nie wiedziałem co ono oznacza w Linuksie. Także słuszna uwaga jeśli chodzi o początkujących.mario_7 pisze:Powiedz mi który z nowych użytkowników systemu będzie wiedział co to są natywne gry?
- k2cl
- Przyjaciel
@ mat
Tematów dotyczących gier natywnych rzeczywiście nie ma dużo, ale cały dział "Gry" zawiera ponad 1500 wątków. Znasz jakąś metodę, żeby szybko znaleźć tam te "nieliczne dotyczące gier natywnych"? Powoli staramy się przerzucać tematy we właściwe miejsce, ale to zwyczajnie potrwa. Jak widać, na razie udało nam się przenieść do odpowiednich działów trochę ponad 400 wątków...
Tematów dotyczących gier natywnych rzeczywiście nie ma dużo, ale cały dział "Gry" zawiera ponad 1500 wątków. Znasz jakąś metodę, żeby szybko znaleźć tam te "nieliczne dotyczące gier natywnych"? Powoli staramy się przerzucać tematy we właściwe miejsce, ale to zwyczajnie potrwa. Jak widać, na razie udało nam się przenieść do odpowiednich działów trochę ponad 400 wątków...
Work less, climb more 

-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Również się zgadzam. Sformułowanie gry natywne może być odbierane jako coś dziwnego i nienormalnego co jakoś można uruchomić w Linuksie, a przecież czymś nienaturalnym jest uruchamianie gier za pomocą wine. Niestety bardzo duża grupa osób nadal utożsamia gry na Linuksa z grami uruchamianymi przez wine, przez co musimy użyć słowa 'natywne' aby podkreślić, że są to gry na Linuksa i nie wymagają wine.Jusko pisze:Zgadzam się - ja sam długi czas nie wiedziałem co oznacza słowo natywne, kiedy zacząłem używać Linuksa. Każdy pisał to słowo a ja kompletnie nie wiedziałem co ono oznacza w Linuksie. Także słuszna uwaga jeśli chodzi o początkujących.
Dlatego powinniśmy używać sformułowania gry na Linuksa.
@mat
Przenoszenie tematów jest bardzo czasochłonnym zajęciem. Zwłaszcza jeśli zostały poruszane tematy uruchamiania gier pod wine które posiadają wersję natywną. W takich przypadkach trzeba zapoznać się z treścią każdego tematu aby nie przenieść przez pomyłkę tematu do nie właściwego działu. Przynajmniej takiej jest moje zdanie.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
- sylwester
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Pisanie bezpośrednio w dziale gry zostało zablokowane, więc nowe wątki mogą sie pojawiac wyłącznie w odpowiednich działach.mario_7 pisze:Mam nadzieję, że nowe wątki będą pojawiały się we właściwych miejscach.
Jeśli ktoś ma jakieś wybitnie pilne wątki "do przeniesienia" (wtedy zostaną otwarte do kontynuacji) najlepiej niech to zgłasza.
EDIT:
PS. Dorzuciłem dział "gry w przeglądarce", ale nazwa jest taka sobie i czekam na jakies lepsze propozycje.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam
http://ubuntu.pl

http://ubuntu.pl
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Ciężko będzie wymyślić odpowiednią nazwę, może coś w stylu:
Online (www/Przeglądarkowe)
W nazwie nie powinno być słowa gry ponieważ jest ono nazwą całego działu i ponowne użycie tego słowa w dziale który jest tak samo zatytułowany przestaje być sensowne.
Online (www/Przeglądarkowe)
W nazwie nie powinno być słowa gry ponieważ jest ono nazwą całego działu i ponowne użycie tego słowa w dziale który jest tak samo zatytułowany przestaje być sensowne.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
- raven18
- Serdeczny Borsuk
Jw. - Przeglądarkowe będzie ok.
Linux debian 2.6.36-20101023 #1 SMP PREEMPT Sat Oct 23 20:14:25 CEST 2010 x86_64 GNU/Linux
- k2cl
- Przyjaciel
...dokładnie. O ile część gier można było przenosić niemalże hurtem (popularne programy, które uruchamia się tylko przez wine), o tyle w przypadku gier z wersją natywną często pojawiają się pytania o użytkowanie takich tytułów z poziomu wine - "bo ktoś już ma", "bo wersja windowsowa tańsza" i tak dalej. Czasem połowa wątku poświęcona jest konfiguracji wine a druga połowa - grze natywnejwupra pisze:(...)
@mat
Przenoszenie tematów jest bardzo czasochłonnym zajęciem. Zwłaszcza jeśli zostały poruszane tematy uruchamiania gier pod wine które posiadają wersję natywną. W takich przypadkach trzeba zapoznać się z treścią każdego tematu aby nie przenieść przez pomyłkę tematu do nie właściwego działu. Przynajmniej takiej jest moje zdanie.

Tak czy inaczej - damy radę, tyle że to chwilę potrwa.
EDIT:
Aktualna liczba przeniesionych wątków - trochę ponad 550

EDIT:
Swoje miejsce w stosownych podforach znalazło już 600 wątków
Work less, climb more 

- Kiro
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.10
MMOG via www
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
W odpowiednich działach znajduje się już ponad 950 
//k2cl: aktualizacja danych - swoje nowe miejsce znalazło już ponad 1050 wątków...
//karmel: osz Ty! i znowu będę siedzial i przenosil zeby Cie dogonic

//k2cl: aktualizacja danych - swoje nowe miejsce znalazło już ponad 1050 wątków...
//karmel: osz Ty! i znowu będę siedzial i przenosil zeby Cie dogonic

Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
- k2cl
- Przyjaciel
Chyba pora zacząć liczyć wątki "od drugiej strony" - do przeniesienia zostało jeszcze 267 sztuk, czyli powoli zmierzamy do happy endu całej akcji 
EDIT:
Update - na przeniesienie czeka już tylko 200 wątków.

EDIT:
Update - na przeniesienie czeka już tylko 200 wątków.
Work less, climb more