deejayscream pisze:
A co tego linka PBRW? dodać do repo? czy jak?coś więcej?jakieś wskazówki? Brak sopcasta i dziwne napisy w SMplayerze to jeszcze dwie rzeczy które trzymają mnie przy windzie:( Ale jestem nieugięty.
Wpisałem w terminalu,coś się zaktualizowało....no ale co dalej???:(
sudo apt-get install sopcast-player
Może Ci brakować paczki libstdc++5 żeby zainstalować pakiet sp-auth potrzebny do działania Sopcasta. Niestety Ubuntu posiada wersję libstdc++6.
Wersję libstdc++5 możesz pobrać stąd: http://packages.ubuntu.com/jaunty/i386/ ... 5/download
Dziwne napisy w Smplayer - nie mogę ich "zrzucić" na sam dół,żeby były na dole ekranu.Ustawiają się na dole filmu.Próbowałem zaznaczyć "Dodaj czarne obramowanie" czy jakoś tak,ale wówczas player odpala filmy dosyc ociężale,jakby się przycinał.
U mnie ta opcja działa bez problemu. Ale możesz spróbować wejść w opcje -> Zaawansowane -> Opcje Mplayer i w opcjach filmu dodać expand=0:-XXX:0
W miejsce XXX wstaw liczbę z zakresu od 100 do 130. Na jednym z moich kompów działa najlepiej 130, a na innym 120. Zależy to od rozdzielczości i rodzaju monitora.
Ewentualnie możesz jeszcze klawiszem "a" dopasować obraz do monitora
Jeszcze jedno co do Sopcasta, z przyzwyczajenia transmisje odpalałem w ten sposób:Odpalenie sopcasta a potem ze stron z linkami do meczu klikałem na link do meczu.Spróbowałem tak zrobić teraz i wyskoczyło okienko: "Firefox nie jest w stanie otworzyć tego adresu ponieważ protokól SOP nie jest przypisany do żadnego programu" Jak to można ustawić,żeby linki do meczów były skojarzone właśnie z sopcastem? Wiem że w windzie to się ustawiało,więc tu na pewno też.
Pod Operą zrobiłem to poprzez dodanie protokołu sop w Preferencje -> Programy i ścieżkę do pliku czyli /usr/bin/sopcast-player .
A w Firefox wg viewtopic.php?t=60973 na pewno znajdziesz Lepsza będzie chyba metoda 2.
Oczywiście ścieżkę do programu należy podać /usr/bin/sopcast-player
Nie testowałem pod FF ale myślę, że powinno zadziałać Pod Operą działa idealnie.
Nie wiem,może coś źle robię.Cały czas mi to wyskakuje.Dodałem te wartosci w about:config i nic:( Druga spawa ze w tym turtorialu do firefoxa jest wybór playera...po co mi player skoro dałes mi wczesniej normalnego sopcasta:)
To już jakieś 10 godzin,nic mi nie wychodzi,zero sopcasta,mogę tylko odpalić sopcasta i klikać na to co jest w srodku,bezpośrednie linki ze stronek się nie otwierają.
U mnie działa więc myślę, że i u Ciebie powinno. Na końcu trzeba tylko w preferencjach FF w zakładce aplikacje przypisać protokół sop pod program /usr/bin/sopcast-player
Ponawiam pytanie, którego może nie zauważyliście przez ten offtopic na dwóch ostatnich stronach
Szukam Texa, który skupia się nad kodem źródłowym a nie jak to jest w przypadku LyXa na wpisywaniu "gotowca", do którego tworzy sobie kod.
Szukam programu, który umożliwiałby drukowanie siatek (coś jak papier milimetrowy).
Obecnie używam programu: GraphTablet przez Wine, ale chciałbym coś natywnego. Zna ktoś coś?
Pozwolę sobie odświeżyć temat istalacji Sopcasta.Czy jest ktoś kto instalował go powiedzmy kilka dni temu?Jest na google'ach i na forum wiele wątków dotyczących instalacji i otwierania linków.Jedne starsze,jedne nowsze...ale korzystając z nich dalej klikając na link na stronce z meczami mam komunikat:"Protokół sop nie jest przypisany do żadnego programu..." Sam sopcast zainstalował się super,kiedy wybiorę jakis kanał wewnątrz playera to normalnie odpala.
Proszę o radę,przecież Linux bez Sopcasta to jak żołnierz bez karabinu...
Witam.
Ja też mam małe pytanie, szukam zamiennika dla programu OneNote. Posiadam Toshiba Portege M200 więc ten program musi obsługiwać piórko. Kiedyś swego czasu z takim programem się spotkałem ale całkowicie zapomniałem jak się nazywał.
Z góry dziękuje za pomoc:]
EDIT.
Już znalazłem coś ala OneNote, zwie to się Xournal. Jest to bardzo prosta aplikacja ala windowskowski Paint.
deejayscream pisze:Pozwolę sobie odświeżyć temat istalacji Sopcasta.Czy jest ktoś kto instalował go powiedzmy kilka dni temu?Jest na google'ach i na forum wiele wątków dotyczących instalacji i otwierania linków.Jedne starsze,jedne nowsze...ale korzystając z nich dalej klikając na link na stronce z meczami mam komunikat:"Protokół sop nie jest przypisany do żadnego programu..." Sam sopcast zainstalował się super,kiedy wybiorę jakis kanał wewnątrz playera to normalnie odpala.
Proszę o radę,przecież Linux bez Sopcasta to jak żołnierz bez karabinu...
Witam.
Miałbym do was jeszcze jedno pytanie, a raczej dwa.
Czy jest coś podobnego do wirtualnej klawiatury w windows 7?
Aplikacja keyboard nie spełnia moich oczekiwań. Ta aplikacja musi działać tak jak w winows 7 czyli, można ją otworzyć kiedy się chce i też ją schować, zmieniać dowolnie rozmiar i przesuwać ja tam gdzie chcę.
Druga rzecz, to czy jest jakaś aplikacja która rozpoznaje ręczne pismo i jest tak poręczna jak w windows 7?
W sumie mam jeszcze trzecie pytanie. Czy znacie jakieś ciekawe programy na tablet PC, np do wycinania jakiś fragmentów pulpitu, czy dodające do systemu obsługę gestów?
Z góry dziękuje za pomoc.
Calibur pisze:Witam.
Miałbym do was jeszcze jedno pytanie, a raczej dwa.
Czy jest coś podobnego do wirtualnej klawiatury w windows 7?
Aplikacja keyboard nie spełnia moich oczekiwań. Ta aplikacja musi działać tak jak w winows 7 czyli, można ją otworzyć kiedy się chce i też ją schować, zmieniać dowolnie rozmiar i przesuwać ja tam gdzie chcę.
A próbowałeś klawiatury "onboard"? Otwórz terminal i wklep nazwe, może ta Ci będzie odpowiadać.