Bind, DNS albo menadżer sieci dla LXDE
- Jedidiah
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Bind, DNS albo menadżer sieci dla LXDE
Witam. Chciałem niejako odświeżyć wątek o którym pisałem dosyć dawno temu:
viewtopic.php?t=122040
Miałem wtedy problem z ustawieniem sieci z Ubuntu na świetlicy. Pomogło ręczne ustawienie DNS. Niestety, ale komputer na świetlicy nie jest na tyle nowoczesny aby udźwignąć Ubuntu, więc postanowiłem zainstalować na nim Debiana z LXDE... I teraz wszystko śmiga poza internetem... a Linux bez netu to pół Linuxa (albo nawet ćwierć).
Starałem się czytać coś o konfiguracji sieci... wszystko mam ustawione i powinno działać. Niestety nie działa... sytuacja wygląda podobnie jak kiedyś na Ubuntu. Dlatego chciałem ustawić adres DNS, ale nie potrafię tego zrobić.
Potrzebuję kogoś, kto pomoże mi skonfigurować bind (podobno tym programem da się to zrobić), albo kogoś, kto zna jakiś graficzny menadżer sieci, który jest na płycie instalacyjnej Debiana i w którym można ustawić DNS.
Pozdrawiam.
viewtopic.php?t=122040
Miałem wtedy problem z ustawieniem sieci z Ubuntu na świetlicy. Pomogło ręczne ustawienie DNS. Niestety, ale komputer na świetlicy nie jest na tyle nowoczesny aby udźwignąć Ubuntu, więc postanowiłem zainstalować na nim Debiana z LXDE... I teraz wszystko śmiga poza internetem... a Linux bez netu to pół Linuxa (albo nawet ćwierć).
Starałem się czytać coś o konfiguracji sieci... wszystko mam ustawione i powinno działać. Niestety nie działa... sytuacja wygląda podobnie jak kiedyś na Ubuntu. Dlatego chciałem ustawić adres DNS, ale nie potrafię tego zrobić.
Potrzebuję kogoś, kto pomoże mi skonfigurować bind (podobno tym programem da się to zrobić), albo kogoś, kto zna jakiś graficzny menadżer sieci, który jest na płycie instalacyjnej Debiana i w którym można ustawić DNS.
Pozdrawiam.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Brak
Odp: Bind, DNS albo menadżer sieci dla LXDE
Bind nie jest ci potrzebny... o ile nie zamierzasz utrzymywać własnej domeny.
Pytanie, do czego się łaczysz? Do routera? w routerze jest ustawione DHCP czy przydzielasz IP na stale?
Ogólnie... ifconfig, skopiuj MAC karty sieciowej, ustaw stały adres ip dla tego maca na ruterze. ustaw ten adres IP w konfiguracji sieci na debianie, i powinno smigac
sprawdz jeszcze na routerze adres bramy etc..
Pytanie, do czego się łaczysz? Do routera? w routerze jest ustawione DHCP czy przydzielasz IP na stale?
Ogólnie... ifconfig, skopiuj MAC karty sieciowej, ustaw stały adres ip dla tego maca na ruterze. ustaw ten adres IP w konfiguracji sieci na debianie, i powinno smigac

sprawdz jeszcze na routerze adres bramy etc..
- Jedidiah
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Łączę się do routera przez trzy switche:/ W wątku, do którego wcześniej zamieszczałem link, rysowałem schemat sieci, jeśli jest to do czegoś potrzebne. Z tymże komputer z Debianem to ten, opisany jako "świetlicowy z windowsem ME" (lewy górny róg obrazka).
Do routera się nie wbiję gdyż ma do niego dostęp pan, który w firmie zajmuje się obsługą sieci. Muszę się z nim skontaktować, aby tego dokonać.
Dzięki za pomoc. Jak tylko coś uda się zdziałać, opiszę wyniki.
Do routera się nie wbiję gdyż ma do niego dostęp pan, który w firmie zajmuje się obsługą sieci. Muszę się z nim skontaktować, aby tego dokonać.
Dzięki za pomoc. Jak tylko coś uda się zdziałać, opiszę wyniki.
-
- Wytworny Kaczor
to jak przy poprzedniej sprawie.. możesz pingować?
co do dns, czyli to co nie mogłeś ustawić, poczytaj: http://wiki.debian.org/NetworkConfigura ... ameservers
co do dns, czyli to co nie mogłeś ustawić, poczytaj: http://wiki.debian.org/NetworkConfigura ... ameservers
- Jedidiah
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Okej, jest lepiej:) Po wpisaniu Open DNS do pliku: /etc/resolv.conf Internet działa. Ale plik ten jest resetowany przez jakiś inny program przy każdym uruchomieniu kompa. Strzelam, że to przez ifup bo gdy zrobię:
ifdown eth0
ifup eth0
Mam ten plik z pisanym starym IP. Komunikat ifup wygląda tak:
ifup
Mogę jakoś to zmienić? Aby ifup uruchamiał się z Open DNS? A może ktoś pomoże mi napisać skrypt, który zedytuje mi /etc/resolv.conf i pomoże ten skrypt wpisać w proces uruchamiania systemu?
Tak czy inaczej, atsuki, dziękuję za pomoc.
PS. Tak, mogłem pingować zanim zrobiłem to wszystko:)
ifdown eth0
ifup eth0
Mam ten plik z pisanym starym IP. Komunikat ifup wygląda tak:
ifup
Kod: Zaznacz cały
komputer-swietlica-1:/home/pafcio# ifup eth0 > /home/pafcio/ifup
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.1
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:0a:5e:22:65:60
Sending on LPF/eth0/00:0a:5e:22:65:60
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
DHCPOFFER from 192.168.1.1
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.1.1
bound to 192.168.1.10 -- renewal in 1501 seconds.
Tak czy inaczej, atsuki, dziękuję za pomoc.
PS. Tak, mogłem pingować zanim zrobiłem to wszystko:)
-
- Wytworny Kaczor
wiec zrob tak:
ifconfig - spisz numer ip i brame, i maske pod sieci.
potem w /etc/network/interfaces zamien eth0 z dhcp na static i wpisz na stale adres ip i brame, maske pod sieci.. chyba wiele wiecej tam nie trzeba
ifconfig - spisz numer ip i brame, i maske pod sieci.
potem w /etc/network/interfaces zamien eth0 z dhcp na static i wpisz na stale adres ip i brame, maske pod sieci.. chyba wiele wiecej tam nie trzeba