ALC888, kombinowanie i błąd :(

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
aso
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

ALC888, kombinowanie i błąd :(

Post autor: aso »

Witam,
Kombinowałem dzisiaj trochę z moim Ubuntu 10.04 x64 - mam chipset ALC888 (zintegrowana karta dźwiękowa). Po instalacji była wykrywana poprawnie, dźwięk grał. Lecz na Winzgrozę jest miły program, miałem nadzieję że po instalacji dołączonych sterowników on się na Ubuntu uruchomi - niestety. Odpaliłem instalator, usunął stary sterownik, ale nowego już nie zainstalował. I teraz jestem bez dźwięku.
Próbowałem wywalić całą Alsę i na nowo zainstalować - nic.
Proszę o pomoc :(
Windows jest jak Winda, a Linux jak schody. Windą jest wygodniej, ale czy ktoś widział, aby schody się zepsuły?
Linux User #488391
SLX
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: ALC888, kombinowanie i błąd :(

Post autor: SLX »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź. Instalowałeś sterowniki Windowsowe i jakiś program przeznaczony dla Windowsa na Ubuntu? Bo tak, to oczywiście nic nie da.
Awatar użytkownika
aso
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: ALC888, kombinowanie i błąd :(

Post autor: aso »

Nie, aż takich jaj nie robię ;)
Mam płytę Asusa z chipsetem dźwięku ALC888. Domyślnie Ubuntu wykryło poprawnie dźwięk - OK. Tylko instalując sterowniki z płytki Asusa (specjalnie dla Linuksa, w folderze "Linux"), instalator usunął stary sterownik, a nowego już nie zainstalował (pod koniec plunął błędem cp czy tam mv, i że nie znaleziono polecenia alsa-cośtam.
Jak teraz przywrócić dźwięk? Dodam że już nie mam ikonki dźwięku na panelu (wyrzuciłem wraz z alsą), gdy kliknę System->Prefencje->Dźwięk, to system czeka na odpowiedź systemu dźwięku...
Jak to reinstalować? Najlepiej by było wywalić i zainstalować alsę, ale z pulseaudio też przeżyję.
Windows jest jak Winda, a Linux jak schody. Windą jest wygodniej, ale czy ktoś widział, aby schody się zepsuły?
Linux User #488391
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”