Brak napisów w Totem i VLC, a w SMplayer się nakładają.

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Brak napisów w Totem i VLC, a w SMplayer się nakładają.

Post autor: woolf »

Napisy z tą samą nazwą co film nie wczytują się w Totem i VLC, chociaż po świeżej instalacji było wszystko OK, a w SMplayer się nakładają na siebie. Co powinienem przeinstalować żeby działało tak jak należy.
Awatar użytkownika
HydeFromT70s
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Brak napisów w Totem i VLC, a w SMplayer się nakładają.

Post autor: HydeFromT70s »

Co do smplayera, to nie używasz czasem vdpau jako wyjścia obrazj? Też tak kiedys miałem i wystarczyło w ustawieniach zmienić na xv lub inny....

Co do braku napisów to jakie kodowanie znaków masz ustalone? Sprobuj zmienić końcówkę .txt na .srt
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ostatnio zauważyłem, że jeżeli wybiorę napisy pod obrazem "Add black borders in fullscreen" w SMplayer to jest wszystko OK. Mam ustawione na xv. Chodzi o to, że nic nie zmieniałem w ustawieniach i wszytko powinno chodzić dobrze. Zrobiłem parę aktualizacji i nie wiem nawet, po której aktualizacji to się posypało. Może ktoś wie, które konkretnie paczki odpowiadają za wyświetlanie napisów.

Co do kodowania jest tak jak ma być, odtwarzam ten sam film co kiedyś, który chodził normalnie z napisami we wszystkich playerach, a teraz nie mogę obejrzeć normalnie filmu z napisami.
mcclaust
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: mcclaust »

Ustaw w ustawieniach wideo Użyj programowego korektora wideo
W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dzięki, napisy w SMplayer już się nie nakładają, ale nadal pozostaje problem z VLC i Totemem.
clostermann
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: clostermann »

Też mam problem z VLC - po prostu ni z tego ni z owego, odmówił pewnego dnia wczytywania napisów. Nie pomaga zmiana nazwy, wczytanie ręczne ani nawet skonwertowanie do innego formatu...
Zainstalowałem sobie wersję próbną VLC 1.1.2 Luggage, i napisy znów się wczytują, ale grunt w tym że sam player jest dziurawy jak sito.... Czekam już ponad miesiąc aż wypuszczą wreszcie wersję finalną dla Linuxa, ale jak na razie nici z tego...

EDIT: Już mam. W opcjach kodowania (Narzędzia>Napisy i OSD>Domyślne kodowanie) wybrałem Windows-1250 i... zmieniłem czcionkę, co okazało się kluczowe. W moim przypadku wybrałem FreeSans (czcionki wybieramy z katalogu /usr/share/fonts - czyli u mnie /usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSans.ttf).
Działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”