Brak sterowników do wifi Broadcom

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Infu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak sterowników do wifi Broadcom

Post autor: Infu »

Witam : ) Otóż świeżo zainstalowałem ubuntu 7.10 i od razu wynikł problem z wifi, przeszukiwałem forum jednak póki co nie znalazłem nic co mogło by pomóc. Niestety internet jest mi potrzebny właściwie na już dlatego postanowiłem zwrócić się o pomoc.
Przejdźmy do problemu. Otóż Ubuntu nie może poradzić sobie z zainstalowanie sterowników do wifi. Ściągnąłem i zainstalowałem jakąś paczkę, co nic nie dało, a gdy próbowałem zainstalować sterownik przez Menadżera otrzymywałem komunikat
source for the package bcm43xx-fwcutter is not enabled
Wifi to
Broadcom 43xx chipset family
Przepraszam jeśli już gdzieś wystąpił podobny temat z rozwiązaniem problemu, jednak jak już mówiłem internet potrzebny mi jest w zasadzie na teraz, także czekam na odpowiedź, jednocześnie kontynuując poszukiwania.
Awatar użytkownika
Echinos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Brak sterowników do wifi Broadcom

Post autor: Echinos »

Ubuntu 7.10 nie jest już wspierany. Jest to wersja przestarzała. Jego wsparcie zakończyło się 18 kwietnia 2009 roku. Spróbuj najnowszej wersji.
Infu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to spróbuję, odezwę się po reinstalacji.
luki8105
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: luki8105 »

Witam, mam podobny problem z Ubuntu 10.04. Zainstalowałem go na Dell Inspiron 1564, który ma kartę wifi Dell Wireless 1501 802.11b/g. Sterowniki się zainstalowały, a i owszem, ale nie mogę połączyć się z żadną siecią bezprzewodową. Problem w tym, że system żadnej nie wykrywa w tym mojej.
Infu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przeinstalowałem system, zainstalowałem wicid, i system nie widzi żadnej sieci bezprzewodowej.

Edit:
Rozwiązałem problem w sposób następujący : )
Podłączyłem lapka do sieci przez kabel, pobrałem aktualizacje, zrestartowałem system, zainstalowałem sterowniki do wifi, zainstalowałem wicd, odinstalowałem network-managera i śmiga :)
luki8105
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozwiązałem ten problem. Jakiego ubuntu zainstalowałeś? Ponownie 7.10 czy 10.04?
Infu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

10.04
luki8105
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Infu pisze:10.04
To sprawa ułatwiona. Na początku zaktualizuj system System -> Administracja -> Menadżer aktualizacji. Po każdej aktualizacji profilaktycznie uruchom laptopa ponownie. Jak system ściągnie i zainstaluje wszystkie aktualizacje przejdź do System -> Administracja -> Sterowniki i tam włącz sterowniki do Broadcom. Po włączeniu sterowników uruchom laptopa ponownie. U mnie po wykonaniu tych czynności wifi zobaczyła wszystkie sieci w okolicy :)

Jest tylko jeden problem, do którego szukam rozwiązania. System łączy mi się tylko z sieciami niezabezpieczonymi. Nie chce się niestety łączyć z sieciami zabezpieczonymi hasłem. Sprawdzałem różne protokoły szyfrowania i nic:(

EDIT:
luki8105 pisze:Jest tylko jeden problem, do którego szukam rozwiązania. System łączy mi się tylko z sieciami niezabezpieczonymi. Nie chce się niestety łączyć z sieciami zabezpieczonymi hasłem. Sprawdzałem różne protokoły szyfrowania i nic:(
Znalazłem rozwiązanie tego problemu. Przeczytaj sobie zawartość tej strony http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/jest w niej lekarstwo tzn. trzeba zastąpić Network Managera innym programem Wicd. Zainstalowałem pakiety i wszystkie sieci widać i co najważniejsze wszystko działa poprawnie.

Jak odinstalujesz Network Managera nie będziesz miał internetu. Dlatego wcześniej pobierz sobie pakiety ze strony http://packages.ubuntu.com/jaunty/all/wicd/download. Po usunięciu NM i ponownym uruchomieniu systemu otwórz pakiet wicd za pomocą Instalatora Pakietów GDebi.

Po zainstalowaniu pakietów wicd zaktualizuj system za pomocą Menadżera aktualizacji. A potem... miłego serfowania po internecie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”