Czy ktoś wie jak uruchomić te programy na Ubuntu?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
pwiszniewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Czy ktoś wie jak uruchomić te programy na Ubuntu?

Post autor: pwiszniewski »

Witam wszystkich. Mam krótkie pytanie, testowałem Ubuntu w ostatnich dwóch wersjach i... jak dla mnie o niebo lepiej niż na Viście, nie jest to wina słabego kompa (Samsung R522 - sprzęt dość dobry) ale mimo to Ubuntu jest o wiele szybsze i lżejsze. A teraz przejdę do konkretów, jak mi ktoś pomoże to postawię browara :) Laptopa wykorzystuję przede wszystkim do pracy czyli pakiet Microsoft Expression Studio w wersji 3, Adobe Flash i Adobe Photoshop w wersjach CS4 (oryginały, wersje CS5 na razie za drogie...), oprócz tego potrzebuję pomocy przy skonfigurowaniu przeglądarki Firefox na Ubuntu tak aby strony www wyglądały identycznie jak w Windows czyli prawidłowe czcionki itp, tylko przez te dwie niedogodności nie mogę się całkowicie przesiąść na Ubuntu chociaż bardzo chcę... Czyli krótko - proszę o dobrą instrukcję jak uruchomić te programy na Ubuntu i jak skonfigurować Firefoxa bo samo zainstalowanie czcionek Windowsowych nie pomaga...
Awatar użytkownika
dawix2104
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Odp: Dajcie pomocną dłoń...

Post autor: dawix2104 »

Adobe Flash'a możesz ściągnąć przez Programy -> Centrum oprogramowania Ubuntu.
Microsoft Expression Studio i Adobe Photoshop możesz spróbować przez Wine.
A z tym ostatnim nie mogę się połapać:teeh: Mozilla przecież wygląda identycznie, a jeżeli chodzi o czcionkę to wchodzisz w Mozilli w Edycja -> Preferencje i zakładka Treść i tam zmieniasz czcionkę w panelu Czcionki i Kolory.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Po pierwsze:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Po drugie:
Sposób renderowania fontów tak, jak w Windowsie (a fuj! to przecież brzydkie jest!) znajdziesz w internecie - chyba o to Ci chodzi?
verdorben
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: ARM

Post autor: verdorben »

Już teraz widzę setki odpowiedzi jak CS4/5 padnie na wine albo się nie uruchomi. :)
Powiem tak : kup sobie lepszy sprzęt, zostaw tam Windowsa i to ci Tobie potrzeba do pracy a na starym lapku zainstaluj sobie Ubuntu. Uwierz mi, lepiej na tym wyjdziesz.
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
Inny OS: PLD Linux
pwiszniewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: Czy ktoś wie jak uruchomić te programy na Ubuntu?

Post autor: pwiszniewski »

Tytuł już zmieniłem. :) Ale ten laptop nie jest zły...kupiłem go w grudniu 2009 :) Intel Core Duo 2GHz, Radeon HD4330 512 MB, 3 GB RAM, sprzętowe Full HD, matryca LED i 350GB dysk to wystarczy do tych programów chyba... :) Nie tu jest problem tylko w tym że chcę się przesiąść po około 15 latach pracy na Windowsie na Ubuntu (decyzja podjęta po kilkumiesięcznych testach), problem nie w sprzęcie tylko w oprogramowaniu a raczej jeg braku...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”