Call of Duty 4 - Wine/PlayOnLinux - czarny ekran

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
seba_121
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Call of Duty 4 - Wine/PlayOnLinux - czarny ekran

Post autor: seba_121 »

Witam,
od niedawna jestem użytkownikiem Ubuntu. Lubie czasem pograć, w związku z czym chciałem zainstalować grę Call of Duty 4: Modern Warfare. Najpierw zainstalowałem Wine, za jego pomocą zainstalowałem CoD, przy próbie odpalenia ekran staje się czarny... Nadal widać dwa panele, ale ekran jest czarny, od czasu do czasu mignie menu z CoD'a. Potem znalazłem na forum PlayOnLinux, zainstalowałem, zainstalowałem w nim CoD, po uruchomieniu występuje ten sam problem. Próbowałem, też uruchamiać CoD na wirtualnym pulpicie, to samo. Macie jakieś pomysły jak to ruszyć ?
gutiii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Call of Duty 4 - Wine/PlayOnLinux - czarny ekran

Post autor: gutiii »

podaj jaką masz kartę graficzną, otwórz terminal, i wpisz,

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
skopiuj zawartość tego pliku, wklej na stronę wklej.org i podaj link na forum, pokaż jeszcze wynik polecenia,

glxinfo
to tyle:wink:
seba_121
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Moja karta graficzna to ATI Radeon HD3450. Komputer to laptop ;p HP Pavilon DV5-1205ew

co do plików to tak:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf :
http://wklej.org/id/351152/

glxinfo:
http://wklej.org/id/351159/

Dodam jeszcze, ze moj system to najnowszy ubuntu. Ponadto ten sam problem mialem na systemie Kubuntu oraz na Ubuntu w wersji Jurny jarząbek.
gutiii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

hmm strasznie krótki ten twój plik xorg.conf instalowałeś sterowniki z strony ati? niby akceleracja 3d jest, ale jeśli to stery z repo ubuntu to ja najpierw proponuje tak,
1. grę zainstaluj na czystym wine bez żadnych PlayOnLinux, i innych takich zabawek jeśli nie masz nic poza codem zainstalowane na wine to najlepiej wywal całkiem wine z systemu,

sudo apt-get remove wine
potem wywal folder .wine

sudo rm -r  rf .wine
2. i teraz tak pobierz wersje Wine 1.1.30 na tej wersji wine działa na bank, i zainstaluj a a następnie zainstaluj grę, po czym wklej cracka
3. po zainstalowaniu otwórz terminal i wpisz

cd ścieżka/do/folderu z codem4 [enter] a następnie WINEDEBUG=-all wine cod.exe
"za" cod.exe wstaw plik uruchamiający grę nie pamiętam jak się nazywał dokładnie
4. daj znać czy gra odpaliła, jeśli nie, i konsola wywali jakieś errory podaj ich treść na forum. :wink:
seba_121
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sterowniki instalowalem przez ubuntu. Znaczy wybralem tam gdzies w zeby zainstalowalo i zainstalowal sam ;D. Co do gry to ruszylo, ale pojawil się kolejny problem ;/
mianowicie gra jest obrocona do gory nogami, problem w tym, ze wszystkie napisy, nicki ludzi itp sa normalnie. Jakas rada na to ?:p
http://yfrog.com/0hzrzutekranu2vp
gutiii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

więc tak,
1,
otwórz terminal i wpisz,

wine regedit
otworzy ci się edytor rejestru wine podobny do tego z windowsa
2, a następnie rozwiń klucze i utwórz wartości ciągu tak jak na obrazku z tego linka http://www.fototube.pl/pix/img8/org/d41 ... 4eb108.jpg z tym że, w ostatniej wartości czyli

VideoMemorySize
w polu "dane wartości" zamiast "896" wpisz tyle ile ma twoja karta pamięci

3, po czym zamknij rejestr, a następnie odpal grę tak jak pisałem wcześniej

4, daj znać czy pomogło :)
n3wb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: n3wb »

przepraszam, za odświerzanie, starego tematu, ale nie chcę zakładać nowego opisującego ten sam problem

Tak więc, mam ten sam problem co seba_121, a mianowicie po zainstalowaniu CODa odpala mi się, ale mam czarny ekran z jakimiś cieniami, i od czasu do czasu podczas machania myszką na ślepo [bo nie widać kursora] podświetli się coś z menu.

wykonałem wszystkie polecenia, ale podczas wpisywania w konsolę
WINEDEBUG=-all wine iw3mp.exe
gra zaczyna mi się odpalać [pojawia się obrazek], lecz po chwili robi się czarny ekran, i wszystko się wyłącza

wyskakuje mi :
Segmentation fault
ścieżka/do/coda$ ^C
nie wiem co robić, co zmieniać.

zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej, mam Ubuntu 10.04 i wine 1.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”