Zgodzę się, że każdy powinien się kierować swoją wygodą, ba, nawet czasami przyzwyczajeniami. Dla mnie konfigurowanie Debiana za pomocą plików tekstowych jest zupełnie normalna i do tego przywykłem. Jednak oceniając rozwój różnych dystrybucji staram się zwrócić uwagę, czy dane distro byłoby używalne przez ludzie używających systemu, a nie zgłębiający tajniki Linuksa. Maniacy Linuksa Linuksa już mają, a z kogoś kto za pomocą komputera chce przeprowadzić proste czynności, fachowca wymiatającego w konsoli się nie zrobi.M3cin pisze:Ja pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, ludzie którzy tak piszą często nie mają styczności z fedorą, tak samo jak mówią że ubuntu to staroafrykańskie słowo oznaczające "nie potrafię skonfigurować debiana".
To wszystko to tylko stara plotka, być może kiedyś tak było (chociaż wątpie), takie twierdzenia po prostu są rozsyłane z zazdrości.
Ja osobiście nie zauważam różnicy między trudnością między ubuntu, debianem i fedorą.
W ten sposób obserwując rozwój wielu odmian Linuksa, nie mogę powiedzieć, aby Fedora była dobra dla początkującego. Może dla początkującego informatyka, albo osoby z zacięciem do dłubania w systemie. Taki ktoś sobie poradzi i system pod swoje potrzeby doszlifuje. Sam używałem przez jakiś czas Fedory 11, niedawno 13stki. I stwierdzam, że Fedora przoduje we wprowadzaniu nowości, które na tym polu są testowane i dopiero wtedy wprowadzane do innych dystrybucji. Poza tym, wystarczy też rzucić okiem na Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28 ... Linuksa%29) i cytat:
Celem Fedora Project jest budowa w pełni użytecznego, nowoczesnego systemu operacyjnego w oparciu o wolne oprogramowanie, wydawanego cyklicznie 2-3 razy w roku, jako przedpole testowych rozwiązań wprowadzanych później do Red Hat Enterprise Linux. Deweloperzy Fedory wprowadzają do systemu wiele nowinek technicznych, które mogą powodować problemy ze stabilnością. System Fedora został jako jeden z pierwszych wyposażony w mechanizm zabezpieczeń SELinux, w wersji 9 pojawiło się wsparcie dla obsługi trybów graficznych w jądrze oraz obsługa systemu plików ext4.