Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Post autor: salvadhor »

M3cin pisze:Ja pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, ludzie którzy tak piszą często nie mają styczności z fedorą, tak samo jak mówią że ubuntu to staroafrykańskie słowo oznaczające "nie potrafię skonfigurować debiana".

To wszystko to tylko stara plotka, być może kiedyś tak było (chociaż wątpie), takie twierdzenia po prostu są rozsyłane z zazdrości.

Ja osobiście nie zauważam różnicy między trudnością między ubuntu, debianem i fedorą.
Zgodzę się, że każdy powinien się kierować swoją wygodą, ba, nawet czasami przyzwyczajeniami. Dla mnie konfigurowanie Debiana za pomocą plików tekstowych jest zupełnie normalna i do tego przywykłem. Jednak oceniając rozwój różnych dystrybucji staram się zwrócić uwagę, czy dane distro byłoby używalne przez ludzie używających systemu, a nie zgłębiający tajniki Linuksa. Maniacy Linuksa Linuksa już mają, a z kogoś kto za pomocą komputera chce przeprowadzić proste czynności, fachowca wymiatającego w konsoli się nie zrobi.

W ten sposób obserwując rozwój wielu odmian Linuksa, nie mogę powiedzieć, aby Fedora była dobra dla początkującego. Może dla początkującego informatyka, albo osoby z zacięciem do dłubania w systemie. Taki ktoś sobie poradzi i system pod swoje potrzeby doszlifuje. Sam używałem przez jakiś czas Fedory 11, niedawno 13stki. I stwierdzam, że Fedora przoduje we wprowadzaniu nowości, które na tym polu są testowane i dopiero wtedy wprowadzane do innych dystrybucji. Poza tym, wystarczy też rzucić okiem na Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28 ... Linuksa%29) i cytat:

Celem Fedora Project jest budowa w pełni użytecznego, nowoczesnego systemu operacyjnego w oparciu o wolne oprogramowanie, wydawanego cyklicznie 2-3 razy w roku, jako przedpole testowych rozwiązań wprowadzanych później do Red Hat Enterprise Linux. Deweloperzy Fedory wprowadzają do systemu wiele nowinek technicznych, które mogą powodować problemy ze stabilnością. System Fedora został jako jeden z pierwszych wyposażony w mechanizm zabezpieczeń SELinux, w wersji 9 pojawiło się wsparcie dla obsługi trybów graficznych w jądrze oraz obsługa systemu plików ext4.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Kontakt:

Post autor: BogumilH »

Jakiś czas temu miałem na lapku F12 i muszę powiedzieć,że poradnik z Wiki w 100% pomógł mi skonfigurować system pod siebie. Myślę jednak,że doświadczenie z Ubuntu nie było tu bez znaczenia.
Co do samego systemu to u mnie nie wywołał emocji, ani tych pozytywnych, ani negatywnych.
Jedyne co zauważyłem to wolna instalacja oprogramowania. Nie mierzyłem z zegarkiem w ręku,ale wydaje mi się,że w Ubuntu to szybciej idzie.
Trochę z braku czasu i lenistwa siedzę na Ubuntu.

Pozdrawiam
B.
Your Ubuntu User number is 483731 :)
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: Heos »

Hm, hm... Długi czas siedziałem na Fedorze. Ostatnio przeniosłem się na Ubuntu 10.04 z dwóch powodów:
- Chciałem potestować to nowe Ubuntu, znajoma coś marudziła, że działa wolno, że ikonki nie po tej stronie itd.
- Sypała się instalacja kmod-nvidii na Fedorce, co mnie wkur...rzało.
Jak zaczynałem z Linuksem, Ubuntu już mnie trochę irytowało i jak widzę nic się nie zmieniło.

Aktualnie piszę znów z Fedory. Tak działa myk z nieformatowanie partycji /home o ile to faktycznie jest osobna partycja, domyślnie Ubuntu chyba tak nie robi. Tylko kilka aplikacji marudziło, ale dało się przeżyć.

Co do samego Ubuntu, jest widocznie wolniejszy od Fedory. Zjada więcej RAM-u chociaż uruchomione były te same aplikacje. Bywało sytuacje kiedy musiałem przez konsole zamykać programy, które zamrażały system. W Fedorze ni razu.

Z drugiej strony WINE działało lepiej pod Ubuntu, żeby coś zadziałało na Fedorze trzeba się niemało napocić, tam działało więcej rzeczy.
Jeżeli potrzebujesz programu Orca, to także lepiej Ubuntu, w polskim remiksie przynajmniej domyślnie działa bardzo dobrze, z zainstalowanymi syntezatorami i głosem polskim.
Pewnie można obydwa skonfigurować aby działały tak samo, jednak na tyle na ile umiałem Ubuntu wypadło lepiej.

yum > apt-get, pod każdym względem. Wyszukiwanie, instalowanie pakietów tylko przez yuma.

Dźwięk wszędzie działał tak samo bez problemu. Grafika, Ubuntu sam wykrywa sterowniki graficzne własnościowe jednak bardzo stare, fakt, że po dwukliku już mamy zainstalowane bez problemu znacząco obniża wydajność. Te serwowane przez Ubuntu to chyba 17x, na Fedorze używam 195.
Chociaż fakt, że konfiguracja nvidii na Fedorze to trochę więcej problemów, już trzeba edytować ręcznie dwa pliki. Bez problemy da się, są poradniki jednak niektórych to na pewno zniechęci.

Ubuntu-tweak jest wg mnie sporym plusem, taki jeden spory panel sterowania pozwalający na x sposobów pozmieniać wygląd naszego systemu, bezpośrednio edytować repozytoria, czyścić system itd.
Dla wielu to ułatwienie, bo nie muszę szukać i ręcznie edytować tych wszystkich plików.

W ogóle, Ubuntu jest dla a) głupich b) nie interesujących się systemem ludzi. Bo albo ktoś nie potrafi wpisać "gedit /etc/grub.conf" albo go to nie obchodzi i system ma TYLKO działać.

Mi Fedora nie pozwala na zbyt długo zmienić dystrybucji na inną, zawsze wracam na F ;)
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
LiTE
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: LiTE »

yum > apt-get
Co powiesz o aptitude?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

LiTE pisze:Co powiesz o aptitude?
Że to narzędzie lepsze od apt-get. Nie róbmy zaczątków flejmu - mnie też dobrze używa się Yum, choć wtyczka remove-leaves mogłaby być mądrzejsza. Sam yum wywala program zostawiając zależności, remove-leaves wyrzuca obie rzeczy. Niestety wtyczka czasem się zapędza i chce wyrzucić ważniejsze pliki (np. używane właśnie przez system czcionki czy zależność innego programu). Dlatego też często przy wyrzucaniu aplikacji patrzę w historię transakcji co było instalowane, by doglądnąć Yum. Jak dla mnie jest to nieziemski minus tego managera, z którym jednak da się żyć. Aptitude czy apt-get tego mankamentu nie mają. Dlatego Fedory nie polecam początkującemu, bo wątpię czy chciałoby się jemu właśnie doglądać tego. Jeśli chodzi o resztę to Fedora jest tak samo prosta jak Ubuntu (choć Fedora nie idzie w stronę "usera-idioty", za którego zaraz jeszcze system będzie klikał myszą).
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Od apt-geta lepsze, ale od yuma nie. Aptitude do IMO ogłupiająca nakładka na apt-get, nic więcej.

Ale da się żyć z oboma, to nie powinno być raczej decydujące przy wyborze.

Edycja:
Nawet tego niżej nie komentuję...
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Heos pisze:Od apt-geta lepsze, ale od yuma nie. Aptitude do IMO ogłupiająca nakładka na apt-get, nic więcej.

Ale da się żyć z oboma, to nie powinno być raczej decydujące przy wyborze.
Aptitude to osobny manager pakietów.

SaRaD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: SaRaD »

Heos pisze: W ogóle, Ubuntu jest dla a) głupich b) nie interesujących się systemem ludzi. Bo albo ktoś nie potrafi wpisać "gedit /etc/grub.conf" albo go to nie obchodzi i system ma TYLKO działać.
Akurat z podpunktem a) się nie zgodzę, chyba chodziło o leniwych ;)
Co do tematu , ja też mam zamiar przetestować fedore zaciekawiła mnie ta dystrybucja płytka już wypalona :)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Ściąga mi się właśnie Fedora i Arch, po sesji biorę się za testowanie. Tak właściwie to nie wiem, od czego zacząć, jedno nęci i drugie kusi :craz:
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Mam pytanie:
W fedorze niedawno miało się pojawić narzędzie do łatwego zabezpieczania programów - poprzez umieszczanie ich w jailu - opartym na mechaniźmie selinux - to miał być chyba prefix w stylu:

Kod: Zaznacz cały

sandbox -x <program>
czy coś podobnego.
http://www.heise-online.pl/newsticker/n ... 15780.html
Czy działa to już? (lub udaje - że działa?)

Pozdrawiam
:craz:

Edit:
Hwiparam pisze:Ściąga mi się właśnie Fedora i Arch, po sesji biorę się za testowanie. Tak właściwie to nie wiem, od czego zacząć, jedno nęci i drugie kusi :craz:
Zawsze możesz po "Bożemu" Gentoo postawić (ze stage3).
Co to znaczy po "Bożemu"?
W 6 dni system postawić, a w 7 odpocząć :grin:

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Sandbox działa (testowałem tylko Firefoksa i edytor tekstowy). Wystarczy doinstalować pakiecik SELinux sandbox utilities (+ 3 zależności:wink:) i można odpalać appsy w trybie graficznym. Na dowód zrzut Firefoxa pod sandboksem:
Obrazek

Jak widać SELinux to fajne narzędzie :-) Strasznie "puste" wydaje się później jakieś distro bez narzędzi takich jak SELinux czy ABRT, które są w Fedorze.

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Apparmor w Ubusiu też taki pusty nie jest - jak widać, choć wymaga trochę roboty.
Ale co mnie wkurza w ubusiu - to nowy gdm z wbudowanym nolisten-tcp dla xserwera.
Akurat u mnie utrudnia to działanie deluge - uruchomionego z uprawnieniami usera pies i powłoką /bin/false.

A na próby włamania do xserwera - przez tcp -... mam stary, dobry netfilter.

Tego sandboxa spróbuję, wygląda ciekawie.
Jak widać SELinux to fajne narzędzie
Ale dopiero od Fedory 12 - kiedy parę osób doszło do wniosku - że: albo dopasują selinux do nadzorowania aplikacji (a nie tylko userów i grup), albo pomiędzy apparmorem z jednej,
a grsecurity i paxem z drugiej strony, w ogóle na selinux zabraknie miejsca.

Jakoś nigdy nie pochwalałem takiego rozwoju- żeby przetrwać, bo inni przegonili.
Chociaż sandbox jest, (jak widzę) prawdopodobnie ok.
Ciekawe - kiedy paczki "dojadą" do debiana.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

Testowałem swego czasu Debiana , Mandrive, Fedorę, Ubuntu, Opensuse, itd i dla początkujących najlepsze jest Ubuntu, większość osób ma gdzieś grzebanie godzinami, żeby coś zrobić w systemie, woli graficzne rozwiązania ( jak w windows ), Ubuntu idzie w dobrą stronę, w stronę wiekszości, w stronę ludzi, którzy chcą mieć dobry system, który bez zbędnego grzebania będzie działał jak należy. Co do fedory mało stabilna nie polecam niedoświadczonym użytkownikom. Porównam to tak ubuntu jest dla zwykłych ludzi którzy nie chcą tracić czasu na grzebanie w systemie żeby coś więcej osiągnąć, skonfigurować, fedora to raczej linux jak linux trzeba się nastawić na zabawę z systemem. Wszystko sprowadza się do potrzeb użytkowników, moim zdaniem ubuntu w przyszłości zagrozi windows , już teraz przegania go wizualnie ( KDE 4.5 ) jak poprawi się jeszcze prostota obsługi to śmiało może konkurować z windowsem.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

123wilk pisze:Testowałem swego czasu Debiana , Mandrive, Fedorę, Ubuntu, Opensuse, itd i dla początkujących najlepsze jest Ubuntu, większość osób ma gdzieś grzebanie godzinami, żeby coś zrobić w systemie, woli graficzne rozwiązania ( jak w windows ), Ubuntu idzie w dobrą stronę, w stronę wiekszości, w stronę ludzi, którzy chcą mieć dobry system, który bez zbędnego grzebania będzie działał jak należy. Co do fedory mało stabilna nie polecam niedoświadczonym użytkownikom. Porównam to tak ubuntu jest dla zwykłych ludzi którzy nie chcą tracić czasu na grzebanie w systemie żeby coś więcej osiągnąć, skonfigurować, fedora to raczej linux jak linux trzeba się nastawić na zabawę z systemem. Wszystko sprowadza się do potrzeb użytkowników, moim zdaniem ubuntu w przyszłości zagrozi windows , już teraz przegania go wizualnie ( KDE 4.5 ) jak poprawi się jeszcze prostota obsługi to śmiało może konkurować z windowsem.

Powiem tak (subiektywna opinia, ale szczęka mi opadła po przeczytaniu wytłuszczonych fragmentów).
- Nie wiem co robiłeś w Fedorze, że musiałeś grzebać godzinami.
- To jest to, że nie każdy woli Ubuntu. Nie wiem ile czasu używasz Ubuntu czy Linuksa w ogóle, jednak czasem bywa tak, że bardziej doświadczony użytkownik dostrzega minusy Ubuntu, których początkujący zachwycony Ubuntu nie dostrzega. Dodatkowo te minusy spowodować mogą nawet, że paroletni użytkownik Ubuntu jest w stanie bez skrupułów porzucić te distro (tak było ze mną).
- Fedora mało stabilna...cóż, akurat nie potwierdzam tego, gdyż nawet w momencie premiery najnowszej wersji Fedory, ta jest częściej stabilniejsza od premierowego Ubu. Fedora jest podobnie stabilna do każdego innego distra, a Ubu też potrafi napsuć krwi. Porównaj sobie ile tematów z problemami pojawia się dziennie na tym forum, a ile na polskim Fedory. Niestety w tym przypadku przegrywa Ubuntu. Nawet na zagranicznym forum Fedory pojawia się mniej tematów od zagranicznego forum Ubuntu. Nie mówię jednak - w kapeluszowym distro też są zaciachy. W sumie i tak wiele zależy od sprzętu - czy to Fedora, Ubuntu, Debian czy Gentoo.

ps:
większość osób ma gdzieś grzebanie godzinami, żeby coś zrobić w systemie, woli graficzne rozwiązania ( jak w windows ),
takiej osobie bałbym się nawet zainstalować Linuksa. Z resztą - przerabiałem to już. Postawiłem dwa razy znajomym mi osobom, innym razem klientce. W każdym przypadku był powrót do Windows.

EDIT:
Do czego piję tym postem: Ubuntu nie jest idealne, żadne distro nie jest. Niemniej Linux to nie Windows. Ubuntu było naprawdę fajne kiedyś, po wersji 8.04 Canonical zaczęło zmieniać troszkę taktykę. Po prostu swoje z Ubuntu przeżyłem i wiem, że nie stawiałbym Ubuntu jako twarzy Linuksa. Jest fajne, ale swoje dystrybucje mają również swoje plusy. Jak wspominałem chyba jakoś w poprzednich postach tematu - Ubuntu stara się zniżyć do poziomu takiego, że zaraz system za usera będzie klikał myszą, kiedy jednak środowisko graficzne się wysypie, to taki user nie ruszy z miejsca, no bo jak to zrobi bez jego konfiguratorów, które działały tylko w X-ach? Inne distra stawiają na to, że w umyśle użytkownika zachodzą jeszcze jakiekolwiek procesy myślowe.W sumie naprawdę nie widzę różnic w użytkowaniu między Fedorą a Ubu. Każdy jednak woli co innego.

Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

- Fedora mało stabilna...cóż, akurat nie potwierdzam tego, gdyż nawet w momencie premiery najnowszej wersji Fedory, ta jest częściej stabilniejsza od premierowego Ubu. Fedora jest niemniej stabilna od każdego innego distra, a Ubu też potrafi napsuć krwi. Porównaj sobie ile tematów z problemami pojawia się dziennie na tym forum, a ile na polskim Fedory. Niestety w tym przypadku przegrywa Ubuntu.
Właśnie, to, że Fedora jest mało stabilna jest największym mitem jaki słyszałem. Tak samo, że jest poligonem doświadczalnym dla RedHata. Bzdura.
Fakt, że w Ubuntu wszystko można wyklikać, to jest plus i minus jednocześnie. Plus, bo osoby nie interesujące się systemem mają wszystko podane na fioletowej tacy przed pyszczek, minus bo niektórzy jednak woleli by wiedzieć CO system robi i JAK robi, Ubuntu to utrudnia.
większość osób ma gdzieś grzebanie godzinami, żeby coś zrobić w systemie, woli graficzne rozwiązania ( jak w windows ),
Godzinami? O czym ty rozmawiasz? Co konfigurowałeś godzinami? Nawet problemy z własnościowymi sterownikami do nVidi, które sprawiają chyba najwięcej kłopotów to kwestia 15 minut.
fedora to raczej linux jak linux
Linux, jak Linux. Jak w mor... roota strzelił.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Ubuntu i Fedora mają generalnie inny target obiorców. Ubuntu jest dla osób, które zaczynają i którym maksymalnie upraszcza się system, dodaje uproszczone kontakty z portalami społecznościowymi, jakieś bajery i widgety itd. Fedora jest natomiast systemem operacyjnym - jak ktoś opanuje Ubuntu to praktycznie wygoda użytkowania zależy od znajomości preferowanego środowiska graficznego.

EDIT:
Heos - lepiej nie narzekajmy za dużo na Ubu i nie chwalmy Fedory, bo wezmą nas za trolli czy siewców FUD'u międzydistrowego :-P

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Aion pisze:Witam,
ponieważ jakiś czas juz uzywam dystrybucji ze stajni canonical, czuję pewien niedosyt zwiazany z owa dystrybucją.Nie działa ona tak szybko jakbym sie spodziewał, lecz lubię srodowisko KDE.Mam zamiar przesiąść sie na inną dystrybucję i tu pierwszy wybór padł na Fedorę.

Otóż najaktualniejszą wersją jest oczywiście Constantine oznaczony wdzięczną cyfrą 12.I tu się nasuwa pytanie czym się owy linux różni od produkcji debianowskich ? Czy tylko paczkami rpm - deb czy może czymś więcej ?
Jeśli ktoś miał jakąś styczność z ową dystrybucją proszę o podzielenie sie opinią na temat starszych wersji jak i również aktualnej Fedory 12, która jak gdzieniegdzie wyczytałem przyniosła trochę niespełnionych nadziei i rozczarowań, chociaż patrząc na ubuntu to też nie widzimy tutaj jakichś porażających postępów względem szybkości systemu (no może czas bootowania sie zmienił i nowe KDE mniej pamięci zabiera :> ).

Pozdrawiam i liczę na jakieś odpowiedzi.
Osobiście nie polecam przesiadki na Fedorę jak już masz Ubuntu, gdyż wcale nie jest szybsza. U mnie najbardziej denerwujące w Fedorze było długie mulące przetwarzanie pakietów rpm.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Hehe, z was to faktycznie przez te lata użytkowania Linuksa zrobili się fanatycy nie zauważający podstawowych prawideł użytkowania komputera:

- Linuksa używa się nie dla 'mania Linuksa', ale do skutecznego posługiwania się maszyną cyfrową pt. komputer,

- czasy mamy takie, że nawet Pan Zdzisek z warzywniaka osiedlowego klepie faktury na komputerze - co nie znaczy, że musi się znać na komputerze (całe życie sadził sałatę) - on ma umieć obsłużyć program który ma na ekranie,

- większość użytkowników to panowie Zdziski - dla nich obsługa programów i tego całego bałaganu na pulpicie ma być prosta i klikalna,

- jeżeli odrzucimy powyższe, to nie ma co się zżymać, który Linux jest prostszy, czy stabilniejszy - bo pozostanie on studencką ciekawostką dla grupki fanatyków,

- jeżeli jednak leży nam na sercu popularyzacja Linuksa, trzeba wybierać i wdrażać rozwiązania proste, LOGICZNE i stabilne, a nie na siłę udowadniać, że wyżej wymieniony pan Zdzisek z warzywniaka to matoł, bo nie nie potrafi sobie wygooglać jak skompilować sterowniki NVIDII.

W świetle powyższego, w Ubuntu niemal 99% ustawień systemu jestem w stanie wyklikać, w OpenSuse podobnie. W Fedorze utyka się na samym początku z surowym pulpitem, który sam od siebie w niczym nie pomaga. Gdybym był nowym userem, wybór jest dla mnie prosty. Na co mi mityczna stabilność Fedory, czy Debiana, skoro muszę przewalać tony manuali, żeby doprowadzić niektóre sterowniki i usługi do stanu używalności.

I tak większość ludzi postrzega swoją przygodę z Linuksem. To jest też główna przyczyna turystyki linuksowej, gdzie 80% 'ma' Linuksa, włączanego z nudów raz na miesiąc.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

salvadhor pisze:Hehe, z was to faktycznie przez te lata użytkowania Linuksa zrobili się fanatycy nie zauważający podstawowych prawideł użytkowania komputera:

- Linuksa używa się nie dla 'mania Linuksa', ale do skutecznego posługiwania się maszyną cyfrową pt. komputer,

- czasy mamy takie, że nawet Pan Zdzisek z warzywniaka osiedlowego klepie faktury na komputerze - co nie znaczy, że musi się znać na komputerze (całe życie sadził sałatę) - on ma umieć obsłużyć program który ma na ekranie,

- większość użytkowników to panowie Zdziski - dla nich obsługa programów i tego całego bałaganu na pulpicie ma być prosta i klikalna,

- jeżeli odrzucimy powyższe, to nie ma co się zżymać, który Linux jest prostszy, czy stabilniejszy - bo pozostanie on studencką ciekawostką dla grupki fanatyków,

- jeżeli jednak leży nam na sercu popularyzacja Linuksa, trzeba wybierać i wdrażać rozwiązania proste, LOGICZNE i stabilne, a nie na siłę udowadniać, że wyżej wymieniony pan Zdzisek z warzywniaka to matoł, bo nie nie potrafi sobie wygooglać jak skompilować sterowniki NVIDII.

W świetle powyższego, w Ubuntu niemal 99% ustawień systemu jestem w stanie wyklikać, w OpenSuse podobnie. W Fedorze utyka się na samym początku z surowym pulpitem, który sam od siebie w niczym nie pomaga. Gdybym był nowym userem, wybór jest dla mnie prosty. Na co mi mityczna stabilność Fedory, czy Debiana, skoro muszę przewalać tony manuali, żeby doprowadzić niektóre sterowniki i usługi do stanu używalności.

I tak większość ludzi postrzega swoją przygodę z Linuksem. To jest też główna przyczyna turystyki linuksowej, gdzie 80% 'ma' Linuksa, włączanego z nudów raz na miesiąc.
Kurczę - chyba masz rację :???: Po prostu nieco irytuje mnie w Ubuntu to, że idzie w stronę "usera-idioty", któremu system zaraz będzie podpowiadał: "a teraz wciśnij lewy klawisz myszy, aby go wcisnąć musisz mieć położoną na myszy dłoń, a na lewym klawiszu palec wskazujący. Aby mysz zadziałała, musisz podłączyć ją do portu xyz w komputerze". Rozumiesz, coś w tym stylu. Fakt faktem, że Fedora takim tokiem nie idzie.

luk1don

Osobiście nie polecam przesiadki na Fedorę jak już masz Ubuntu, gdyż wcale nie jest szybsza. U mnie najbardziej denerwujące w Fedorze było długie mulące przetwarzanie pakietów rpm.
Osobiście odczułem różnicę między XFCE Xubuntowskim, a XFCE Fedory. Może nie jest to kolosalna różnica, lecz zawsze dla mnie odczuwalna (512MB RAM w laptopie). Może nie jest tak w przypadku GNOME. RPM instalują się dłużej, dla mnie w każdym razie jest wszystko jedno, czy program będę miał 10 sekund wcześniej, czy 10 sekund później. Nie wiem jak robi Ubuntu, ale Fedora nim zainstaluje paczkę robi test transakcji i test wprowadzanych zmian - dlatego jest dłużej.

Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Heos - lepiej nie narzekajmy za dużo na Ubu i nie chwalmy Fedory, bo wezmą nas za trolli czy siewców FUD'u międzydistrowego
Tyle, że ja wszędzie zestawiam systemu nie mówiąc, który jest lepszy tylko jakie ma plusy i minusy, a przynajmniej staram się.
Nie demonizuj, Fedora nie jest złem wcielonym, które działa tylko przez straszną i złą konsolę. Na stronie Fedora.pl poradniki napisane są w taki sposób, że użytkownik nie musi rozumieć co robi a tylko na zasadzie "kopiuj wklej" zrobić. Zresztą, co właściwie zrobić? Jeżeli ma nVidię to wkleić 3 linijki poleceń. Jeżeli nie, to kliknąć aktualizuj kiedy system o to poprosi (przez menedżer aktualizacji) i kliknąć zainstaluj sterowniki kiedy włączy odtwarzacz muzyki / filmów.
No popatrz, a mnie wkurzał apt-get i jego tępo, powolność całego Ubuntu. Masz jakieś wymierne dowody?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”