Dziwne jednosekundowe rozmazania ekranu
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Dziwne jednosekundowe rozmazania ekranu
Witam. Jestem posiadaczem najnowszego Ubuntu 10.04 na laptopie Aspire 5730Z. Od czasu do czasu rozmazuje mi sie ekran (taki pasek przez polowe ekranu przechodzi), nie wystepuje to jakos dlugo ale tak na jakaś sekunde może mniej, w każdym razie jest to zauważalne. Na poprzednich dystrybucjach, na Windows xp, 7 nie bylo takiego czegoś takiego. Czy możecie mi powiedziec od czego to moze byc i jak to ewentualnie "wyleczyć"? Z góry dziękuję za pomoc.
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: Dziwne jednosekundowe rozmazania ekranu
Troche dziwne zachowanie. Zadzwon na infolinie producenta i spytaj co masz z tym zrobic? Albo Ci odpowiedza, ze pod Linuxem ich sprzet siada, albo, ze masz usterke karty/panelu LCD.
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Z tego co zauważyłem to nie jest to raczej wina LCD, taki efekt pojawia sie tylko gdy jest otwarte jakies okno, najczesciej office2007 (przez cedege) a rzadziej np na chromium... tak normalnie to jest ok. Jak wspomnialem na windowsach i ubuntu 8.10 bylo ok.
- Eleanaar
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Możliwe że ma to związek ze sterami do grafiki. Wypróbuj otwarte i zamknięte. Powinno pomóc. Czasami zdarza się tak że nie wykrywa prawidłowo rozdzielczości bądź odświeżania ekranu ale są to skrajne przypadki.
Pozdrawiam.
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
W tym laptopie jest karta Intela wiec sterowniki mam takie jakie ma system... są zamknięte sterowniki do intela dla systemu Linux?? Aktualnie mam tego pierwszego 10.04, myślicie że zainstalowanie lamparcika coś zmieni??
- Mattiah
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odnawiam temat. Aktualnie mam zainstalowany Windows 7 i wszystko jest ok. Miałem również 8.10, 9.04, 9.10 i takowy problem się nie pojawiał. Znaczy to że to wina Ubuntu 10.04... jakieś rady?? Instalacja Lamparcika?? Czy może sobie darować i zostać już na Ubuntu 9.x/Windows 7 ??