Z czym do YouTube (z Canona)?

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
Marsjanin.TK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

[solved]/[purge] Z czym do YouTube (z Canona)?

Post autor: Marsjanin.TK »

Witajcie.

Męczę się z tym już bardzo długo, najpierw pod Ubuntu a teraz pod Mintem mi przyszło.

Pytanie jest proste - uzasadnienie i wyjaśnienie poniżej. Jak i czym najlepiej kompresować pliki wideo, by przesłać je w zadowalającej jakości przy małym rozmiarze na YouTube?

Ważne jest źródło - kompaktowy aparat cyfrowy CANON PS A480. Daje on na wyjściu 640x480 @ 30 fps, kompresuje w MJPEG, dodaje dźwięk mono PCM ?8 czy jakoś tak i całość pakuje do AVI. Szczegóły z mediainfo jeśli potrzebne wkleję.

Czym próbowałem? Po pierwsze Avidemuksem. Przy próbie kodowania do jakiegoś ludzkiego xvida lub innego formatu wrzeszczy, że nie rozpoznaje dźwięku. Mimo to nie przeszkadza mu to w CIĘCIU AVIKA wraz z dźwiękiem poprawnie, o ile nie rekompresuję ani dźwięku ani wideo. Zatem przydatny do cięcia.

Po drugie - WinFF. Ponieważ składnia FFMPEG ma jakichś osiem milionów opcji. TO DZIAŁA. W większości przypadków działa, jednakże profile tam zapisane pozostawiają wiele do życzenia, a DOCELOWE WŁADOWANIE NA YT sprawdza się tylko w przypadku plików spod WinFF w standardzie VCD, a te jakość mają zbyt marną. Niemniej było to dla mnie ostatnio dobrą zachętą, że JEDNAK SIĘ DA.

Poszedłem po rozum do głowy. Do wymuksowania z aparatowego AVI dżwięku użyłem WinFF (Avidemux miał z tym problemy, czynił niepoprawny plik audio), od razu go konwertując np. na MP2 - plik gra w playerach i generalnie powinien działać. Potem otwierałem w Avidemuksie jeszcze raz plik z aparatu, i jako źródło dźwięku ustawiałem zewnętrzny plik. Udało mi się wyprodukować całkiem porządnego XVIDA w AVI oraz x264 w MP4. PLIKI TE DZIAŁAŁY BEZ PROBLEMU W PLAYERACH SYSTEMOWYCH (Mplayer, Totem). Niestety, YouTube woła, że przetworzyć ich nie potrafi - choć powinien. Może Avidemux wpieprza tam jakiś dziwny przeszkadzający tag? Na marginesie: YouTube także nie przyjmuje plików wprost z aparatu, jednak te i tak są zbyt wielkie na takie akrobacje na moim łączu (ok. 100 MB na minutę, jak to MJPEG).

Na koniec, pewien skrypt z gnomelooks też wywala milion pytań ale nie o to, co bym chciał, i produkuje mi pusty plik. Kodeki nonfree dodałem. Lubię interfejs Avidemuksa i produkuje on poprawny plik AVI bądź MP4, pięknie skompresowany, niestety Tuba tego nie chce przetworzyć. Ode mnie bierze tylko pliki o jakości VCD zrobione z automatu w WinFF. Próbowalem już zmiany fps na domyślne 25 klatek przed kodowaniem, próbowałem różne kontenery z różnymi kodekami audio i wideo, niestety bezskutecznie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje? :-(
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Z czym do YouTube (z Canona)?

Post autor: frytek »

mencoder polecam. składnia tylko pozornie wydaje się taka zawikłana, uwierz. mimo, że jest milion opcji, to opanowanie najprostszych nie jest dużym wysiłkiem.

najpierw sprawdź, czy mplayer prawidłowo odtwarza plik.

warto też wiedzieć, jaki musi być ten docelowy format. tzn. jego specyfikę trzeba znać.

mencoderem nagrywam tv ale również np. przekodowuję filmy aby dały się odtwarzać na sprzętowej mancie. zwłaszcza chodzi o rmvb.

najprostsza składnia jest taka. rozbijam to na wiersze z komentarzem, ale w poleceniu byłby jeden wiersz.

mencoder plik.avi -oac mp3lame # kodek audio: lame
-lameopts fast:cbr:br=128 # opcje dlamp3 lame. raczej jasne.
-ovc lavc # kodek video
-lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1200:autoaspect # trzy opcje dla lavc. trudne?
-ffourcc xvid #wyjaśnienie w wiki. co więcej, nie musi tego być
-o pliknowy.avi # chyba też jasne...

powyższy zestaw przetwarza pliki dość szybko, ale jakość jest taka sobie. spójrz więc na to; działa wolniej, ale z efektu jestem bardziej zadowolony:

mencoder plik.avi
-oac mp3lame -lameopts fast:cbr:br=128 # bez zmian
-ovc xvid #inny kodek, jak widać
-xvidencopts bitrate=1200:autoaspect=1 # dwie opcje, chyba jasne?
-ffourcc xvid # jak wyżej
-o nowyplik.avi # plik wyjściowy

przypuszczam, że taki plik wynikowy da się wysłać na youtube. może się jednak okazać, że przeszkodą jest te 30 klatek / sek. może w tym jest problem?
Awatar użytkownika
Marsjanin.TK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

MEncoder SVN-r1.0~rc3+svn20090426-4.4.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team
success: format: 0 data: 0x0 - 0x32f716
AVI file format detected.
[aviheader] Video stream found, -vid 0
[aviheader] Audio stream found, -aid 1
VIDEO: [MJPG] 640x480 24bpp 30.000 fps 7443.4 kbps (908.6 kbyte/s)
[V] filefmt:3 fourcc:0x47504A4D size:640x480 fps:30.000 ftime:=0.0333
==========================================================================
Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder
AUDIO: 11024 Hz, 1 ch, u8, 88.2 kbit/100.00% (ratio: 11024->11024)
Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM)
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Unsupported PixelFormat -1
Selected video codec: [ffmjpeg] vfm: ffmpeg (FFmpeg MJPEG)
Forcing output FourCC to 64697678 [xvid].
Cannot set LAME options, check bitrate/samplerate, some very low bitrates
(<32) need lower samplerates (i.e. -srate 8000).
If everything else fails, try a preset.

Exiting...

WTF? Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku bardzo podobnie.

>>> EDIT <<<

Najpierw próbowałem jakoś to 'srate' ustawić, jednak nie potrafiłem - opcje dla LAME różnią się składnią od tych dla -lameopts w mencoderze. '-srate 44100' próbowałem wcisnąć po dwukropku za 'br=' jako np. ':srate=44100' czy ':sr=44100' jednak to niestety nie tak.

Poszedłem po rozum do głowy. Postąpiłem jak opisałem w pierwszym poście. Po pierwsze, wymuksowałem audio przy okazji jednym klikiem je konwertując do WAV tym, co potrafi to ugryźć czyli WinFF-em. Teraz teoretycznie mogłem podać tego wave'a jako parametr w poleceniu mencodera, ale że znów nie wiedziałem jak? wmuksowałem go Avidemuxem w oryginalny plik AVI w miejsce starego dźwięku. Udało się, polecenia zadziałały. Stworzyły poprawne, grające w mplayerze aviki z xvidami i empetrójami.

Niemniej YouTube nadal twierdzi: "Nie rozpoznaliśmy formatu kodeka audio tego pliku, mimo to spróbujemy go przetworzyć. Zapoznaj się z tym artykułem na temat zalecanych formatów, aby uzyskać więcej informacji." Super. :( Po chamskim przełożeniu na 25 fps w Avidemuksie (inaczej nie umiem; powstaje rozciągnięty film i za krótkie audio, ale plik jest poprawnym xvidem w 25 fps) niestety dokładnie nadal to samo.

Jeszcze odniosę się do Twojego posta. W sumie ?inny kodek?, hmm, wg. mnie i MediaInfo taki sam? No widzę, widzę, że tu lavc a tam xvid, ale jaka to różnica, skoro oba produkują xvida? Taka jak pomiędzy np. LAME MP3 a konkurencją, 'jakimś-innym' MP3 (żadnej nazwy nie pamiętam, choć było tego sporo)?

Według YouTube, plik powinien być taki:
Windows Media Video (.avi)
.3GP (telefony komórkowe)
.AVI (Windows)
.MOV (Mac)
.MP4 (iPod/PSP)
.MPEG
.FLV (Adobe Flash)
.MKV (h.264)
Szczegółowe dane przy optymalizacji:
Film wideo
Rozdzielczość Zalecana jest pierwotna rozdzielczość filmu wideo. W przypadku jakości HD jest to 1920x1080 (1080p) lub 1280x720 pikseli.
Przepływność bitowa Przepływność bitowa w dużym stopniu zależy od używanego kodeka, więc nie ma wartości zalecanej ani minimalnej. Filmy wideo należy raczej optymalizować pod względem rozdzielczości, proporcji obrazu i liczby klatek, a nie pod względem przepływności bitowej.
Liczba klatek Nie należy zmieniać liczby klatek pierwotnego filmu wideo. Szczególnie nie zaleca się stosowania technik zmiany liczby klatek typu ?pulldown? i innych.
Kodek Preferowane są kodeki H.264 i MPEG-2.
Preferowane kontenery FLV, MPEG-2 i MPEG-4
Dźwięk
Kodek Preferowane są kodeki MP3 i AAC.
Preferowane kontenery FLV, MPEG-2 i MPEG-4
Częstotliwość próbkowania 44,1 kHz
Kanały 2 (stereo)
Co do tego h.264, to jeśli x264 byłoby akceptowane, to jestem jak najbardziej za? Pięknie to kompresuje w porównaniu do Xvida. Jeśli chodzi o dźwięk stereo, o którym tu piszą, to z kolei w innym miejscu helpa piszą, że jeśli coś nie działa to optymalnie jest przesłać dźwięk MP3 mono 64 kbps. Na dwoje więc babka wróżyła a ja nadal jestem w kropce. :(

>>> EDIT <<<

Oczywiście YT pluje się niby tylko o dźwięk, niestety obrazu też nie przetwarza, potem w "przesłanych plikach wideo" mam adnotację: "Błąd (nie można skonwertować filmu wideo)".

Przykładowy plik do ściągnięcia (< 1 MB): http://je.pl/ep5h
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: frytek »

to mam skopiowane skądś. służy do nagrywania telewizji. srate tam jest, bo inaczej dźwięk mi wychodził jak w zwolnionym tempie. ale sam tego nie wymyśliłem, więc nie pytaj się mnie o zasadę. i czym się różni srate od audiorate. ale może to ci coś pomoże:

Kod: Zaznacz cały

mencoder tv:// -oac mp3lame \
-lameopts cbr:br=128:mode=3 \
-srate 44100 \
-tv freq=$FREQ:driver=v4l2:device=/dev/video-tv:input=0:\
width=512:height=384:\
brightness=13:contrast=-30:saturation=95:\
audiorate=96000 \
-ovc lavc \
-lavcopts vcodec=mpeg4:threads=4:vbitrate=2000:mbd=2:trell:v4mv:aspect=4/3 \
-noautoexpand \
-endpos $ENDPOS  \
-o /home/ama/Nagrywanie-temp/$FILE.avi
Awatar użytkownika
Marsjanin.TK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

:shock: Logika podpowiada, że wina była po stronie Youtube. :bag: No bo wszystko zaczęło nagle działać? Znaczy: te wgrane wcześniej na YT nadal są złe. Jednak gdy teraz wgrywam ponownie te same pliki których kiedyś YT nie przyjmowało, teraz nie ma z tym problemu. Włącznie z niezmodyfikowanym avikiem wprost z aparatu (MJPEG+PCM). :tes:

Z drugiej strony, logika podpowiadałaby, że poprawiło się po upgrade opery z 10.10 do 10.60. :pt36: No dobrze, ale w takim razie dlaczego z plikami w formacie zgodnym z VCD nie było żadnych problemów od początku?

W każdym razie zaczęło działać poprawnie i dziękuję za wszelką pomoc. :wink:
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”