Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Post autor: luk1don »

Heos pisze: No popatrz, a mnie wkurzał apt-get i jego tępo, powolność całego Ubuntu. Masz jakieś wymierne dowody?
Tu nie potrzeba dowodów, choć jak bym chciał to bym je znalazł.
Chodzi mi o cały system, a co za tym idzie system zarządzania pakietami rpm.
W konkurencji Debiany (Ubuntu i inne) vs. Fedora nie polecał bym Fedory, polecił bym raczej OpenSUSE.
Tu jak zwykle dyskusja sprowadza się do pakietów. W ten sposób nie można rozstrzygać, który system jest lepszy.
RPM jest najlepszym dla systemów opartych na RPM, jak RedHat, Suse, Mandrake, Mandriva i wielu innych. DEB jest najlepszy dla systemów opartych na Debianie. Podchodząc do tematu bardziej szeroko to pracowałem już chyba na wszystkich (bądź prawie szystkich) Uniksach, tak właśnie UNIXach, gdyż Linuks to właśnie Unix.
System pakietów służy tak właściwie po to, aby umieścić pakiety aplikacji i pliki binarne w odpowiednie miejsca w systemie, w instalacji.
Twierdzę, że pakiety np. pakiety TGZ, obecne np. w Slackware są wiele lepsze i szybsze niż DEB czy RPM. W BSD, OpenBSD bardzo fajnie działają TBZ.
Najszybsze są same pakiety binarne, jeszcze lepiej jest choćby w ArchLinux, same pkg.
No ale najbardziej mi się podoba EMERGE w Gentoo. Gentoo sam dobierze zależności, pobierze, skompiluje i zoptymalizuje wszystko pod posiadany system.
Moim marzeniem, choć wiem, że trudnym do spełnienia, jest pełna unifikacja systemów uniksowych, aby wszystko było dostępne w jednej dystrybucji:)
Jusko pisze: Osobiście odczułem różnicę między XFCE Xubuntowskim, a XFCE Fedory. Może nie jest to kolosalna różnica, lecz zawsze dla mnie odczuwalna (512MB RAM w laptopie). Może nie jest tak w przypadku GNOME. RPM instalują się dłużej, dla mnie w każdym razie jest wszystko jedno, czy program będę miał 10 sekund wcześniej, czy 10 sekund później. Nie wiem jak robi Ubuntu, ale Fedora nim zainstaluje paczkę robi test transakcji i test wprowadzanych zmian - dlatego jest dłużej.
No właśnie, każdy ma własne subiektywne odczucia. Tyle ile osób, tyle opinii i preferencji.

Spróbujcie obu dystrybucji, spróbujcie wszystkich, a będziecie wiedzieć, którą z nich chcecie.
salvadhor pisze:Hehe, z was to faktycznie przez te lata użytkowania Linuksa zrobili się fanatycy nie zauważający podstawowych prawideł użytkowania komputera:
Jak używasz 9.04 to sam już nim jesteś. To brzmi jak byś negował Linuksa.
salvadhor pisze: W świetle powyższego, w Ubuntu niemal 99% ustawień systemu jestem w stanie wyklikać, w OpenSuse podobnie. W Fedorze utyka się na samym początku z surowym pulpitem, który sam od siebie w niczym nie pomaga. Gdybym był nowym userem, wybór jest dla mnie prosty. Na co mi mityczna stabilność Fedory, czy Debiana, skoro muszę przewalać tony manuali, żeby doprowadzić niektóre sterowniki i usługi do stanu używalności.
Zgadzam się. Ubuntu jest prosty jak drut. Tu chodzi o prostotę i łatwość użytkowania. Szkoda, że MacOSX jest taki zamknięty.
salvadhor pisze:I tak większość ludzi postrzega swoją przygodę z Linuksem. To jest też główna przyczyna turystyki linuksowej, gdzie 80% 'ma' Linuksa, włączanego z nudów raz na miesiąc.
To nie jest główna przyczyna. Aż tak czarno tego nie widzę. Nie jest to turystyka linuksowa. Większość nowych użytkowników po prostu chce poznawać coś nowego, ale nie wie, że będzie jeszcze gorzej. Jednak nie włączają Linuksa z nudów, tylko mają go jako jedyny system.
lawojku
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: lawojku »

lubię linuksa, już kilka lat temu rzuciłem windowsa, ..ale wywody na temat: co lepsze, przypominają mi historie wojen religijnych, czasem nastawienie wydaje się zbliżone do pewnych zachowań, które występują w sektach, niektórych subkulturach lub np. podczas wyborów:), takie tam wtrącam), oczywiście odnośnie wyborów;-).
Awatar użytkownika
jusbie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: jusbie »

@Jusko " Porównaj sobie ile tematów z problemami pojawia się dziennie na tym forum, a ile na polskim Fedory. Niestety w tym przypadku przegrywa Ubuntu. Nawet na zagranicznym forum Fedory pojawia się mniej tematów od zagranicznego forum Ubuntu. Nie mówię jednak - w kapeluszowym distro też są zaciachy. W sumie i tak wiele zależy od sprzętu - czy to Fedora, Ubuntu, Debian czy Gentoo."
Porównywanie ilości nowych postów na forach moim zdaniem raczej nie świadczy o danym distro tylko o lenistwie niektórych użytkowników, którym nie chce się przeszukać forum i znaleźć rozwiązanie. Wystarczy spojrzeć ilu użytkowników tego forum z uporem maniaka w tytule tematu wpisuje wyraz "problem" inni wychodzą z założenia dlaczego mają szukać lepiej zapytać. Odpowiedź na swoje pytanie mogliby znaleźć po 5 minutach i byłoby po sprawie. Tak naprawdę pytań na które nie można znaleźć odpowiedzi i potrzebna jest pomoc kogoś bardziej obeznanego z systemem jest bardzo niewiele. Wynika to chyba z tego że Ubuntu uchodzi za jedną z najpopularniejszych dystrybucji i ta popularność powoduje, że jest tyle pytań czasami bardzo irytujących, bo ile razy można czytać o tym samym, ale trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość i spróbować naprowadzić delikwenta na właściwy trop. Poza tym jak wspomniał @Jusko wiele zależy od sprzętu, na jednym distrze wszystko pójdzie ja burza na drugim ten sam sprzęt potrafi odmówić posłuszeństwa.:poc:
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

jusbie pisze:@Jusko " Porównaj sobie ile tematów z problemami pojawia się dziennie na tym forum, a ile na polskim Fedory. Niestety w tym przypadku przegrywa Ubuntu. Nawet na zagranicznym forum Fedory pojawia się mniej tematów od zagranicznego forum Ubuntu. Nie mówię jednak - w kapeluszowym distro też są zaciachy. W sumie i tak wiele zależy od sprzętu - czy to Fedora, Ubuntu, Debian czy Gentoo."
.:poc:
Czy ktoś ma na myśli to forum fedory. ?

Czy ono w ogóle istnieje?
Bo ja chciałem sprawdzić, właśnie na tym forum, jak pod fedorą się jajo kompiluje, i na hasło kompilacja był jeden post o kde3 :grin:

Jeżeli tak wygląda polskie forum użytkowników fedory, to na niejednym cmentarzu jest większa aktywność mieszkańców. :craz:

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
SaRaD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: SaRaD »

@Jusko " Porównaj sobie ile tematów z problemami pojawia się dziennie na tym forum, a ile na polskim Fedory. Niestety w tym przypadku przegrywa Ubuntu."
Więcej użytkowników więcej postów.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Heos »

Forum jak najbardziej istnieje, zapytaj a otrzymasz odpowiedź.
To nie jest śmieciowisko* jak ubuntu.pl, mało problemów a więc mało postów.

* - dziesiątki podobnych schematycznych tematów z pytaniami o podstawowe sprawy
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Kod: Zaznacz cały

śmieciowisko*
-kiedy ja nie twierdzę - że śmieciowisko, i nic takiego nie napisałem.

Ale widzę gołym okiem dwie rzeczy:
jakieś 2 - 5 razy mniej użytkowników.
Inny poziom uzytkowników, nie zauważyłem tam pytań m.in o ikonki na pulpicie, kilometrowych dyskusji o instalacji antywirusa na linuxie, czy np. - z całym szacunkiem dla autora wątku:
ale takich postów.
np. takiego.
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

jacekalex pisze:

śmieciowisko*
-kiedy ja nie twierdzę - że śmieciowisko, i nic takiego nie napisałem.

Ale widzę gołym okiem dwie rzeczy:
jakieś 2 - 5 razy miniej użytkowników.
Inny poziom uzytkowników, nie zauważyłem tam pytań m.in o ikonki na pulpicie, kilometrowych dyskusji o instalacji antywirusa na linuxie, czy np. - z całym szacunkiem dla autora wątku:
ale takich postów.
np. takiego.
Masz rację - inny poziom użytkowników. Nikt tam raczej nie pyta się "siemano, zacząłem używać Linuxa i nie wiem jak mam włączyć efekt kostki, co mam zrobić? Pozdro". Mniej użytkowników...fakt, za to mniej postów z problemami. Na jakieś wielkie problemy polecam wbić się na zagraniczne forum fedory.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Jusko pisze: Nikt tam raczej nie pyta się "siemano, zacząłem używać Linuxa i nie wiem jak mam włączyć efekt kostki, co mam zrobić? Pozdro". Mniej użytkowników...fakt, za to mniej postów z problemami. Na jakieś wielkie problemy polecam wbić się na zagraniczne forum fedory.
Ale zdajesz sobie sprawę, że popularyzacja Linuksa będzie prowadziła do eskalacji coraz bardziej podstawowych (w oczach 'fachowców') pytań? Cudem będzie, jeżeli 80% 'zagonionych' do Linuksa będzie potrafiło rozpoznać prawidłowo swoją dystrybucję, aby na właściwym forum zadać pytanie ;)
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Ale zdajesz sobie sprawę, że popularyzacja Linuksa będzie prowadziła do eskalacji coraz bardziej podstawowych (w oczach 'fachowców') pytań? Cudem będzie, jeżeli 80% 'zagonionych' do Linuksa będzie potrafiło rozpoznać prawidłowo swoją dystrybucję, aby na właściwym forum zadać pytanie
Prorok jakiś czy co? Znajomy niedawno przesiadł się na Linuksa i ledwo udało mi się wydusić, że używa Ubuntu chociaż nie był do końca pewien.

Co nie zmienia faktu, że Fedora jest przestawiana jako trudniejszy w obsłudze system a więc niej osób nowych rzuca się na głęboką wodę.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Heos pisze:Prorok jakiś czy co? Znajomy niedawno przesiadł się na Linuksa i ledwo udało mi się wydusić, że używa Ubuntu chociaż nie był do końca pewien.

Co nie zmienia faktu, że Fedora jest przestawiana jako trudniejszy w obsłudze system a więc niej osób nowych rzuca się na głęboką wodę.
salvadhor ma rację. Jak Linux będzie popularny na tyle, że będzie preinstalowany na PC, to taki PC kupi Jadzia Kowalska, która nawet nie wie że Windows to Windows. W następstwie takich przypadków pojawią się banalne pytania. Fedora nie jest specjalnie trudniejsza, lecz inny ma model reklamy. Przyznam, że reklamy fedory nie widziałem (co innego RHEL). Natomiast popatrz teraz na to, ile pompy jest wkładane w propagowanie Ubuntu - ShipIT, społeczność, mamienie coraz większą łatwością. W rezultacie niemal na wszystkich stronach IT są w większości newsy o Ubuntu, reszta wzmianek o innych distach jest marginalna (po Ubuntu newsy są najczęściej o OpenSUSE i Mandrivie). Siłą rzeczy Fedora jest mniej popularna. Inna sprawa że Fedora Team nie walczy o usera takiego jak Ubuntu. Wydaje mi się nawet że nie stara się walczyć. To distro po prostu jest i tyle, i ten model "reklamy" bardzo mi odpowiada.

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Co nie zmienia faktu, że Fedora jest przestawiana jako trudniejszy w  obsłudze system a więc niej osób nowych rzuca się na głęboką wodę. 
No coż, - o popularmości fedory, niech zaświadczy ten post, i ten też.

Bo przecież: "mniej osób nowych rzuca się na głęboką wodę." :grin:
A ten wątek też daje do myślenia.
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

W tych dwóch postach nie widzę nawet wzmianki o Fedorze. Nie wiem czemu mnie to nie dziwi, skoro są na forum Gentoo.
Tacy co nic nie wiedzą o Linuksie i instalują Gentoo też się znajdą, jednak opisy systemu raczej zniechęcają do tego.

Wcale nie przeszkadza mi fakt, że społeczność Fedory ma inny charakter niż Ubuntu, jednak ta druga działa bardzo dużo i bardzo dobrze na rzecz Linuksa.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Jak kto kiedy stawiał Gentoo - to problem z bind adres w mysql, dla kogoś - kto zainstalował i uruchomił ten system..... to "troszkę dziwne"

Gentoo - to system - którego nie dodają jako płytkę do gazety, i z liveCd nie da się go zainstalować za 20 minut.

Stąd dziwne - że na forum fedory trudniej znaleźć lamerstwo, niż na gentoo forums.

A przykład z forum gentoo - to skutek sformułowania "głęboką wodę" - w odniesieniu do dystrybucji, bazującej na paczkach rpm, i która ma może o (chyba) 3 graficzne konfiguratory mniej, niż Ubuntu.

To by było na tyle
:craz:
Linux User #499936
orzechon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: orzechon »

luk1don pisze:Tu nie potrzeba dowodów, choć jak bym chciał to bym je znalazł.
Chodzi mi o cały system, a co za tym idzie system zarządzania pakietami rpm.
W konkurencji Debiany (Ubuntu i inne) vs. Fedora nie polecał bym Fedory, polecił bym raczej OpenSUSE.
Tu jak zwykle dyskusja sprowadza się do pakietów. W ten sposób nie można rozstrzygać, który system jest lepszy.
Co to za technobełkot? :D
luk1don pisze:RPM jest najlepszym dla systemów opartych na RPM, jak RedHat, Suse, Mandrake, Mandriva i wielu innych. DEB jest najlepszy dla systemów opartych na Debianie.
Tak samo, jak benzyna jest najlepsza dla samochodów z silnikami benzynowymi... :lol:
luk1don pisze:Podchodząc do tematu bardziej szeroko to pracowałem już chyba na wszystkich (bądź prawie szystkich) Uniksach, tak właśnie UNIXach, gdyż Linuks to właśnie Unix.
To muszę Cię zmartwić, bo Linux NIE jest UNIX-em i nigdy nie był. Został napisany od nowa i miał być jedynie do UNIX-a podobny w działaniu. Tak właśnie z resztą jest.
luk1don pisze:Twierdzę, że pakiety np. pakiety TGZ, obecne np. w Slackware są wiele lepsze i szybsze niż DEB czy RPM.
Obsługa pakietów w Slack-u nie jest lepsza, bo brakuje jej systemu zależności. Z tego powodu Slack-owe pakiety są też "szybsze" (pomijając fakt, że pakiety nie mogą być ani szybkie, ani wolne...). Najszybciej rozpakowują się akurat deb-y, ponieważ dane są w nich tylko tar-owane.
luk1don pisze:Najszybsze są same pakiety binarne
:shock:
luk1don pisze:jeszcze lepiej jest choćby w ArchLinux, same pkg.
:shock::shock:
luk1don pisze:No ale najbardziej mi się podoba EMERGE w Gentoo. Gentoo sam dobierze zależności, pobierze, skompiluje i zoptymalizuje wszystko pod posiadany system.
Zależności są również w rpm i w deb. Poza tym, instalacja przez emerge, z którą w zdecydowanej większości przypadków związana jest kompilacja źródeł, to kompletne zaprzeczenie "szybkości pakietów" (jak to ujmujesz). Do tego kompilacja potrafi czasem "wywrócić się po drodze" z powodu błędów wywołanych włączeniem jakichś flag. Dlatego też absolutnie nie nadaje się do domowego użytku.

P.S. Wybacz mi ten ton, ale trudno było się powstrzymać po tym co napisałeś. :wink:
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Ja testowałem i Fedorę i wiele innych Linuksów.Najprzyjaźniejsze dystrybucje to Ubuntu i Ubuntu-pochodne z wyjątkiem Zorina,oraz openSUSE.Reszta to dystrybucje dla zaawansowanych użytkowników.Z Fedory nie da się podejrzeć co jest np na dysku Ubuntu i viceversa.Podobnie z PCLinux OS.Na starcie taka przypadłość przekreśla u mnie Fedorę.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

jaroslawb1 pisze:Ja testowałem i Fedorę i wiele innych Linuksów.Najprzyjaźniejsze dystrybucje to Ubuntu i Ubuntu-pochodne z wyjątkiem Zorina,oraz openSUSE.Reszta to dystrybucje dla zaawansowanych użytkowników.Z Fedory nie da się podejrzeć co jest np na dysku Ubuntu i viceversa.Podobnie z PCLinux OS.Na starcie taka przypadłość przekreśla u mnie Fedorę.

Jak ktoś szuka dystrybucji na poziomie łatwości "idiot-friendly", to faktycznie masz rację z Ubuntu. Powiedz mi tylko po co z Fedory przeglądać mam dysk Ubuntu, chyba tylko w dziwnych przypadłościach, gdy ktoś ma Linuksowy dual-boot. Tylko dziwi mnie, dlaczego Fedora miałaby nie mieć dostępu do partycji ext3/4 (przykładowy system plików, na którym ktoś postawił Ubuntu) :pt36: Ja używam normalnie Fedory, nie wiem co w niej skomplikowanego. Tu i tu są czasem zaciachy, tu i tu trzeba czasem użyc konsoli - ot tyle :-)

EDIT:
Chociaż czasem muszę przyznać, że spotykam się z programami, które na stronie producenta mają tylko paczki dla Ubuntu, nie ma natomiast rpm. Wtedy pozostaje tylko kompilacja. I tu drugi zaciach - jeśli nie wiem o czymś to poproszę o korektę, yum nie ma odpowiednika apt build-dep. Są to jednak drobne zaciachy, gdyż najczęściej nie potrzebuję tak naprawdę tych aplikacji, albo są po prostu w repo.

Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Zależności są również w rpm i w deb. Poza tym, instalacja przez emerge, z którą w zdecydowanej większości przypadków związana jest kompilacja źródeł, to kompletne zaprzeczenie "szybkości pakietów" (jak to ujmujesz). Do tego kompilacja potrafi czasem "wywrócić się po drodze" z powodu błędów wywołanych włączeniem jakichś flag. Dlatego też absolutnie nie nadaje się do domowego użytku.
Jak napiszesz sudo apt-get remove program zamiast sudo apt-get install program, to go nie zainstalujesz. Tego samego typu są błędy, o których wspomniałeś w Gentoo. Nierozumienie systemu. A więc bzdurą jest, że nie nadaje się do domowego użytku.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: luk1don »

orzechon pisze:Co to za technobełkot?
To nie technobełkot - taka jest rzeczywistość.:D
orzechon pisze:Tak samo, jak benzyna jest najlepsza dla samochodów z silnikami benzynowymi... :lol:
oooOO :clap:
orzechon pisze:To muszę Cię zmartwić, bo Linux NIE jest UNIX-em i nigdy nie był. Został napisany od nowa i miał być jedynie do UNIX-a podobny w działaniu. Tak właśnie z resztą jest.
Linux, pomimo że został napisany jako samodzielny system, ma taki sam lub bardzo podobny interfejs użytkownika i interfejs programistyczny jak Unix. Zatem pod tym względem jest jak Unix i o to mi chodziło.:-D
orzechon pisze:Obsługa pakietów w Slack-u nie jest lepsza, bo brakuje jej systemu zależności. Z tego powodu Slack-owe pakiety są też "szybsze" (pomijając fakt, że pakiety nie mogą być ani szybkie, ani wolne...). Najszybciej rozpakowują się akurat deb-y, ponieważ dane są w nich tylko tar-owane.
"szybkie" - czytaj: szybsze działanie i lepsza obsługa odczuwalna przez użytkownika:-D
orzechon pisze:Zależności są również w rpm i w deb. Poza tym, instalacja przez emerge, z którą w zdecydowanej większości przypadków związana jest kompilacja źródeł, to kompletne zaprzeczenie "szybkości pakietów" (jak to ujmujesz). Do tego kompilacja potrafi czasem "wywrócić się po drodze" z powodu błędów wywołanych włączeniem jakichś flag. Dlatego też absolutnie nie nadaje się do domowego użytku.
Właśnie te flagi powodują to, że system jako całość jest lepiej zoptymalizowany i szybszy, pomimo kompilacji ze źródeł.
Gentoo doskonale nadaje się do użytku domowego. Zapytaj się użytkownikom tego systemu.:-x
orzechon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: orzechon »

luk1don pisze: Linux, pomimo że został napisany jako samodzielny system, ma taki sam lub bardzo podobny interfejs użytkownika i interfejs programistyczny jak Unix. Zatem pod tym względem jest jak Unix i o to mi chodziło.:-D
Ooj, chyba nie miałeś na myśli tylko tego, że jest jak Unix. Napisałeś, że pracowałeś chyba na wszystkich Uniksach i nawet powtórzyłeś, że Uniksach, bo Linux to właśnie Unix. ;) Ktoś tu chyba wycofuje się rakiem ze swoich pomyłek... ;) Z resztą nieważne, do rzeczy: interfejs użytkownika akurat nie gra żadnej roli. Jak na Windows zacznie już działać port KDE, to nie stanie się nagle Uniksem. ;) Interfejs programistyczny nie jest taki sam, chociażby z tego powodu użytkownicy FreeBSD mają uruchomiony taki jakby tryb niskopoziomowej emulacji Linux w swoich systemach. Ale rzeczywiście systemy są do siebie podobne. Bierze się to ze wspólnej specyfikacji POSIX, którą one implementują (w mniejszym lub większym stopniu).
Heos pisze:Jak napiszesz sudo apt-get remove program zamiast sudo apt-get install program, to go nie zainstalujesz. Tego samego typu są błędy, o których wspomniałeś w Gentoo. Nierozumienie systemu. A więc bzdurą jest, że nie nadaje się do domowego użytku.
A co ma nieznajomość poleceń systemowych do błędów kompilacji? :D Rozumiem, że każdy człowiek powinien wiedzieć dla każdego projektu, z jakimi flagami owe błędy się nie ujawnią? Tylko skąd? Że na przykład włączenie obsługi biblioteki sdl nie wykrzaczy budowania jakiegoś programu? Do apt-get masz instrukcję obsługi, a do wpływu flag USE na budowanie każdego pakietu? To nie są błędy tego samego rodzaju. Argument kompletnie nietrafiony. :)
luk1don pisze: Właśnie te flagi powodują to, że system jako całość jest lepiej zoptymalizowany i szybszy, pomimo kompilacji ze źródeł.
Gentoo doskonale nadaje się do użytku domowego. Zapytaj się użytkownikom tego systemu.:-x
Nie muszę się pytać użytkowników gentoo, bo używałem go ok. 2 lat. ;) Właściwie, to sam kod optymalizowany jest przez flagi kompilatora, np. -march=i686 oraz przez stopień optymalizacji, np. -Os. Flagi USE dodają tylko obsługę bibliotek i jako tako mają raczej niewielki wpływ na wydajność aplikacji. W ogóle, to tak samo może być zoptymalizowany kod kompilowany na dowolnej innej maszynie, więc nie ma potrzeby robić tego u siebie. Wystarczy używać dystrybucji, w której paczki są optymalizowane na i686 i zysk jest już wystarczająco duży, aby nie marnotrawić swojego cennego czasu na kompilację. Oczywiście, że budując system dokładnie pod swój komputer można więcej uzyskać, ale wzrost wydajności systemu operacyjnego w stosunku do czasu potrzebnego na kompilację i ew. dobieranie flag USE, bo kompilacja się wywraca, wypada strasznie blado.

@obydwaj: chyba nie próbujecie nikomu wmówić, że stawianie systemu przez tydzień i kilkugodzinna kompilacja nowych programów to normalny domowy użytek nowoczesnego systemu operacyjnego? :lol: To jest dobre dla maniaków i pasjonatów, ale nie dla zwykłych użytkowników. ;) Używanie dystrybucji a'la ubuntu czy tam innych red hatów to przerzucenie ciężaru i czasu kompilacji na dostawców oprogramowania czyli tam, gdzie jego miejsce.
jacekalex pisze:Gentoo - to system - którego nie dodają jako płytkę do gazety (...)
http://www.linuxplus.iki.pl/linux-extra ... 7.0-2x-dvd
http://www.linuxplus.iki.pl/linux-extra ... 06.1-2xdvd
http://www.linuxplus.iki.pl/linux-extra ... 2005.1-dvd
http://www.linuxplus.iki.pl/linux-extra ... 2005.0-dvd :lol:
Ale fakt faktem, dawno to było. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”