Czcionki w systemie i Firefoxie...

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
pwiszniewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Czcionki w systemie i Firefoxie...

Post autor: pwiszniewski »

Witam.
Temat pewnie już znany i poruszany ale jednak muszę zapytać ponieważ podane rozwiązania nie działają zbyt dobrze. Krótko: do przesiadki z Visty na Ubuntu brakuje mi jeszcze jednej rzeczy - czcionki, znalazłem już sobie darmowe odpowiedniki programów niezbędnych do pracy, skonfigurowałem system tak jak ma być, mam już zainstalowane czcionki Windowsowe i tahoma też jest w wyborze czcionek. Czy ktoś może napisać krok po kroku instrukcję jak ustawić typy, rozmiary i wygładzania czcionek w systemie i w Firefoxie tak aby wygląd stron www nie rozwalał się itp... Czcionki systemowe są w sumie ok, zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest ustawienie wszystkich czcionek w systemie na tahomę? Najgorzej jest w firefoxie... robię stronki www i w pracy też to przeszkadza, niestety strony nie wyglądają dobrze, przeszkadza to też w zwyczajnym serfowaniu w necie. Próbowałem przestawiać te czcionki ale i tak zawsze się znajduje jakaś strona w której coś am jes przesunięte itp. Jest jakaś recepta na ustawienie czcionek w firefoxie żeby strony wyglądały jak w XP czyli bez dziur i przesunięć?
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Odp: Czcionki w systemie i Firefoxie...

Post autor: Hwiparam »

Jeśli czcionki masz już zainstalowane, to w FF powinno wystarczyć Preferencje/Treść/Czcionki i kolory/Zaawansowane i stawiasz fajkę przy ''pozwól stronom stosować inne czcionki niż ustawione tutaj''. Chociaż ja tam mam wszystkie czcionki w FF ustawione na Liberation (nie mam nawet zainstalowanych windowsowych czcionek) i jeszcze nie widziałem, żeby mi się przez to jakaś strona rozjechała:tes: A w GNOME : System/Preferencje/Wygląd i zakładka ''czcionki''
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
pwiszniewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

A jak w systemie? Te standardowe działają wszędzie dobrze czy też lepiej od razu przestawić?
xc1256

Post autor: xc1256 »

próbowałeś z tym

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer
pwiszniewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak to już dawno zrobione na samym początku zaraz po aktualizacjach... :) Chodziło mi głównie o Firefoxa, wieczorem spróbuję porady "Hwiparama" i dam znać czy pomogło. chciałem też zapytać "starszych stażem" użytkowników Ubuntu czy w systemie na standardowych ustawieniach czcionek można napotkać jakieś błedy?

EDIT:
Pomogło zmniejszenie czcionek z 16 na 14 i pozostałe na 12, bez zmiany rodzaju czcionek, jest zaznaczone "pozwól stronom zmieniać czcionki" ale nic to nie daje, na razie efekt jest "prawie zadowalający" :) więc tak to zostawię, czcionki nie są może idealne ale przynajmniej strony się nie rozjeżdżają... :) Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”