Czcionki w systemie i Firefoxie...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Czcionki w systemie i Firefoxie...
Witam.
Temat pewnie już znany i poruszany ale jednak muszę zapytać ponieważ podane rozwiązania nie działają zbyt dobrze. Krótko: do przesiadki z Visty na Ubuntu brakuje mi jeszcze jednej rzeczy - czcionki, znalazłem już sobie darmowe odpowiedniki programów niezbędnych do pracy, skonfigurowałem system tak jak ma być, mam już zainstalowane czcionki Windowsowe i tahoma też jest w wyborze czcionek. Czy ktoś może napisać krok po kroku instrukcję jak ustawić typy, rozmiary i wygładzania czcionek w systemie i w Firefoxie tak aby wygląd stron www nie rozwalał się itp... Czcionki systemowe są w sumie ok, zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest ustawienie wszystkich czcionek w systemie na tahomę? Najgorzej jest w firefoxie... robię stronki www i w pracy też to przeszkadza, niestety strony nie wyglądają dobrze, przeszkadza to też w zwyczajnym serfowaniu w necie. Próbowałem przestawiać te czcionki ale i tak zawsze się znajduje jakaś strona w której coś am jes przesunięte itp. Jest jakaś recepta na ustawienie czcionek w firefoxie żeby strony wyglądały jak w XP czyli bez dziur i przesunięć?
Temat pewnie już znany i poruszany ale jednak muszę zapytać ponieważ podane rozwiązania nie działają zbyt dobrze. Krótko: do przesiadki z Visty na Ubuntu brakuje mi jeszcze jednej rzeczy - czcionki, znalazłem już sobie darmowe odpowiedniki programów niezbędnych do pracy, skonfigurowałem system tak jak ma być, mam już zainstalowane czcionki Windowsowe i tahoma też jest w wyborze czcionek. Czy ktoś może napisać krok po kroku instrukcję jak ustawić typy, rozmiary i wygładzania czcionek w systemie i w Firefoxie tak aby wygląd stron www nie rozwalał się itp... Czcionki systemowe są w sumie ok, zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest ustawienie wszystkich czcionek w systemie na tahomę? Najgorzej jest w firefoxie... robię stronki www i w pracy też to przeszkadza, niestety strony nie wyglądają dobrze, przeszkadza to też w zwyczajnym serfowaniu w necie. Próbowałem przestawiać te czcionki ale i tak zawsze się znajduje jakaś strona w której coś am jes przesunięte itp. Jest jakaś recepta na ustawienie czcionek w firefoxie żeby strony wyglądały jak w XP czyli bez dziur i przesunięć?
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Odp: Czcionki w systemie i Firefoxie...
Jeśli czcionki masz już zainstalowane, to w FF powinno wystarczyć Preferencje/Treść/Czcionki i kolory/Zaawansowane i stawiasz fajkę przy ''pozwól stronom stosować inne czcionki niż ustawione tutaj''. Chociaż ja tam mam wszystkie czcionki w FF ustawione na Liberation (nie mam nawet zainstalowanych windowsowych czcionek) i jeszcze nie widziałem, żeby mi się przez to jakaś strona rozjechała:tes: A w GNOME : System/Preferencje/Wygląd i zakładka ''czcionki''
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A jak w systemie? Te standardowe działają wszędzie dobrze czy też lepiej od razu przestawić?
próbowałeś z tym
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak to już dawno zrobione na samym początku zaraz po aktualizacjach...
Chodziło mi głównie o Firefoxa, wieczorem spróbuję porady "Hwiparama" i dam znać czy pomogło. chciałem też zapytać "starszych stażem" użytkowników Ubuntu czy w systemie na standardowych ustawieniach czcionek można napotkać jakieś błedy?
EDIT:
Pomogło zmniejszenie czcionek z 16 na 14 i pozostałe na 12, bez zmiany rodzaju czcionek, jest zaznaczone "pozwól stronom zmieniać czcionki" ale nic to nie daje, na razie efekt jest "prawie zadowalający"
więc tak to zostawię, czcionki nie są może idealne ale przynajmniej strony się nie rozjeżdżają...
Dziękuję za pomoc.

EDIT:
Pomogło zmniejszenie czcionek z 16 na 14 i pozostałe na 12, bez zmiany rodzaju czcionek, jest zaznaczone "pozwól stronom zmieniać czcionki" ale nic to nie daje, na razie efekt jest "prawie zadowalający"