Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
jaroslawb1

Odp: Fedora i ubuntu różnice , porównanie ?

Post autor: jaroslawb1 »

Jusko pisze:Jak ktoś szuka dystrybucji na poziomie łatwości "idiot-friendly", to faktycznie masz rację z Ubuntu. Powiedz mi tylko po co z Fedory przeglądać mam dysk Ubuntu, chyba tylko w dziwnych przypadłościach, gdy ktoś ma Linuksowy dual-boot. Tylko dziwi mnie, dlaczego Fedora miałaby nie mieć dostępu do partycji ext3/4 (przykładowy system plików, na którym ktoś postawił Ubuntu) :pt36: Ja używam normalnie Fedory, nie wiem co w niej skomplikowanego. Tu i tu są czasem zaciachy, tu i tu trzeba czasem użyc konsoli - ot tyle :-)

EDIT:
Chociaż czasem muszę przyznać, że spotykam się z programami, które na stronie producenta mają tylko paczki dla Ubuntu, nie ma natomiast rpm. Wtedy pozostaje tylko kompilacja. I tu drugi zaciach - jeśli nie wiem o czymś to poproszę o korektę, yum nie ma odpowiednika apt build-dep. Są to jednak drobne zaciachy, gdyż najczęściej nie potrzebuję tak naprawdę tych aplikacji, albo są po prostu w repo.
Ja używam systemu nie w celach naukowych,lecz praktycznych i użytkowych.To system ma być dla mnie,a nie ja dla systemu.Jeśli zaś chodzi-po co mi dostęp,to już mówię,mam Windowsa 7 i partycję magazyn z ntfs i inny system ma się komunikować z ta partycją Fedora to system dla ZAAWANSOWANEGO KOMPUTEROWCA-SERWISANTA NA CAŁĄ UNIE EUROPEJSKĄ O NICKU JUSKO:-D Windows święci Triumfy bo jest prosty w obsłudze i łatwy w użytkowaniu.Podobnie MacOS,Ubuntu taki się staje wraz z openSUSE.Ja potrzebuję skopiować dokument,zdjęcie,plik wideo z partycji home Ubuntu jeśli jestem na owej Fedorze.A tu kupka,brak dostępu.Do bani z takim systemem...:D
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: Heos »

A to nie jest czasem zasługa Ubuntu, że używa partycji szyfrowanych?
A komunikacja z NTFS nigdy na Fedorze nie stanowiła problemy, od wersji 9, której używałem do aktualnej 13.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Heos pisze:A to nie jest czasem zasługa Ubuntu, że używa partycji szyfrowanych?
A komunikacja z NTFS nigdy na Fedorze nie stanowiła problemy, od wersji 9, której używałem do aktualnej 13.
openSUSE kompunikuje się bez problemu z partycjami Ubuntu i viceversa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”