" pisze:- 1 -
Uruchamiamy nasz wirtualny system Windows (testowane na Win2000). I z menu okna naszego wirtualnego systemu wybieramy Urządzenia>>Install Guest Additions. Powinien uruchomić się instalator. Jeśli się nie uruchomi automatycznie próbujemy jeszcze raz ew. uruchamiamy poprzez Mój Komputer>>CD-rom. Po pomyślnej instalacji musimy zrestartować Windows. Potem to już wedle woli zaznaczamy przez menu okna wirtualnego systemu Maszyna>>Autoskalowanie... co spowoduje, jak już pisałem, automatyczne dostosowanie rozdzielczości systemu gościa do rozmiaru okna. Sterownik Myszy i udostępniania folderów uruchamiają się automatycznie.
starałem się kierowac wg w/w reguły, poszukać wystskich wspomnianych miejsc do zainstalowania tych dodatkowych sterowników. nawet znalazlem taki wzór w okienku Innoteka
, ale wypluwa mi terminal "only root can do that". najciekawsze, ze w sys jestem adminem, więc powinno zaskoczyć. jadę przez terminal, bo w graficznym nie działa. uwspółdzieliłem wszystkie chciane foldery do wirtualmnej maszyny, jednakze on tych folderów nie widzi. nawet flashdisku z portów COM1 (btw: jak je ustawić?).
a, i jesczze jedno... z podobnego regału, a innej beczki - da się zamontować jako gościa
system, który mam zainstalowany równorzędnie z Ubuntu (tu: XP)?
PS: zapomniałem dodać, że system gościa to Windows MX RGB stawianego na bazie XP (z menu innoteka podczas tworzenia wspierania systemu)
parametry u mnie wyglądają następująco:
Kod: Zaznacz cały
Name: winmx
Guest OS: Windows XP
UUID: 5e476f15-c31f-4d36-5b89-9878f798dda7
Config file: /home/spgm1903/.VirtualBox/Machines/winmx/winmx.xml
Memory size: 1536MB
VRAM size: 8MB
Boot menu mode: message and menu
ACPI: on
IOAPIC: off
Time offset: 0 ms
Hardw. virt.ext: off
State: powered off (since 2008-04-12T20:31:08.000000000)
Monitor count: 1
Floppy: empty
Primary master: /media/hda2/VB/MX.vdi (UUID: d61037a9-e54a-4ccd-b7bd-2d4b9fb6b818)
DVD: Host drive /dev/hdc
NIC 1: disabled
NIC 2: disabled
NIC 3: disabled
NIC 4: disabled
UART 1: disabled
UART 2: disabled
Audio: disabled (Driver: Unknown)
Clipboard Mode: Bidirectional
VRDP: disabled
Shared folders:
Name: 'hda1sys', Host path: '/media/hda1' (machine mapping), writable
Name: 'hdb6spgm', Host path: '/media/hdb6' (machine mapping), writable
Name: 'hda2allshit', Host path: '/media/hda2' (machine mapping), writable
Name: 'hdb5tom', Host path: '/media/hdb5' (machine mapping), writable
Name: 'hdb7shk', Host path: '/media/hdb7' (machine mapping), writable
i nie bardzo wiem jak mam to rozumieć... bo efektem końcowym jest zupełny brak komunikacji między virualnym a fizycznym. a ponoć się da... i moje pytanie: jak zmontować partycje, by byly widziane przez MX-a?
a moze ten system, będąc niejako okrojoną ver. XP, jest nijak kompatybilny?
i pytanie OT: skąd VB bierze pamięć na umieszczenie GuestOS? chyba z fizycznego...
EDIT:
any help?