Chciałbym się Was poradzić, wysłuchać opinii. A więc tak, zacznijmy od początku:
Miałem już kilka podejść do programowania, zaczynałem od Pascala - to było moje pierwsze spotkanie z programowaniem, pierwszy raz uczyłem się w ogóle rozumowania w programowaniu, podejścia do problemów itp. Reasumując początki, początków. Życie zmusiło mnie jednak do porzucenia Pascala na rzecz C potem C++ i chyba dobrze się stało, bo wydaje mi się, że prawdziwe programowanie zaczyna się dopiero od C. Tutaj pierwsze załamanie, nie nadążałem z materiałem z powodu braku czasu, przez co musiałem zaniedbywać podstawy na rzecz bardziej skomplikowanych zadań. (Doszło nawet do tego, że wyuczyłem się "że tak się to pisze" nie wiedząc tak naprawdę za co to "coś" odpowiada) Do całego tego "nieszczęścia" dołożył się jeszcze mój nauczyciel, który bardzo zniechęcił mnie do dalszego programowania.
Jednak jakoś udało mi się zaliczyć ten przedmiot (w kilku poprawkach

Minęło trochę czasu, ja zrozumiałem, że obojętnie jaką pracę "informatycznopodobną" dostanę to zawsze programowanie może mi się przydać. Przyszedł czas wakacyjny i przyszły też nadzieje, że uda mi się to ogarnąć

Planuje przyłożyć się do programowania, myślałem raczej nad dwoma językami: C++ i Python. Co byście doradzili dla mnie? Z Linuksa (Debian/Ubuntu) korzystam już jakiś czas i moją wiedzę na temat tego systemu uważam za wystarczającą by korzystać z tego systemu. Zamierzam więc kolejne podejście do programowania rozpocząć w systemie Linux.
Szukam więc języka(pomoc na forach/artykuły/kursy/książki) w którym nauczę się ponownie podstawowego podejścia do programowania, stosunkowo łatwego do zrozumienia, w przyszłości umożliwiającego pisanie "okienkowe". Tak, wiem, że miałem już jakąś przygodę z C++, ale szczerze mówiąc to nie mam specjalnego sentymentu do niego, więc mogę go porzucić na rzecz innego języka.
Reasumując, chciałbym język w którym:
- nauczę się od podstaw
- nie zniechęci mnie
- będzie przyjazny w programowaniu w Linuksie
- uzyskam wsparcie w razie pytań
- nie jest archaiczny : P
PS:Czy uważacie, że aby dobrze programować trzeba najpierw mocno "katować" nudne programy natury matematycznej (kalkulatory, liczniki, funkcje itp)? Czy można równie dobrze uczyć się programowania poprzez programy bardziej użytkowe?
To chyba tyle, z chęcią wysłucham Waszego zdania. Pozdrawiam serdecznie : )