Dlaczego ubuntu nie wyłacza przenosnego dysku?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
jakup001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Dlaczego ubuntu nie wyłacza przenosnego dysku?

Post autor: jakup001 »

Witam
był juz temat, który z lekka zaczepiał o ten problem, ale raz że nie w pełni, dwa rozwiązania nie znaleziono, przynajmniej w mojej ocenie. Do rzeczy. Mam przenosny dysk, który tylko z definicji jest przenośny jako że jest całkiem sporych rozmiarów i co najważniejsze ma oddzielne zasilanie. Używanie go do przenoszenia danych jest z tych powodów raczej kłopotliwe, stoi więc on sobie koło monitora i jest podłaczony niejako na stałe. Do tej pory kiedy używałem go pod windows wraz z zamknieciem systemu on także się wyłaczał (tzn, gasły wszystkie lampki itd.), pod ubuntu jest inaczej... mimo zamkniecia systemu cały czas swiecą sie diody informujące o jego pracy. O co kaman? najzabawniejsze jest to, że mozna go wyłączyć przed zamknięciem systemu poprzez: "bezpiecznie usuń napęd" i on rzeczywiscie sie wyłącza, tyle że potem po kliknieciu "wyłącz komputer" zanim system się zamknie dysk odpala się ponownie... gdyby chodziło o pendrive bym to olał, bo pena fizycznie wyciagam z portu i mam to z bani, ale ten dysk mam podłaczony cały czas, więc troche mnie to irytuje. W tej chwili zamiast zamykania systemu uruchamiam komputer ponownie, tyle że pod windows i dopiero z tego poziomu wyłaczam kompa. Chciałby sie pozbyc windowsa na stałe i przez taka pierdołe nie mogę :( ma ktos jakis pomysł jak to rozwiazać?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Odp: Dlaczego ubuntu nie wyłacza przenosnego dysku?

Post autor: Dwimenor »

Napisz skrypt odmontowywujący dysk, nadaj prawa do wykonywania i wrzuć go do katalogu
/etc/rc0.d

Ewentualnie kopię do
/etc/rc6.d
żeby też dla rebootu działało.

NAJLEPIEJ skrypt wrzucić do /etc/init.d i użyć w podanych katalogach dowiązań symbolicznych do niego...poczytaj tą dyskusję
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=185261
I ewentualnie zapytanie dla google: ubuntu script executed on shutdown
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
jakup001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

no cóż, nie będę ściemniał, że właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem... :) bo mysłalem raczej o czym "klikalnym" :p ale nic to dzieki ci i za to, pozostaje mi wiec teraz poczytać co to sa te skrypty, co to znaczy nadawać im prawa a potem mieć nadzieje ze coś mi z tego wyjdzie..., ale jeśli cos mi wyjdzie niezwłocznie o tym poinformuje :)
Awatar użytkownika
Eleanaar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Eleanaar »

Ten dysk masz podłączony pod USB czy FireWire? A może pod SATA? Ja w zasadzie nie wyłączam komputera z podłączonym dyskiem ale mam w nim możliwość podpięcia go pod wymienione porty. Z ciekawości popróbuje i sprawdzę czy u mnie też występują takie czynności.
Pozdrawiam.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Na swoim starym desktopie miałem podobny problem z myszką pod USB. Nie przestawała świecić. Znalazłem jakąś opcję w BIOSie, która to, w momencie wyłączenia PC, odłączała zasilanie z urządzeń podłączonych pod USB.

U Ciebie widzę, że dysk wyłącza się, gdy wychodzisz z windowsa, także problem może leżeć gdzie indziej. Jednakże możesz sprawdzić, czy nie masz podobnej opcji w BIOSie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
jakup001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Eleanaar pisze:Ten dysk masz podłączony pod USB czy FireWire? A może pod SATA? Ja w zasadzie nie wyłączam komputera z podłączonym dyskiem ale mam w nim możliwość podpięcia go pod wymienione porty. Z ciekawości popróbuje i sprawdzę czy u mnie też występują takie czynności.
dysk jest podłączony pod usb.
bear7 pisze:Na swoim starym desktopie miałem podobny problem z myszką pod USB. Nie przestawała świecić. Znalazłem jakąś opcję w BIOSie, która to, w momencie wyłączenia PC, odłączała zasilanie z urządzeń podłączonych pod USB.

U Ciebie widzę, że dysk wyłącza się, gdy wychodzisz z windowsa, także problem może leżeć gdzie indziej. Jednakże możesz sprawdzić, czy nie masz podobnej opcji w BIOSie.
dysk ma oddzielne, własne zasilanie, tzn oprócz kabla usb łączącego go bezpośrednio z komputerem, za pomocą drugiego kabla jest podłączony bezpośrednio do gniazdka elektrycznego, wiec chyba BIOS mi zasilania nie odłączony... zresztą jest tak jak piszesz, OS nie powinien mieć tu znaczenia, bo komputer i BIOS ciągle ten sam więc i tak samo powinien się zachowywać... przynajmniej w teorii :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”