Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Posiadam dell b130 z kartą wifi Dell Wireless 1370 na chipsecie broadcom BCM4318.
Sterowniki zainstalowane automatycznie przez system "ubuntu 10.4". Karta ładnie przełącza się w tryb monitora i nasłu****e na mon0. Problem polega na tym ze jak włączę tryb skanowania "airodump-ng mon0" to znajduje dopiero po pewnym czasie kilka sieci lecz nie wszystkie jakie są w zasięgu, a czasami w ogóle nie znajduje. Po przejściu na backtracka 4 z pendriva problem ten nie występuje od razu pokazuje wszystkie możliwe sieci. Jednak wolałbym zamiast mieć BT4 i ubuntu mieć jeden system. Czytając kilka podobnych tematów znalazłem informacje o pakiecie "madfifi" ze rozwiązywał niektóre problemy jednak w repo go nie znalazłem. Dodam że wireshark też podobnie się zachowuje na BT4 działa elegancko a na ubuntu nie. Macie jakieś propozycje?
Pozdrawiam.
[SOLVED] aircrack-ng powolne i niedokładne wyszukiwanie sieci
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: aircrack-ng powolne i niedokładne wyszukiwanie sieci
Sprawdź (np. przy pomocy polecenia "lspci -k"), jaki moduł obsługuje kartę wifi pod Ubuntu, a jaki pod BackTrackiem. Niewykluczone, że różnice w działaniu układu łączności bezprzewodowej wynikają właśnie z używania do obsługi tego sprzętu różnych sterowników...
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: aircrack-ng powolne i niedokładne wyszukiwanie sieci
Wynik dla ubuntu
EDIT:
Tylu zaawansowanych użytkowników i nikt nie potrafił pomóc. No cóż nieważne poradziłem sobie sam.
Wystarczyło zmienić menagera sieci na wicd.
Backtrack02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
Kernel modules: ssb
Zastanawiam się czy w ubuntu nie ma może zmniejszonej mocy ta karta lub coś podobnego?02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Kernel driver in use: b43-pci-bridge
EDIT:
Tylu zaawansowanych użytkowników i nikt nie potrafił pomóc. No cóż nieważne poradziłem sobie sam.
Wystarczyło zmienić menagera sieci na wicd.