Laptop/Netbook do 1500 zł

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Laptop/Netbook do 1500 zł

Post autor: neoziutek »

Witam

Mam dylemat.
Potrzebuje jakiegos przenosnego kompa - laptopa lub netbooka do 1500 zł.
Bedzie mi sluzyl głownie do programowania, nauki itd... zadnych filmów, gier itd...

Moje wymagania to:
- stan nowy
-wytrzymala obudowa
- wielkosc matrycy 13 - 14 cali - nie lubie panoramy (najlepiej matowa)
- naped - niekoniecznie.
- zalezy mi by byl kompatybilny z ubuntu wiec grafika geforce'a
- wifi
- bateria kolo 3 godzin
Kamerki, mikrofony itd... sa mi niepotrzebne.

Prosze nie tylko o rady co polecacie ale także o opinie jeśli mieliście/macie styczność z danym modelem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
coca-cola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Laptop/Netbook do 1500 zł

Post autor: coca-cola »

Pomimo że jestem n00b na tym forum, to jeśli w grę wchodzą używane to mogę śmiało polecić produkty IBM z serii ThinkPad. Do 1500 zł masz duży wybór w zakresie tej rodziny - od x22 przez x30/x31 a kończywszy na x40/x41 i x60. X22 dla minimalistów, raczej by Ci nie podszedł, x31 też. Sam uzywam X41 (w konfiguracji 1,5ghz Pentium M, 1 GB RAM i 40 GB hdd), po zainstalowaniu Ubuntu w wersji 10.04 śmiga jak szalone :) wszystkie funkcje natychmiast etc.

Modele serii X60 są dużo bardziej wypaśne, np. ten: http://allegro.pl/item1101533170_ibm_le ... 3g_gw.html . CoreDuo Processor T2400 1,8GHz, 2 GB RAM, 500 GB dysk. No i modem HSDPA dla dostępu do internetu.

Tu: http://allegro.pl/item1098234848_as_ibm ... _gw_f.html masz wypasiony model, ale styknie budżetu jeszcze na nową, poszerzoną baterię.

Cechą rodziny ThinkPad jest megawytrzymała obudowa - ze stopów tytanu i magnezu :) Teraz kosztują śmieszne pieniądze (na początku, w 2006 model x60 to był wydatek 1999$) a parametry mają dobre - IMO sprawdzą się w tym co wymieniłeś...

No i spełniają wymogi - nie panorama a 4:3, matowa matryca. Są modele z matrycą o większej ilości piskeli (np. 1400x1050) ale to bardzo rzadkie egzemplarze :)
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: neoziutek »

Zależy mi jednak na nowym egzemplarzu(juz zmianiem 1 post), zaraz będę szukał tych nowych, które mi podałeś, bo szczerze mówiąc taki mi podchodzi.
I nie wspomnialem, o wytrzymałem obudowie - zraz również wypisze.
W acerze aspire poszła mi płyta główna po tym jak mi się laptop na kolanach lekko wygiął - obudowa była tak słaba.
W związku z tym, że zakupu dokonam za jakiś tydzień czekam na dalsze sugestie :)
PS: dzieki cola
Edit: Nie wiem czy znajde jakis nieużywany model na gwarancji z tych, które wymieniłeś :]
Awatar użytkownika
coca-cola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: coca-cola »

Będzie ciężko, to dość wiekowe modele są. Mój model (x41) miał premierę w 2005 roku. W branży elektronicznej to naprawdę dużo - choć zdarzają się oczywiście "hibernatusy" na allegro. Ja kupiłem swojego na tej aukcji. Nie wiem czy masz możliwość zakupu z odbiorem osobistym, ale aukcje wieloprzedmiotowe są prawdziwą gratką w tym przypadku.

Z aukcji którą podałem - dostałem 6 miesięcy pisemnej gwarancji. Na wszystkie części prócz baterii (asekurują się w aukcji że może trzymać dowolnie). Jednak po załadowaniu okazało się że spokojnie trzyma 3,5 H. Do tego pojechałem odebrać osobiście - wybierałem jednego z 13 na magazynie. Wybrałem najlepszego który ma tylko delikatne ślady użytkowania - przy kensingtonie lekko porysowany, widać że leżał na biurku. No i po layout klawiatury widać że z UK, bo zmiast $ na klawiaturze jest znak funta - choć pisząc bezwzrokowo nie ma problemu z takimi niuansami. Warto też uważać czy nie kupujesz modelu z francji - tu się bez nalepek już prawie nie da działać - klawiatura AZERTY jest naprawdę ostro "pogięta" :)
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: MaciejNowak »

Asus 1201N - w takiej cenie i fajnie lata:)
Z zawodu jestem...człowiekiem...
Linux user number: 503443
trueno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: trueno »

Dołóż trochę i poluj na Dell'a Vostro 1014. Sprzedają z ubuntu :) /me posiada 1015 czyli 15,6"
xc1256

Post autor: xc1256 »

zapytam, może ktoś z użytkowników forum ma takie maleństwo HP Mini 210-1010sw z zainstalowanym Ubuntu?, nie mogę nigdzie znaleść opini na temat tego HP z ubuntu na pokładzie. Cena jest atrkacyjna 1099pln a i sprzęt do podróży wydaje się być odpowiednim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”