Brak wyboru rozdzielczości większej niż 1360x1024 i błędne wyświetlanie ekranu

Grafika, film, dźwięk.
x1125
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak wyboru rozdzielczości większej niż 1360x1024 i błędne wyświetlanie ekranu

Post autor: x1125 »

Witam serdecznie.

Kilka dni temu zdenerwowany już codziennością Windowsowskiego środowiska znalazłem coś dla siebie - Ubuntu. Skorzystałem z wersji spolszczonej i oporządzonej przez Was i wszystko super - nigdy już nie " zsiądę " z Ubuntu. Ale mam jeden problem i nigdzie nie dałem rady znaleźć solucji. Mianowicie :

Komputerek stacjonarny, normalny żadnych udziwnień - karta graficzna nVidia GeForce 8600GT 256mb.

Normalnie ( ze względu na parametry monitora ) korzystam z rozdzielczości 1280x1024 i tutaj także takową chciałem ustawić, niestety, maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1360x768 lecz niestety mój monitor to nie panorama także teraz swobodnie pracuję na rozdzielczości 1152x864 lecz nie mogę wybrać nigdzie 1280x1024. Próbowałem to zmienić w XORG ( mam nadzieję że dobrze nazwałem ) ale w tym momencie rozdzielczość się zmieniła ale jakby " poza " monitorem ( pulpit był takiej wielkości i chcąc dojechać w którąś stronę przesuwał się pulpit ) .

Czy zechciałby mi ktoś pomóc ?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Brak wyboru rozdzielczości większej niż 1360x1024 i błędne wyświetlanie ekranu

Post autor: mario_7 »

Jakie masz sterowniki?
Jakim programem ustawiałeś rozdzielczość?
Podaj również zawartość pliku /etc/X11/xorg.conf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”