Witajcie,
mam skrosowane połączenie kablowe między dwoma komputerami i chce między nimi udostępniać pliki. Coś mi to nie wychodzi.. Zainstalowałem pakiet samba i klikając PPM na dany folder udostępniłem go ale na drugim komputerze w miejscu SIEĆ nic nowego się nie pokazało.
W miejscu System->Preferencje->Współdzielenie plików osobistych jest napisane że nie mam zainstalowanych odpowiednich pakietów, jakie to są pakiety?
Ewentualnie, może jest inny sposób współdzielenia plików?
Na obu komputerach króluje UBUNTU 10.04
Jakie pakiety do współdzielenia plików
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Jakie pakiety do współdzielenia plików
- Załączniki
-
- Preferencje współdzielenia osobistych plików.resized.png (46.6 KiB) Przejrzano 446 razy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Jakie pakiety do współdzielenia plików
drugi link z google:
http://ubuntuforum.pl/showthread.php?t=125587
http://ubuntuforum.pl/showthread.php?t=125587
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
A na drugim komputerze jest Ubuntu? Jeżeli tak, to też udostępnij jakiś folder z pod PPM a system doinstaluje i skonfiguruje za Ciebie udostępnianie.PPM na dany folder udostępniłem go ale na drugim komputerze w miejscu SIEĆ nic nowego się nie pokazało.
Udostępniać pliki możesz na dwa sposoby. Za pomocą Samby lub NFS. Samba generalnie służy do wymiany plików między Windowsem, a GNU/Linuksem jednak osobiście z niej korzystam w celu wymiany plików między komputerami wyposażonymi w GNU/Linuksa. Oprócz pakietu bazowego zainstalowany mam także graficzny konfigurator będący dostępnym pod nazwą system-config-samba. Po wskazaniu w nim udostępnionego folderu oraz zezwoleniu na wymianę danych z drugim komputerem (regóły ustawiłem za pomocą gufw) łączysz się z z drugiego komputera z serwerem plików podając w menedżerze plików ścieżkę, smb://adres.ip. Jeżeli wolisz NFSa będącego zalecanym dla wymiany plików między systemami Uniksowymi, informację na jego temat uzyskasz tutaj.