Raid0 + Raid1 Windows + Ubuntu na oddzielnych dyskach

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
dzager
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Raid0 + Raid1 Windows + Ubuntu na oddzielnych dyskach

Post autor: dzager »

Witam,
bede skladal sobie nowy komputer i chialbym zrobic cos takiego:
250gb - windows
250gb - ubuntu
1000gb - dane RAID0 (NTFS)
500gb - backup RAID1

1. pytanie czy ubuntu obsluzy mi raid0 i raid1 sprzetowo?
2. czy raid1 mozna ustawic zeby backupowal tylko poszczegolne katalogi?

Moze jest jakies lepsze rozwiazanie? Na windowsie pracuje (programy ktorych nie ma na linuxa), a ubuntu do uzytku codziennego. Dysk z danymi musi byc widoczny w obu systemach.

Pozdrawiam.

P.S. nie ma ogonkow bo nie ma klawiatury PL.
pimo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: Raid

Post autor: pimo »

Kiedyś się tym interesowałem i w komenarzach to tego wątku http://eriz.pcinside.pl/weblog/instalac ... 1-135.html czytamy:
Mała uwaga: jeśli w konfiguracji płyty głównej jest napisane, że obsługuje RAID, to najczęściej jej producent zataja przed Wami połowę prawdy. Owszem, obsługuje, ale pod warunkiem, że wspomoże ją w tym system operacyjny odpowiednimi sterownikami (w 99% przypadków MS Windows-only). Prawdziwy RAID sprzętowy działa w pełni na poziomie kontrolera, tj. jest niezależy od systemu operacyjnego, zaś ten widzi taką macierz jako jedną partycję i nie trzeba nic tam już więcej ustawiać/doinstalowywać.
I z tym się zgodzę prawdziwy RAID sprzętowy powinien być nie zależny od systemu operacyjnego. Zazwyczaj płyty główne mają coś takiego jak wspomaganie RAIDa, co jest hucznie nazywane RAIDem sprzętowym. W serwerach spotkałem się jednak prawdziwymi RAIDami sprzętowwymi, które nie wymagały żadnego wsparcia od OSa.
Wygląda na to, że prawdopodobnie interesuje Cie coś co można nazwać Fake RAID: https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
Awatar użytkownika
woseba
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Post autor: woseba »

Co do RAID to z doświadczenia wiem, że ubuntu jak i pozostałe non-M$ nie obsłużą Ci każdego dostępnego kontrolera (w zasadzie tych, które obsłużą jest niewiele, a dlaczego to już wspomniał przedmówca). Nazw Ci nie podam, bo mam je w pracy, ale do Windowsa jest troszkę sterów wspomagających te pseudo-RAID kontrolery. Jednym słowem pozostaje przeszukać www i znaleźć, które to są te 'prawdziwe' a które pseudo...
A co do partycji z danymi, to czemu ntfs?ja bym wrzucił ext3 i doinstalował do windy jakiś sterownik, ale to tylko moje zdanie ;]
Registered Ubuntu User # 31195
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
dzager
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: dzager »

a nie wiem dlaczego akurat ten rodzaj. jakos sie juz tak przywyczailem. Dzieki za odpowiedz.

Ps. moze zamiast bawic sie w raidy ;) kupie lepszy dysk. a beckupy bede robil jakim programem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Tomahawk »

1. Przy odrobinie szczęśćia
2. Nie

Fake RAID(bo tak się nazywa ten pseudo RAID) nie jest jednak najlepszym pomysłem. Jeżeli mamy ważne dane(a zakładam, że tak jest) to trochę ryzykowne. Polecałbym zakup jakiegoś porządnego SPRZĘTOWEGO kontrolera.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”